•  

    Guide

    Barnvagnsguide

    Vilken barnvagn ska jag välja?  I vår barnvagnsguide kan ni hitta information som kan vara bra att ha i jakten på en ny barnvagn som passar just er familj. Som till exempel vilka modeller som finns, vad som kännetecknar dem och vilka användningsområden de har. Här hittar ni guider för duovagnar, kombivagnar, sittvagnar och många fler!

     

  • Barnvagnsguiden-Duovagnar.jpg
  • Duovagn

    En duovagn är en barnvagn med separat sittdel och liggdel. Du kan använda duovagnen hela vägen från att barnet är en liten baby tills det blir större och vill sitta upp och titta på omvärlden. 

    + Lång användningstid. 
    + Det finns olika typer av sittdelar – vanliga och ergonomiska. 
    + Rymlig liggdel.
    + Många modeller är även kompatibla med babyskydd.

    Läs mer om duovagnar:

    Duovagnen är en modell med separata sitt- och liggdelar. Den har därmed samma användningsområde och grundläggande fördel som kombivagnen: den kan användas från det att ditt barn är nyfött ända tills dess att barnvagnstiden är förbi, vilket innebär sparade pengar för familjen.

    Duovagnen är dock något annorlunda vad gäller de specifika funktionerna. Här placerar du inte en lift i sittdelen, utan du byter ut delarna helt och hållet. Det krävs med andra ord ett visst mått av montering när du har en duovagn. Men monteringen är långt ifrån avancerad – i regel så är det bara att klicka i och ur de olika delarna.

    Liggdelen på en duovagn är något större än en vanlig mjuklift eftersom den inte behöver passas in i en sittdel. Den är även stabil och mysig för ditt lilla barn att gosa ner sig i. Däremot är den inte riktigt lika enkel att bära med sig som en mjuklift.

    Sittdelen på en duovagn är oftast vändbar så att du själv kan välja om ditt barn ska sitta vänd framåt eller bakåt. Olika modeller av duovagnen har olika typ av sittdel, det finns den som kallas för vanlig/klassisk sittdel och den som kallas för ergonomisk sittdel. På en vanlig sittdel kan man fälla ner ryggstödet i olika vinklar, och oftast kan man fälla ner det till ett fullt liggande läge så att barnet kan ligga på både rygg, mage och sida. En ergonomisk sittdel kan man fälla ner på samma sätt men däremot är den skålad vilket betyder att liggläget inte är helt plant, det är format efter barnets kropp så att rumpan är placerad i en lägre position än överkropp och ben.

    Det bör också tilläggas att en duovagn vanligtvis kan användas med ett babyskydd. Den här lösningen refererar man gärna till som ett “Travel System”. Du kan alltså köpa till ett babyskydd som ett tillägg till vagnen, och du klickar enkelt fast det i ramen med de adaptrar som ingår eller som finns att köpa till. Det här kan vara en mycket praktisk lösning för familjen. Man slipper till exempel att väcka ett sovande barn när bilfärden är över – istället är det bara att lossa babyskyddet från bilen och fästa den i barnvagnen istället. Kontrollera bara att babyskyddet och barnvagnen är kompatibla med varandra!

    Med en duovagn kan du alltså slå flera flugor i en smäll och få en barnvagn som täcker familjens alla behov i olika sammanhang genom hela barnvagnstiden. I den här vagnkategorin hittar du många snygga och fantasirika designer med fina textilier, färger och tillbehör – allt för att du ska kunna hitta det som passar just dig.

  • Barnvagnsguiden-Sittvagnar.jpg
  • Sittvagn

    En praktisk barnvagnsmodell som används från det att barnet kan sitta upp ordentligt. Sittvagnen är själva grundvagnen och kan därför i många fall bli en duovagn i kombination med en separat liggdel eller en kombivagn i kombination med en hård-/mjuklift. 

    + Mer rejäl och robust än en sulkyvagn.
    + Används från det att barnet kan sitta upp - men i många fall kan man sätta dit en liggdel/lift för att också använda till den nyfödda.
    + Fungerar bra i både stadsmiljö och lite tuffare terräng.
    + Enkel att fälla ihop/lagra/transportera.

    Läs mer om sittvagnar:

    En sittvagn är en bra barnvagnsmodell om du har ett större barn som kan sitta upp. Däremot kan man köpa till en liggdel/lift till de flesta sittvagnar som även gör vagnen lämplig för nyfödda och mindre barn som inte sitter upp ännu. Sittvagnen är själva grundvagnen och kan därför i kombination med separata delar bli en kombi- eller duovagn.

    Olika sittvagnar kan se lite olika ut. Till exempel finns det två typer av sittdel. Vissa modeller av sittvagnen har en klassisk/vanlig sittdel medan andra har en ergonomisk. En ergonomisk sittdel är en formgjuten sittdel där man justerar hela sätet i lutning. I liggläge är den ergonomiska sittdelen format efter barnets kropp så att rumpan ligger i en lägre position än överkropp och ben. På den vanliga sittdelen justerar man rygg- och fotstödet för sig. Denna typ av sittdel kan, till skillnad från den ergonomiska, få ett helt plant liggläge vilket gör det möjligt för barnet att även ligga på mage och sida. I många fall kan man, oavsett variant, vända sittdelen så att barnet kan sitta vänd både framåt och bakåt.

    Utöver olika sittdelar finns det även tre typer av handtag. De som heter teleskopshandtag och knäledshandtag är justerbara versioner medan det som kallas för ett fast handtag inte är justerbart. Ett teleskopshandtag kan dras utåt och inåt för att justera längd medan ett knäledshandtag viks uppåt och nedåt för att justera höjd.

    Till sist finns det även en del olika typer av hjul på sittvagnen. En sittvagn kan ha både tre och fyra hjul, fasta eller svängbara framhjul och fasta bakhjul. Det som kallas lufthjul är de klassiska hjulen gjorda av gummi som, likt ett cykeldäck, har en luftslang inuti. Dessa hjul är den mjukaste typen som ger en dämpad körkänsla samt har bra grepp i snö. Däremot måste de pumpas vid punktering. Vidare finns det de hjul som kallas skumfyllda gummihjul. De liknar lufthjulen förutom att de är fyllda med skum istället för luft. På grund av detta kan de inte få punktering men samtidigt upplevs de lite hårdare och ger inte lika bra dämpning på exempelvis terrängunderlag. EVA-hjul är lätta punkteringsfria hjul gjorda i plast. Nackdelen med dessa är att de slits lite fortare och att det lätt fastnar grus i hjulen. Till sist finns det PU-hjul som är gjorda av en tåligare plast, är lättviktiga, tar inte med något grus och är en aning mjukare än EVA-hjulen.

    Några sittvagnar är möjliga att använda i kombination med babyskydd. Det blir möjligt tack vare adaptrar som antingen ingår eller kan köpas separat – ta bara av sittdelen och klicka i babyskyddet, och vice versa. Den här lösningen kallar man ofta för “Travel System”.

    Sittvagnen är alltså en praktisk vardagsvagn som enkelt kan tas med i kollektivtrafiken eller packas ner i bilens bagageutrymme. Modellen är själva grundvagnen och trots att den till en början är mer lämplig för barn som kan sitta upp, kan den därför oftast anpassas till mindre barn med separata tilläggsdelar.
     

  • Barnvagnsguiden-Sulkys.jpg
  • Sulky

    En nätt och händig barnvagnsmodell. En sulky är lätt i vikt och kan enkelt fällas ihop och bli mycket kompakt. Vagnen passar extra bra i trånga stadsmiljöer, på resande fot eller i bilen som en extravagn eftersom den tar upp väldigt lite plats i bagaget. 

    + Liten vagn.
    + Lätt i vikt.
    + Enkel att fälla ihop.
    + Perfekt på resan eller i bilen.

    Läs mer om sulkys:

    Sulkyn är den minsta, lättaste och mest spartanska av barnvagnsmodellerna. Den är en sittvagn för både små och stora barn. Vagnen är anpassad för familjen som behöver något mer kompakt och som tar lite plats när den är ihopfälld. Sulkyn är en perfekt vagn för resan eller som extravagn i bilen.

    En sulky har små hjul som ofta är helt svängbara för att vagnen ska vara extra enkel att manövrera i trånga miljöer som till exempel på stan eller i kollektivtrafiken. Den här hjultypen kallas ofta för “Swivelhjul”.

    Sulkyn är en väldigt bra resevagn på grund av dessa smidiga och lätthanterliga hjul samt det faktum att man enkelt kan fälla ihop den och lägga in i bilen. Vissa sulkymodeller är till och med så små att de kan tas med som handbagage på flyget. Vi rekommenderar dock att man kontrollerar detta med flygbolaget i förväg.

    I sulkykategorin finns förutom den klassiska sulkyn även syskonsulkyn och paraplysulkyn:

    Syskonsulkyn är, som namnet avslöjar, en syskonvagn. Syskonsulkyn har annars samma användningsområde och specifikationer som en vanlig sulky: en lätt, inte allt för robust stads-/resevagn som är bra att ha när de små blir trötta i benen.

    Paraplysulkyn är en extra liten och extra lätt vagn. Den här typen av sulky har en tunn ram och är inte den stabilaste av vagnar. Men precis som namnet antyder blir sulkyn lång, smal och extra kompakt när den fälls ihop och den kan enkelt bäras med endast en hand – som ett paraply.

    Eftersom sulkyn är så lätt och kompakt har den inte lika många justeringsmöjligheter som till exempel sittvagnen. Däremot, beroende på modell, går den ofta att fälla ner sätet till liggande läge så att barnen kan sova i vagnen, många modeller har även fotstöd och en del modeller har justerbart handtag.

    När det gäller utseende, textilier, färger och mönster på sulkyvagnen finns det gott om alternativ som erbjuds av de olika barnvagnsmärkena.

     

  • Barnvagnsguiden-Syskonvagnar.jpg
  • Syskonvagn

    För familjer med tvillingar eller syskon nära i ålder. Syskonvagnar kan ha olika utformning med varierande sätesplaceringar och kombinationsmöjligheter. Vissa modeller har även en liggdel.

    + Kapacitet att transportera två barn.
    + Många modeller är kompatibla med babyskydd.
    + Många olika modeller tillgängliga.

    Läs mer om syskonvagnar:

    Syskonvagnens funktion är uppenbar: att transportera syskon/två barn. Utöver denna funktion finns det många olika varianter, funktioner och lösningar att välja mellan inom kategorin av syskonvagnar.

    En syskonvagn kan vara nätt och liten med små roterbara hjul, som en sulky fast med plats för ett extra barn. Eller så kan den ha stora lufthjul och en mer robust design som gör att den till och med kan användas som joggingvagn.

    Syskonvagnssortimentet erbjuder också flera varianter vad gäller sätesplacering.

    Vissa syskonvagnar har en standardlösning med två sitsar bredvid varandra, medan andra har sitsarna placerade efter varandra, den ena lite över och den andra lite under. De flesta moderna syskonvagnar har dessutom individuellt justerbara ryggstöd, och många modeller har vändbara sitsar som låter barnen sitta vända i båda färdriktningarna.

    Utöver detta finns det också syskonvagnar som kan användas med en ligg- och sittdel samtidigt. Detta gör det möjligt att använda vagnen till barn i lite olika åldrar. En syskonvagn är med andra ord inte begränsad till att bara vara en tvillingvagn.

    Många modeller är kompatibla med babyskydd. Den lösningen refererar man gärna till som ett “Travel System”, vilket enkelt sagt innebär att du kan klicka i och ur olika delar på vagnen med hjälp av särskilda adaptrar som antingen ingår eller köpes separat. Det här kan vara väldigt praktiskt om du vill bära ditt sovande barn från bilen till barnvagnen eller tvärtom – bara ta ut babyskyddet ur bilen och placera det på syskonvagnen istället.

    En syskonvagn är en vagntyp som man på många sätt känner igen från de andra barnvagnskategorierna, med fördelen att den kan användas till två barn. Många modeller går även att använda till ett barn och sedan komplettera med en separat sitt- eller liggdel för att använda till två barn.

    Syskonvagnskategorin erbjuder vagnar i många snygga modeller, med olika suffletter, tyger, mönster och färger.

  • Barnvagnsguiden-Aktivitetsvagnar.jpg
  • Aktivitetsvagn

    I sportkategorin finns jogging- och cykelvagnar. De här vagnarna är utmärkta vardagsvagnar som med särskilda extrafunktioner gör dem perfekta för sportiga aktiviteter tillsammans med barnen.

    + Robust vagn som fungerar bra i terräng.
    + Med tillägg kan de flesta sportvagnar även fungera som cykel- och skidvagn.
    + Fungerar även som vardagsvagn.

    Läs mer om aktivitetsvagnar:

    Med barn berikas livet för föräldrarna, därom finns inga tvivel. Samtidigt är det naturligtvis så att en del saker blir lidande, som till exempel träning. Med jobb, hämtning på förskolan, matlagning och lek är det inte så lätt att hålla liv i en träningsrutin. Känner du igen dig i detta kan en joggingvagn vara lösningen. En joggingvagn är en robust vagnmodell med sportig design som gör den enkel att manövrera.

    Joggingvagnarna är trehjulsmodeller med ypperlig dämpning för manövreringens skull, och hjulen är stora och fyllda med luft för att färden ska bli så bekväm som möjligt för den lille passageraren.

    Många joggingvagnar har swivelhjul framtill, alltså ett hjul som kan rotera 360 grader, som gör att du slipper luta vagnen för att svänga. Hjulet är också utrustat med ett lås som ger extra stabilitet när det önskas. Viktigt att veta är att hjulen alltid måste vara låsta vid jogging.

    Joggingvagnar finns som både singelvagn och syskonvagn, och de fungerar också som utmärkta vardagsvagnar. Däremot är de inte lika små och smidiga som till exempel en sulky eller en sittvagn.

    Vill du ha ännu fler träningsmöjligheter med din barnvagn kan du satsa på en cykel-/multifunktionsvagn. I den kategorin hittar du bra och mångsidiga barnvagnar som är enkla att montera på en cykel. Cykel-/multifunktionsvagnar finns även de som både singel- och syskonvagn. Vagnarna har ofta tilläggspaket som gör det möjligt för dig att också använda dem som en vanlig promenadvagn, joggingvagn eller skidvagn.

    Cykel-/multifunktionsvagnar passar riktigt bra som en vanlig sittvagn i öppna miljöer, men i kollektivtrafiken är de på grund av sin storlek lite besvärliga. Fler och fler av den här typen av vagn kommer med justerbar rygg men i regel har många modeller ett fast säte och ryggstöd. Cykel-/multifunktionsvagnar och joggingvagnar är därför inte alltid lämpade för riktigt små barn.

    Både joggingvagnarna och cykel-/multifunktionsvagnarna kan fällas ihop och fraktas i bilen. Men storleken kommer man inte ifrån. Särskilt den sistnämnda vagnen kräver en bil med rymligt bagageutrymme.

  • Glöm inte tillbehören!

    Hos oss hittar du mängder av riktigt bra barnvagnstillbehör som hjälper dig att använda din barnvagn till dess fulla potential. Bläddra bland skötväskor, åkpåsar, ståbrädor, sittdynor, regnskydd och mycket mer!

  • Underhåll din vagn

    Barnvagnar utsätts för slitage och skador oavsett hur försiktig du är. Men för att bibehålla barnvagnens kvalitet så länge som möjligt kan det vara användbart att känna till dessa tre snabba tips:

    ⭐ Tvätta rent och torka av barnvagnen regelbundet.
    ⭐ Smörj hjulaxlar och andra rörliga delar.
    ⭐ Byt ut slangar i lufthjul.

  • Extra guidning
    i Club Jollyroom

    Gå med i vår kundklubb Club Jollyroom och dela kunskap med varandra. Här kan ni ställa frågor om produkter och samtidigt hjälpa andra genom att dela egna erfarenheter. Våra produktexperter florera runt i klubben och finns där för er när ni behöver ytterligare guidning.

    Glöm inte att du alltid kan kontakta vår kundservice om du behöver expertrådgivning!

    Utforska vårt community här