Tips – som underlättar sommaren

Sommaren bjuder på många goda ting, men det finns även en del saker som kan göra sommaren plågsam! Små djur som insekter, ormar och maneter är några av de saker som kan förstöra stämningen snabbt och då kan det vara bra att vara väl förberedd som förälder. Här följer tips och råd för 5 områden, som hjälper dig att vara förberedd på att hantera/undvika några av sommarens vanligare smärtor:

Brännmaneter – Förra helgen var jag ute och åkte båt till havs utanför Göteborg! När vi hade kommit ut en bit såg jag till min förskräckelse ett stort hav av maneter under båten… Ett dopp till havs blev det inte den dagen! Åker man och badar i havet vid västkusten eller Skåne under sommaren händer det att man stöter på maneter. För småbarn kan maneter vara väldigt spännande och intressanta varelser, och det är därför viktigt att hålla ett extra öga öppet ute vid havet. Om olyckan väl hunnit inträffa finns det bra knep att ta till! Gnugga aldrig stället där maneten har bränt, skölj det istället noga med saltvatten, så att bränntrådar försvinner. Varmvatten (max 45 grader) brukar hjälpa, men även hus knep som ättika, vinäger och avslagen öl sägs lindra smärtan. En bra sak att ha hemma är smärtlindrande Xylocain salva, det får dock ej användas på barn under 18 månader. Är barnet illa bränt i exempelvis ansiktet, kontakta läkare!

Fästingar – Fästingen är en otäck liten blodsugare, som är lätt att råka ut för under sommardagar då man rör sig i skog och natur! Den hittar ett varmblodigt värddjur att suga blod ifrån, oftast vid ett skyddat ställe på kroppen där huden är mjuk. Själva bettet är smärtfritt då fästingen sprutar in ett bedövande gift när den biter, det är däremot de sjukdomar som sprids av fästingen som är värst att råka ut för. De sjukdomar man talar mest om idag är Borrelia och TBE som är virussjukdomar. Det tar ca 24 -36 h för en fästing att överföra borrelia vid ett bett, kolla därför alltid igenom dina barn varje kväll efter lek i naturen. Ju snabbare man får bort fästingen, desto mindre blir sjukdomsrisken! Gör Såhär: Dra ut fästingen rakt och långsamt med en pincett, försök ta den så nära huden som möjligt. Undvik att rycka ut fästingen, då risk för att inte få med sig hela kroppen finns! Håll därefter uppsikt över hur barnet mår samt om uppsvullnad, rodnad eller ringar runt bettet skulle uppstå! Kontakta läkare om du skulle misstänka sjukdom! Det finns även möjlighet att vaccinera barn mot TBE om de är över 1 år!

Insektsstick – Bin, getingar, humlor och andra flygande insekter är oftast välkomna i den svenska sommaren… så länge man inte kommer för nära! Insektsstick och bett är ofta väldigt smärtsamma och det kan därför vara bra att veta vad som lindrar. Vid stick ska man börja med att ta bort gadden om den sitter kvar, därefter använda något som kan lindra smärtan. Hus knep som finns är att antingen lägga en sockerbit över sticket, eller att (vid bett) smörja in området med en rå lökskiva. Vill man vara förberedd med läkemedel kan hydrokortison eller Xylocain salva vara att föredra, tänk bara på att det finns åldersgräns för detta! Blir den stungna personen trött, yr eller svullen, är det viktigt att kontakta läkare då allergier kan uppenbara sig vid stick! Läkare skall även kontaktas vid stick i mun eller hals! Det man kan göra för att förebygga insektsstick och bett är att använda myggnät vid ingångar till huset eller att sätta lock över mat och dryck utomhus.

Ormbett – Varje år söker ca 200 personer i Sverige läkarhjälp för huggormsbett och dödsfall är något som sker ytterst sällan och oftast vid överkänslighet! Huggormen är den enda giftiga ormen som naturligt lever i det vilda i Sverige och den känns igen på det mörka sicksack-mönstret på ryggen. Det kan vara bra att lära sitt barn att undvika ormbett genom att ha gummistövlar på sig vid naturvandring, att stampa i marken om man är i ormrika områden och att aldrig röra en orm. Ett sådant förebyggande beteende brukar vara enkelt för ett barn att ta in, och detta minimerar riskerna. Om en olycka ändå sker är det viktigt att ALLTID kontakta sjukvården! Försök att inte röra bettet, eller att ”suga ut” giftet! Det är viktigast att hålla kroppsdelen högt och att hålla den bitna personen lugn.

Myggor – Myggor tillhör inte ett av de större sommarhoten, däremot kan klåda och svullnad vara jobbig! Det finns personer som kan få extra kraftiga reaktioner av myggbett och om detta sker kan det vara bra att kontakta sjukvårdsupplysningen. Det bästa man kan göra är att förebygga myggbett med myggnät över fönster, dörrar och barnvagn, eller köpa någon form av myggmedel. Tänk bara på att det även här brukar finnas åldersanvisningar!

Ställ gjärna frågor eller dela med er av egna tips och råd! Vi hoppas att ni har en fortsatt härlig (och smärtfri) sommar!