Är ditt barn en finsmakare?

Som förälder har man inte enbart ett ansvar att se till att barnet får i sig mat! Man har även ett ansvar att se till att barnet får i sig en varierad och hälsosam kost, där nya smaker och matupplevelser spelar in en viktig roll. Denna bit av utvecklingen kan säkert kännas jobbig att ta sig an för många föräldrar, särskilt om man har en missnöjd liten finsmakare att behaga!

Det är viktigt att få en förståelse för varför barn faktiskt kan vara riktigt kräsna med maten!  Det handlar om en del i utvecklingsprocessen hos barn i främst 2-5års ålder, där beteendet oftast brukar ge med sig i sinom tid. Till dess bör man inte heller vara särskilt orolig för näringsbrist, då mycket av den behövda näringen tillförs när barnet testar ny mat. Skulle man ändå känna sig osäker är en god idé att uppsöka en läkare för rådgivning!

En sak man bör observera är att man däremot  inte försöker tvinga barnet till att äta ny mat. Tvång kan få barnet att associera maten som något hemskt, och många har säkert liknande obehagliga mat-minnen från barndommen, då man inte fått lämna bordet innan tallriken var tom. Ett mycket bättre tillvägagångssätt är att uppmuntra barnet till att prova ny kost! Just därför vill vi dela med oss av några värdefulla tips som kan uppmuntra små finsmakare till att våga prova/tycka om nya nyttiga saker:

  • När man handlar mat kan man låta barnet få välja ut en ny frukt eller grönsak att provsmaka hemma. Genom att låta barnet välja själv skapar man en nyfikenhet för det valda alternativet!
  • Be barnet om hjälp vid matlagningen! Ge ett lämpligt uppdrag att utföra, exempelvis låta ett yngre barn riva salladsblad, eller om barnet är äldre hjälpa till med att röra ihop ingredienser.
  • Använd barnet som hjälpreda vid matval, och be om menyidéer!
  • Läs böcker som handlar om mat för barnet och diskutera dem ihop.
  • (Om möjligt) plantera lite grönsaker eller köp från en närodlande gård. Om barnet får se vart maten kommer ifrån, brukar de oftast bli nyfikna på vad den smakar! Ett vanligt exempel av detta är krasse som trots en ganska stark smak brukar vara populärt då äldre barn får vara med och odla själva!
  • Tillaga maten på olika sätt så att barnet får smaka det flera gånger i olika utföranden. Ibland får man ge det några gånger innan man går vidare till nästa utmaning!

Vi önskar nu er alla ett stort lycka till och hoppas att dessa tips kan vara lärorika och till nytta för er genom det spännande mat-äventyret!

Har du en liten gottegris hemma? Dela gärna med dig av egna tips och erfarenheter eller berätta om ditt eget barns resa i de nya smakernas värld!