45.jpg barnvagn_031.jpgbarnvagn_04barnvagn_051.jpgbarnvagn_061.jpgbarnvagn_081.jpgbarnvagn_091.jpgbarnvagn_101.jpgbarnvagn_111.jpgbarnvagn_13.jpg barnvagn_14.jpg barnvagn_162.jpgbarnvagn_16.jpg barnvagn_17.jpg barnvagn_18.jpg barnvagn_19.jpgskotsel_barnvagnsguide1.jpg

 
Dags att köpa barnvagn? Vi på Jollyroom vet hur svårt detta kan vara, inte minst för en nybliven förälder! Det finns en lång rad av saker man behöver fråga sig själv och tänka på under processen, därför har vi skapat denna enkla guide för att underlätta för alla föräldrar som känner sig osäkra och vilsna i barnvagnsdjungeln!


Checklista – som hjälper dig fram till ett bra val!


1.    Se behov – Hur ser dina användningsområden ut? Vad behöver du ta hänsyn till?
2.    Sätt krav – Vad MÅSTE vagnen uppfylla för att matcha din situation?
3.    Leta alternativ – Vilka vagnar matchar dig? Gör alternativlista!
4.    Prioritera – Vad prioriterar du nu?
a)    Pris?
b)    Prestanda?
c)    Design?
d)    Märke?
5.    Välj – Be vänner eller personal om råd och gå efter både hjärta och hjärna!


Vilka krav måste vagnen uppfylla?
Här följer några viktiga punkter att räkna med då du bestämmer vilka krav vagnen måste uppfylla. Saker som kan vara bra att tänka på är:
•    Om ni promenerar mest i stadsmiljö eller terräng?
•    Om barnvagnen kommer igenom er dörröppning eller in i husets hiss? Kan du ta upp den i din lägenhet om du har en sådan?
•    Hur du reser med barnvagnen. Kommer du resa kommunalt med barnvagnen?
•    Får barnvagnen plats i bilens bagageutrymme då den är ihopfälld?
•    Att barnvagnen ska vara bekväm att köra! Ta exempelvis hänsyn till din egen längd i valet! Du kan exempelvis behöva ett justerbart handtag!
•    Hur mycket kommer vagnen att användas, hur slittålig behöver exempelvis klädsel och hjul vara?


Saker att ta hänsyn till:


Mått
Det är viktigt att tänka på vilka mått vagnen måste ha för att passa in i din livssituation. Ställ dig frågan vart skall vagnen få plats och vart den skall användas? Ska vagnen transporteras i er bil, hur stor kan vagnen max vara om den exempelvis ska få plats i ert bagageutrymme i bilen? Hur stor kan den vara för att kunna gå genom dörren till ert hus eller hiss? Det finns flera viktiga mått att tänka på, försök få en bra uppfattning av vilket max mått din vagn kan ha!


Hjul-typ
Hjulen kan variera otroligt mycket mellan olika vagnar. Du bör tänka på hur många hjul du vill ha på vagnen, vilken storlek hjulen måste ha, hur rörlig vagn du behöver, hur hjulen bör vara placerade, samt vilken typ av hjul du vill ha.
När det kommer till hjul ligger huvudfokus på vilken typ av miljö vagnen till mestadels kommer att vistas i.

Fyrhjuling
En traditionell fyrhjuling med stora hjul ger en bra stötdämpning och är stadig och stabil för barnet. Den passar därför bra på de flesta underlag och kan med fördel användas i tuffare klimat som slask, snö och vattenpölar.

Trehjuling
Trehjulingar är oftast mycket smidiga vagnar som är lätta att manövrera och använda i olika typer av terräng. Trehjulingen har ett stabilt hjul längst fram som gör den lättare att styra och i många fall används trehjulingar just därför som joggingvagnar.


Plasthjul
Är hjul i massiv plast som är punkteringsfria, men slits därför betydligt snabbare! Något sämre stötdämning jämfört med lufthjul.


Lufthjul
Har en bra stötdämpning och hållbarhet. De är lätta att köra på underlag som snö och terräng. Du kan behöva pumpa hjulen ibland.


Fasta eller svängbara hjul?
Det finns vagnar som har fast hjul, och det finns vagnar som har svängbara framhjul. Med svängbara framhjul kan vagnen bli lite lättare att styra, och komma runt i trängre utrymmen.

Sitsens vändning
Vill du att ditt barn skall sitta framåt eller bakåtvänt? För vissa föräldrar har detta ingen större betydelse, men för många kan det kännas tryggt att ha kontakt med barnet, mest för att ha koll och kontakt under vagnfärden. I vissa vagnar finns möjligheten att vända sitsen, vilket kan vara fördelaktigt i olika miljöer.

Vändbart handtag
När du är ute och går med vagnen skall det kännas bekvämt, det kan därför vara smart att uppmärksamma vilken typ av handtag du behöver för vagnen. Hittar du en vagn med ställbart handtag kan du lätt och smidigt ställa in handtagen i en position som passar dig.

Vikt
Hur tung får vagnen max vara och hur ofta kommer du behöva lyfta den? Kommer du behöva lyfta in vagnen i bilen, lyfta upp den i bussen eller upp till lägenheten? Att inte välja en vagn som är för tung för din situation är viktigt. Överväg därför hur mycket du tror att du kommer behöva lyfta vagnen och bestäm vilken vikt du tror att du maximalt skulle kunna klara. Tänk även på att vissa tillbehör som exempelvis liftar väger några kilon extra.

Produkten har lagts i kundvagnen
Produkterna har lagts till i varukorgen