•  

    Guide

    Bilstolsguide

    Välkommen till vår bilstolsguide! Här hittar du allt du behöver veta för att du ska kunna välja den perfekta bilstolen för ditt barn och säkerställa en säker åktur. Vi guidar dig genom olika typer av bilstolar, rätt montering i bilen, reglerna du ska följa och mycket mer.

     

  • Välj rätt storlek och viktklass

    Det finns olika typer av bilstolar som passar till ditt barn. Viktigt att ta hänsyn till ditt barns ålder, vikt och längd. Ett barn kommer behöva tre typer av bilstolar under sin livstid och det finns även vissa bilstolsmodeller som täcker större viktspann. Nedan kan du läsa mer om hur länge stolen ska används och när det är dags att byta till nästa bilstol.

  • Montering som passar din bil

    När du köper en bilbarnstol är det viktigt att kolla monteringsanvisningarna och se till att den är kompatibel med din bil. Det finns tre olika bilbarnstolsmonteringar: ISOFIX-montering, basmontering och bältesmontering. I nya bilar kan bilbarnstolar ofta monteras med både bälte och ISOFIX.

  • Bilstolsguide-ISOFIX.png

    ISOFIX-montering

    ISOFIX är ett internationellt standardiserat förankringssystem för bilstolar, där både bilen och stolen är utrustad med två metallbyglar även kallade ISOFIX-fästen. Dessa fästen säkerställer att bilstolen inte rör på sig under bilresan.

    Läs mer om ISOFIX
    Med ISOFIX är det enkelt att säkerställa rätt montering och smidigt att montera av stolen igen – allt du behöver göra är att klicka i stolens byglar i bilens ISOFIX-fästen. Dubbelkolla alltid att ISOFIX-fästena har klickat i korrekt.

    De flesta moderna bilar har ISOFIX-fästen. Bilens ISOFIX-fästen finns i baksätet, mellan bilsätets sits och rygg. Vissa bilar har även dessa lokaliserade i mittensätet och i framsätet på passagerarsidan. Hitta fästena i din bil genom att föra in handen och känna efter. Viktgränsen är oftast lägre för ISOFIX-stolar än bältesmonterade stolar, för att fästena ska kunna tåla belastningen som uppstår vid en kollision.
  • Bilstolsguide-Basmontering.png

    Basmontering

    En bas kan monteras i bilen så att du enkelt kan klicka på bilstolen eller montera av den, vid behov. En smart lösning om du behöver flytta den mellan olika bilar och använda babyskyddet på barnvagnens chassi.

    Läs mer om basmontering
    Basen används oftast till babyskydd, och det finns även vissa som funkar till bilbarnstolar. Själva basen kan antingen monteras med bilens säkerhetsbälte, så kallade bältesbaser, eller med ISOFIX-fästen, kallad ISOFIX-baser. Båda bastyper är utrustad med ett stabilt stödben.
  • Bilstolsguide-Bältesmontering.png

    Bältesmontering

    Om din bil inte har ISOFIX-fästen, kan du montera bilstolen med bilens trepunktsbälte. Detta monteringssätt är lika säkert och bra som ISOFIX och skyddar ditt barn vid ett kollisionstillfälle.

    Läs mer om bältesmontering
    Se till att säkerhetsbältet inte är vridet, att bältet är placerat rätt och att det går igenom rätt fästen och hållare.
  • Placera bilstolen rätt i bilen

    För att göra resan så bekväm och säker som möjligt för alla passagerare, är det viktigt att bilstolen placeras rätt i bilen.

  • Bakåtvända bilstolar

    - Säkraste placering för 0-5 åriga barn, eller upp till 36 kg beroende på vilken bilstol du väljer.
    - Fördelar kollisionskraften jämt över större yta.
    - Mindre belastning på huvud och nacke.
    - Minskar risken att barnet glider ur bältet.

    Det rekommenderas att barn åker bakåtvänt så länge som möjligt, till de är minst 4–5 år gamla eller överskrider maxgräns för vikt och längd. Det finns bakåtvända bilbarnstolar som fungerar ända upp till 7 års ålder. Om du vill att ditt barn ska kunna sitta bakåtvänt så länge som möjligt är detta ett bra köp, men det är samtidigt viktigt att kolla på maxvikt och maxlängd för din valda bilbarnstol. Babyskydd ska dock alltid användas bakåtvänt.

    Test visar att ett bakåtvänt läge är en säkrare position än framåtvänt eftersom en bakåtvänd stol fördelar kraften som uppstår vid en krock jämnt över en större yta, och belastningen på huvud och nacke är mycket låg. En bakåtvänd bilstol fungerar även som en sköld mot lösa delar som kan tränga in i bilen. Det kräver ofta mer plats i bilen att placera den i ett bakåtvänt läge.

  • Bilstolsguiden-Bakåtvända.png
  • Vändbara, roterbara och framåtvända bilstolar

    - Framåtvänd bilstol rekommenderas endast från 4-5 årsåldern.
    - Enkelt att ta barnet in eller ut ur bilen.
    - Tar upp mindre plats i bilen.

    Mer info:
    Vändbara bilstolar har en lång livslängd eftersom de kan användas både fram- och bakåtvända. När barnet är stort nog kan du bara vända på bilstolen istället för att köpa en helt ny.

    När barnet är över 4–5 år kan det sitta i en framåtvänd bilstol. Vissa bilstolar är även roterbara 180 eller 360 grader, vilket kan göra det mer skonsamt för ryggen att hjälpa barnet in och ur bilstolen, eftersom du kan rotera öppningen mot bildörren.
  • Placera i baksätet eller framsätet?

    - Bak- och framsätet är lika säkert.
    - Framsätet har mer utrymme.
    - Koppla alltid ut krockkudden!

    Mer info:
    Ditt barn är lika skyddad oavsett om bilstolen är monterad i framsätet eller i baksätet. Vid placering i framsätet, krävs det att krockkudden är urkopplad.

    Det utgör en stor risk för barnet att sitta vid en aktiv krockkudde, speciellt i en bakåtvänd placering. Det kan vara en fördel att ha barnet bredvid sig när man åker, men stanna alltid på en rastplats om du ska ta hand om barnet, så att du kan hålla ögonen på trafiken under tiden du kör bil.
  • Bilstolsguide-Öppetköp.png

    Känn dig trygg med

    365 dagars öppet köp
     

  • Certifieringar och test

    Alla bilstolar som säljs i Europa måste vara godkända enligt EU-standard. När du kollar på bilbarnstolar kan du se att de fått ett par olika certifieringar, här nedan kan du läsa om de allra vanligaste och vad det betyder:

  • ECE R44.04

    Den europeiska standarden för bilbarnstolar.

    - Testas för frontalkrock och påkörning bakifrån.
    - Testas utifrån barnets viktklasser.
    - Bakåtvänd position är enligt testet obligatoriskt upp till 9 kg.

    Mer info:
    Den europeiska certifieringen har reviderats flera gånger och dagens version kallas ECE R44.04 (tidigare R44.03).

    Testet delas upp i viktklasserna:
    - Grupp 0: 0–10 kg.
    - Grupp 0+ som täcker nyfödd 3–13 kg.
    - Grupp I som täcker 9–18 kg.
    - Grupp II som täcker 15–25 kg.
    - Grupp III som täcker 22–36 kg.
  • i-Size

    Ny europeisk standard för test av bilstolar

    - Testas för både sidokrock, frontalkrock och påkörning bakifrån.
    - Testas utifrån både max-längd och -vikt för barnet.
    - Bakåtvänd position är obligatorisk tills att barnet är 15 månader, men rekommenderat är att fortsätta åka bakåtvänt så lång tid som det är möjligt för barn och vald bilstol.

    Mer info:
    I-Size som formellt heter UNECE R129 är en för nuvarande frivillig ny europeisk standard för barnstolar, som på lång sikt kommer att inkludera alla barnstolar som säljs i Europa.

    Till skillnad från ECE, som arbetar med viktklasser, arbetar i-Size med en höjdgrupp på stolarna. Alla i-Size-godkända stolar har ISOFIX-montering och är testad även för sidokollisioner.
  • Plustest

    Ett svenskt kompletterande krocktest som garanterar att barnet inte utsätts för livshotande höga nackskador vid frontalkrock.

    - Testet utförs med högre hastighet än vad som används vid europeiska godkännanden.
    - Testet utförs med en kortare bromssträcka som ser hur krafterna påverkar bilstolen.
    - Ett godkänt test förutsätter att bilstolen är placerad bakåtvänd då ingen framåtvänd stol, idag, klarar testet.

    Mer info:
    En plustestad bilbarnstol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande eller höga nackskador vid en frontalkollision. I plustestet mäts krafterna i krockdockans nacke med hjälp av sensorer.

    Det här klarar inte framåtvända bilbarnstolar, eftersom nackkrafterna på krockdockan blir för höga. Testet görs på bilbarnstolar som är godkända för upp till max 18 kg med ISOFIX eller max 25 kg för bältesmonterade bilbarnstolar.

    Testet utgörs av VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitution för den svenska marknaden.
  • Råd och regler

    När du åker med barn i bilen är du, som bilförare, ansvarig för att barnet är fastspänd i en godkänd säkerhetsutrustning. Läs mer om regler och rekommendationer nedan.

  • Vad säger svenska lagen kring bilstolar?
    - Barn under 135 cm ska använda någon typ av skyddsanordning i bilen. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
    - Skyddsanordningen ska vara godkänt enligt EU-certifieringarna ECE 44–03, ECE 44–04 eller i-Size (UNECE R129).
    - Om barnet är under 15 år, är det bilföraren som ansvarar för att barnet använder säkerhetsbälte eller annan säkerhetsutrustning.
    - Barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en aktiv krockkudde. Krockkudden ska alltid kopplas ur om en bilstol ska monteras på passagerarsidan.
     
    Hur länge får barnet sitta i bilstolen under en bilfärd?
    Bilstolar är den säkraste typen av skyddsanordning som finns till barn. Ditt barn skadar inte ryggen av att sitta i en bilbarnstol. Ju äldre barnet är, desto starkare och mer utvecklad är ryggen.

    Under barnets första månaderna, är rekommendationen att endast åka kortare bilresor. Vid längre resor är det viktigt att ta körpauser varje halvtimme. Om ditt barn sover i bilstolen, kan du försiktigt flytta på den. Detta förhindrar att barnet sitter i samma position för länge, under en bilfärd.
     
    Hur tar jag bäst hand om min bilbarnstol?
    Bilbarnstolens livslängd är ungefär 10 år, förutsatt att den har hanterats väl och inte har varit med i en olycka. Om en bilbarnstol har varit med i en olycka, måste den genast bytas ut.

    För ett babyskydd är livslängden något kortare, mellan 5–7 år, pga. det ökade slitaget. När bilstolen åldras då finns det en risk att materialet blir sprött, därmed kan inte samma säkerhet garanteras. Du kan förlänga stolens livslängd genom att hantera den skonsamt när den förflyttas mellan olika bilar.

    Regelbunden skötsel håller din bilstol fin under en längre tid. Klädseln är oftast avtagbar och kan maskintvättas, se bara till att följa tvättråden. Stolens bälte kan du torka av med en fuktig trasa.
     
    Är det säkert att köpa en begagnad bilstol?
    Man kan återanvända bilstolar men vissa saker bör man vara uppmärksam på, speciellt om du köper bilstolen av någon du inte känner. Kontrollera att bilstolen inte är äldre än fem år och att den aldrig har varit med om en olycka, eftersom skalet och andra delar inuti stolen kan försvagas vid en kollision och därmed medför stolen ingen garanti till säkerhet. Om du köper en begagnad barnstol ska du få med manualen så att du kan installera den korrekt i bilen.
     
    Får barnet ha på sig ytterkläder i bilstolen?
    Om barnet har på sig för stora ytterkläder som vinterjackor och overaller i bilstolen, finns det risk att barnet inte sitter tillräckligt fastspänd samt att trycket är för högt på barnets kropp, vilket utgör en stor säkerhetsrisk vid kollision. Även om du drar åt dem så mycket du kan, kommer de fortfarande bara att dra åt i ytterkläderna och risken är att det endast är upp till 5 cm från barnets kropp upp till selen. Såklart ska barnet inte frysa och tunnare jackor i till exempel fleece värmer bra i bilen. Du kan även försöka värma upp bilen innan ni börjar köra. Filtar och åkpåsar är också bra alternativ för att hålla barnet varm.
     
    Källor:
    www.1177.se
    www.transportstyrelsen.se
    www.trafikverket.se
     

     
  • Bilstolsguide-Godkända.png

    Alla bilstolar på Jollyroom är garanterat godkända enligt
    gällande lagar & regler

     

  • Glöm inte tillbehören!

    Här guidar vi dig till de bästa tillbehören du kan behöva, både för att förlänga bilstolens livslängd och göra bilfärden bekväm och rolig för de minsta.

  • Bekväm resa
     

    Bilspegel

    Ha barnen under uppsikt medan du kör med en smart bilspegel.

    Shoppa bilspegel här 
     

    Bältesskydd

    Se till att bältet sitter åt väl över ditt barn med ett bälteskydd som har en mjuk och skön yta, så att ditt barn slipper en massa bältesskav.

    Shoppa bältesskydd här 
     

    Solskydd

    Med ett solskydd på bilrutan slipper barnet utsättas för direkt solljus och förhindrar att bilen och bilbarnstolen blir för varma.

    Shoppa solskydd här 
     

    Åkpåsar

    Bra alternativ istället för ytterkläder i bilen! Med en värmande åkpåse till bilstolen får ditt barn en mysigare bilresa. Åkpåsen fästs enkelt i babyskyddet för att ditt barn ska åka bil tryggt och bekvämt.

    Shoppa åkpåsar här 
     

    Nackkuddar

    För större barn som använder bälteskudde utan ryggstöd, kan en nackkudde göra att ditt barn sitter extra skönt i bilen.

    Shoppa nackkuddar här 
     

  • Skötsel
     

    Sittdynor

    Enklare att hålla bilstolen ren med en sittdyna, som är enkel att tvätta och tillåter luften att cirkulera fritt under barnet. Sittdynan gör sittytan behaglig i samtliga väder och temperaturer.

    Shoppa sittdynor här 
     

    Sparkskydd

    Skydda bilsätet mot ivriga fötter och märken från bilbarnstolen.

    Shoppa sparkskydd här 
     

    Sätesskydd

    Placeras under bilstolen för att skydda sätesklädseln från stolens belastning samt mot tryckskador, smuts och revor. Formanpassar sig till alla säten och håller bilstolen på plats.

    Shoppa sätesskydd här 
     

  • Underhållning
     

    Prylfickor

    Med prylfickor kan du enkelt förvara allt från paddan till böcker och pyssel så det är lättåtkomligt för ditt barn att underhålla sig själv under bilfärden.

    Shoppa prylfickor här 
     

    Gosedjur

    Barn kan snabbt tappa både intresset och tålamodet när man reser långt. Se till att barnet har mjuka leksaker nära till hands, till exempel kan du fästa favoritgosedjuret på bilstolen så det inte faller ner medan ni åker.

    Shoppa gosedjur här 
     

    Nappar

    Om ditt barn använder napp är det bra att ha fler nappar liggande i bilstolen så att dit barn själv kan ta den, om det behövs. Ett tips är att fästa nappen i en napphållare på bilstolen.

    Shoppa nappar här 
     

  • Extra guidning
    i Club Jollyroom

    Gå med i vår kundklubb Club Jollyroom och dela kunskap med varandra. Här kan ni ställa frågor om produkter och samtidigt hjälpa andra genom att dela egna erfarenheter. Våra produktexperter florera runt i klubben och finns där för er när ni behöver ytterligare guidning.

    Glöm inte att du alltid kan kontakta vår kundservice om du behöver expertrådgivning!

    Utforska vårt community här 

  • Barnvagnsguiden-ClubJollyroom.jpg