Gör din egen midsommarkrans

Personligen tycker jag att det absolut vackraste på midsommar är en stor, kraftfull midsommarkrans med vildväxande blommor direkt från naturen och trädgården. Det finns dock några små problem med detta! Ett av problemen är att småkryp som fästingar kan gömma sig bland bladen, ett annat problem är att alla faktiskt inte har möjligheten att gå ut och plocka blommor direkt i naturen, men då finns det som tur var både blomsteraffärer och butiker som kan tillhandahålla snittblommor!

Eftersom att snittblommor kan vara ganska dyrt, kan det vara svårt att göra de där stora, maffiga kransarna som man kan göra med vildblommor. Jag tänkte istället tipsa om hur man kan göra en liten nättare typ av krans som är otroligt söt på alla små flickor och pojkar, men självklart även vuxna!

För att göra en midsommarkrans behöver du:

  • 1 – 2 grova ståltrådar (ca 30cm, brukar finnas i vanliga blomsteraffärer)
  • 1 rulle spoltråd eller myrtentråd
  • Floratejp
  • Tång till ståltråden
  • Kniv eller sax till blommorna
  • Blommor och blad av olika slag (det brukar finnas färdiga midsommarbuketter med blåklint, krysantemum och nejlikor att köpa, glöm bara inte att det är en fördel att fixa lite blad att varva blommorna med, för snyggare utfyllnad, exempelvis björklöv eller blåbärsris)

Gör såhär:

1. Börja med att mäta ut bredden runt huvudet på personen som ska bära kransen! Är det ett barn, med ganska litet huvud kan det räcka med 1st grov ståltråd, men skulle inte detta vara tillräckligt vrider du ihop ändarna på 2 grova ståltrådar så att det bildar 1 lång tråd. Innan du kapar tråden skall du göra en ögla i ena änden på tråden och därefter kapa längden så att du får plats till att göra en hake på andra sidan utan att kransen blir för trång. Med hjälp av öglan och kroken går kransen att knäppa på och av huvudet!

2. När ståltrådsstommen för kransen är klar och sitter perfekt runt barnets huvud (varken för hårt eller för löst) är det dags att använda den gröna floratejpen. Detta är en grön, lite klibbig tejp, som du virar runt hela ståltrådsstommen för att slippa vassa och spetsiga kanter som kan sticka barnet. Denna gör det även lättare för blommorna att hållas på plats! När detta väl är klart kommer den roliga biten. Blommorna!

3. Att sätta blommorna på ståltråden är inte så svårt som man kan tro! Använd en kniv och kapa alla blommor så att stjälken är ca 4cm lång. För att få bättre struktur kan du sortera blommorna var för sig i små högar. Fäst spol- eller myrtentråden i en ände av kransstommen och samla därefter ihop en liten blombukett i handen, där alla blad placeras längst ner. Fäst buketten med hjälp av ståltråden i kransstommens ytterkant, vira fast bukettens stjälkar med ca 3-4varv. Dra inte åt tråden för hårt, då riskerar stjälkarna att gå av! Samla därefter ihop en ny liten bukett som du placerar över den tidigare bukettens stjälkar och fäst därefter den nya buketten på samma sätt! Upprepa detta tills du arbetat dig över hela stommen och fäst den sista buketten riktigt ordentligt!

4. När kransen väl är klar är den kanske inte tänkt att bli använd direkt! Spraya i så fall lite vatten på den och förvara den i en påse i kylen, då håller den betydligt bättre!

Ha så roligt och lycka till!