Tillbaka till Barnvagnsguiden

 

Frågor & Svar

Vad är skillnaden på EVA-hjul och skumhjul?
Ett EVA-hjul är ett plasthjul som antingen är gjutet/solitt eller har en luftkanal inuti. Ett EVA-hjul är hårt och inte flexibelt. Ett skumhjul är ett gummihjul som är fyllt med skum – en korsning mellan ett EVA-hjul och ett lufthjul. Gemensamt för EVA- och skumhjul är att du slipper punktering. Skillnaden är att skumhjulet är något mjukare och mer likt ett lufthjul..
Vad är bäst, lufthjul eller punkteringsfria hjul?
Det beror på hur du har tänkt att använda barnvagnen. Lufthjul är flexibla och fjädrande och är det bästa alternativet på ett ojämt underlag, som till exempel grusvägar, skogsstigar osv. Nackdelen med lufthjul är såklart att de kan få punktering. Punkteringsfria hjul är hårdare och ger inte samma fjädring som lufthjul. EVA-hjul är helt solida medan skumfyllda hjul är något mjukare. Dessa hjultyper gör sig bäst på ett jämt underlag i stadsmiljö.
Vad är “swivelhjul”?
Ett swivelhjul är ett hjul som kan rotera 360 grader. Framhjulen på en sulky är oftast av swiveltyp, men de finns också på andra barnvagnsmodeller. Swivelhjul är oftas (men inte alltid) utrustade med lås, om man vill att de ska rulla lika stabilt som vanliga barnvagnshjul.
Vad är skillnaden på en duo- och en kombivagn?
En kombivagn är i grund och botten en sittvagn som du använder ihop med en mjuklift. När ditt barn är riktigt litet fäller du ner ryggstödet på sitsen och lägger mjukliften på sätet. När ditt barn har blivit stort nog att sitta upp på egen hand använder du enbart sittdelen. En duovagn har samma användningsområde som en kombivagn. Skillnaden är att en duovagn har separata sitt- och liggdelar som du byter ut helt. Liggdelen till en duovagn har hårda kanter och är därmed mer robust än en mjuklift, och den är mysigare för ditt barn.

När ditt barn har blivit stort nog att sitta upp på egen hand plockar du bort liggdelen och klickar fast sittdelen istället. På en duovagn är sittdelen ofta vändbar. Med en duvogn har du också oftast möjligheten till att få ett såkallat “Travel System”. Det innebär att du utöver ligg- och sittdel även kan klicka fast ett babyskydd på barnvagnen. För att fästa babyskyddet krävs särskilda adaptrar, som antingen ingår eller säljes separat.
Vad är bäst, 3 eller 4 hjul?
Om det tvistar de lärde! Vissa menar att tre hjul är mindre stabilt, andra menar att ett hjul mindre gör varken från eller till. Somliga påstår också att en vagn med tre hjul är sämre i snö, grus och skogsterräng, men så finns det också de som påstår det motsatta. Man får nog säga att det är egen smak som får avgöra här. Men notera att tanken på att en vagn med tre hjul är mindre stabil än en vagn med fyra hjul inte nödvändigtvis stämmer. De flesta moderna trehjulsvagnar har en något avlång design som gör att tyngdpunkten hamnar långt bak. På så sätt blir risken att välta minimal.
Vad är det för skillnad på en ergonomisk sittdel och en sittdel av standardmodell?
En ergonomisk sittdel är skålformad och har inte en justerbar rygg. Istället tippas hela sittdelen bakåt när barnet ska sova, utan att sitsen i sig själv ändrar form. På så sätt förblir barnet sittande i en ergonomisk viloställning, med böjda knän och lätt upphöjda ben. En sittdel av standardmodell har justerbar rygg. När ditt barn ska sova är det bara att fälla ner ryggstödet till liggläge. En standardsittdel efterliknar med andra ord barnets säng när det är dags för en liten lur, medan en ergonomisk sittdel ger barnet bättre stöd i en sittande position.
Vad är Travel System? Finns det på alla vagnar?
“Travel System” syftar på möjligheten att använda ett babyskydd tillsammans med barnvagnen. Alla barnvagnar har inte den möjligheten, men bland duovagnar är det vanligt på både singel- och syskonvagnar.

Travel System fungerar på så sätt att du enkelt klickar fast babyskuddet på barnvagnsstommen, på samma sätt som du klickar fast en sitt- eller liggdel. På en syskonvagn kan det vara möjligt att använda både ligg- eller sittdel och babyskydd samtidigt. På en singelvagn kan du förstås bara använda en del åt gången. För att kunna fästa babyskyddet på barnvagnen behöver du särskilda adaptrar, som antingen ingår eller finns att köpa separat.
När byter man från liggdel/mjuklift till sittdel?
Man kan byta från liggdel/mjuklift när barnet är stort nog för att kunna sitta upp på egen hand. Det varierar såklart från barn till barn, men vid 6 månaders ålder brukar de flesta barn kunna sitta upp själva. Det är viktigt att inte byta till sittdel för tidigt. Att byta för tidigt kan leda till skador, särskilt i nacken.
Kan man ta med vagnen på flyget?
Det finns barnvagnsmodeller som blir tillräckligt små i hopvikt läge för att man ska kunna ta med som som handbagage på flyget. Men vi rekommenderar starkt att du själv tar reda på vad som gäller för just ditt flygbolag innan avresa. Olika företag har ofta sina egna regler gällande handbagage och dylikt.
Vad är det för skillnad på en mjuklift och en hårdlift?
En hårdlift har hårda/styva kanter, medan en mjuklift är en något mindre lift med mjuka kanter. Hårdliften (ofta kallad “liggdel”) hittar du vanligtvis på duovagnar, där du kan växla mellan sitt- och liggdel. Hårdliften klickas på och av själva barnvagnsstommen. Mjukliften används i kombivagnar. Den placeras i barnvagnssitsen när ryggstödet är helt nedfällt. Det här är också den största skillnaden mellan en duo- och en kombivagn.
Vad är det för skillnad på “liggläge” och “viloläge”?
När det uppges att en barnvagn kan fällas ner i “viloläge” innebär det att sätet kan fällas ner i ett nästan, men inte helt, plant liggläge. Mycket få barnvagnar har ett helt plant liggläge, på grund av att barnvagnens tyngdpunkt i ett sådant läge kan hamna för långt fram, vilket kan resultera i att vagnen välter. Ett “viloläge”, eller ett “fullt viloläge” ger med andra ord en utmärkt sovställning för ditt barn, fastän det inte är helt plant.
Vad är liggdel och sittdel?
En sittdel är sätet på barnvagnen. Sittdelen kan antingen vara fastmonterad eller vändbart. På duovagnsmodellerna kan de dessutom bytas ut mot en liggdel och i många fall även mot ett babyskydd. En liggdel är en barnvagnslift/ligglift med hårda kanter. Liggdelar kan användas ihop med duovagnar.
Vad är adaptrar?
När det refereras till adaptrar menas de tillbehör som behövs för att du ska kunna använda ett babyskydd ihop med din barnvagn. Det här gäller främst barnvagnar i duovagnskategorin. Adaptrarna är oftast kompatibla med en specifik vagn eller babyskyddsmodell, levereras i par och kan köpas separat om de inte ingår i köpet.
Vad är ett babyskydd?
Ett babyskydd är ett säte som är särskilt anpassat för att användas i bilar. En bilbarnstol för de allra minsta barnen, närmare bestämt.