• topp-laga.jpg

  GUIDE: SÅ FIXAR DU BARNVAGNEN

  Att välja rätt barnvagn kan vara svårt och det är mycket att tänka på. Innan du köper din vagn är det viktigt att du frågar dig själv vad just er familj har för behov och livsstil. Vilken miljö och vilket underlag kommer vagnen att användas i? Vilka hjul ska vagnen ha? Ska det vara en fyrhjuling eller trehjuling? Ja, listan kan bli lång! Något som är av allra största vikt när du väljer din barnvagn är att ta hänsyn till underlaget där du bor. Välj en vagn som passar ditt väglag så slipper barnvagnens hjul slitas ut i onödan.

  Ett annat hett tips är att lägga extra omsorg på underhållning av din barnvagn. Det finns mycket saker du kan göra i förebyggande syfte och då din barnvagn förr eller senare utsetts för slitage tänkte vi bjuda på lite enkla tips som förlänger livstiden på din barnvagn.

 • empty.png

Håll din barnvagn ren

 • Smörjmedel

  Det är viktigt att du håller din vagn ren och har tillräckligt med fett eller smörjmedel där hjulen fäster på din barnvagn. Gör det inte det kan detta påverka styrningen av vagnen. Tre bra produkter för din barnvagnsskötsel är silikonspray, smörjfett och microfiberduk.

 • Smörj ordentligt

  Var noga med att smörja hjulen. Ta av hjulen från vagnen och rengör både i navet, på fälgarna och ekrar. Smörj med hjulfett ytterst på axeln och sätt sedan tillbaka hjulet ordentligt. Svängbara hjul måste ses efter ofta.

 • Lastning av barnvagn

  Var försiktig när du lastar din vagn, det är viktigt att lasten inte överskrider den rekommenderade vikten. Lasta aldrig något på vagnen då den är i hopfälld, detta kan göra att vagnen blir skev och styr snett.

 • Hjul

  Håll koll så inte smuts, lera eller sand fastnar i hjulets infästning, vid handtag, bygel, sufflet eller i själva chassits brytpunkt. Detta kan orsaka ett knarrande ljud och i vissa fall försämra funktioner på din vagn. Skulle detta uppstå rekommenderas silikonspray. Rör och smörj in de delar på vagnen där problemet är, jobba in sprayen ordentligt! Låt gärna vagnen stå över natten för full effekt.

  Var noga med att smörja hjulen, gärna var tredje månad eller vid behov. Ta av hjulen från vagnen och rengör både i navet, på fälgarna och ekrar. Smörj med hjulfett ytterst på axeln och sätt sedan tillbaka hjulet ordenligt. Svängbara hjul måste ses efter ofta.

  Om du har en barnvagn med Lufthjul ska du aldrig ställa vagnen på en plastmatta, detta kan ge fläckar som inte går att få bort. Ställ gärna din vagn på en matta så undviker du punktering och var uppmärksam när du kör. Skulle du få punktering kan man laga hjulet på samma sätt som en cykel, man kan också byta slangen men var då noga med att du fått bort det som orsakat punkteringen i däcket! Ha alltid välpumpade däck.

 • Klädsel

  När det regnar eller snöar är det viktigt att du har regnskydd på din barnvagn. Tygerna i barnvagnar är impregmerade men i vissa fall kan fukten tränga igenom och ge fuktskador och i värsta fall mögelangrepp.

 • 3 snabba med Jollyrooms barnvagnsexpert, Staffan Åberg

  Staffan Åberg arbetar som barnvagn och bilbarnstolsexpert på Jollyroom och ger följande 3 tips för att hålla din barnvagn i bästa möjliga skick:

  - Håll det alltid rent och fint i hjulens infästningar, du rekommenderas smörja hjulen var tredje månad minst. Vid vinter med snö, smuts och salt så kan du behöva göra rent varje vecka. Efter rengöring rekommenderar jag att man smörjer hjulen, Hjullager/universalfett för metallinfästningar och silikonspray för plastinfästningar.

  - Vagnen är till för de viktmått som vår hemsida informerar om, överbelastad vagn kan leda till att den blir sned och börjar dra snett eller till och med går sönder. Tänk på att inte heller lägga saker på vagnen t.ex. i bagageutrymmet på bilen.

  - Skulle du få problem med gnissel i din vagn, köp en burk silikonspray för att spraya vid de delar du lokaliserat gnisslet ifrån.