Dags att ta fram cykelbarnstolen?

Nu går det mot ljusare tider och det blir snart dags att ta fram cykelbarnstolen. Precis som att välja barnvagn finns det här många olika alternativ, märken och modeller. Vad som avgör är främst barnets ålder och vilken funktionalitet man önskar på cykelsitsen.

Här nedan följer en liten förklaring på de olika alternativ som finns:

  1. Vad säger lagen? Lagen säger att man kan börja använda cykelbarnsitsen vid ca 9 månaders ålder eller 9 kilo för då har barnet lärt sig sitta stadigt. Så med andra ord vill du ha med dig småbarn på cykelturen är cykelsits ett måste. Varje år skadas det ca 200 barn som skjutsas utan cykelsits, vanligaste orsaken är att barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Med dagens moderna cykelbarnsitsar är detta nästan omöjligt, eftersom att de ofta är konstruerade på ett sådant sätt att fötterna inte ska kunna komma in i ekrarna.
  2. Vilken modell passar bäst? Cykelstolar och cykelsitsar för barn finns för montering både på fram, bak och på vuxencykelns ram. Den vanligaste är montering bak på pakethållaren och det är också dessa modeller som fått bäst i test.  För att pakethållaren ska vara konstruerad för en barnsits ska den vara markerad med ”25 kg”, finner du ingen märkning så dubbelkolla alltid med cykeltillverkaren eller återförsäljaren. Kontrollera att modellen är godkänd enligt EU-standard (europeiska kvalitets och säkerhetskraven), den skall vara märkt med  EN14344
  3.  Extra Funktionalitet. Det finns cykelsitsar med extra stöd för huvud och nacke samt möjlighet att kunna reglera viloläge ifall barnet somnar, speciellt yngre barn ca 9-18 månader är detta mest relevant för.
  4.  Priset Precis som med barnvagnar skall man inte vara dum-snål! Undersök vad du tror passar ditt barn bäst och tumma aldrig på säkerheten. Kom också ihåg att det dyraste inte alltid måste vara det rätta valet.

Sist men inte minst, glöm inte hjälm till barnet, EU-standard  EN 1080 är det som gäller

 

Läs mer om våra cykelsitsar här