Bjud pappa på något gott!

Baka något gott till fars-dag, och bjud alla pappor på något lite extra!

Här är recept som garanterat får pappa att känna sig extra uppskattad! Det är också recept som barnen kan vara med att göra, en rolig aktivitet för alla i köket!

Vaniljbullar! (ca 40 st)

Deg:
150 gram margarin
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 msk kardemumma
1,4 L vetejöl (spara lite till utbakning)

Fyllning:
150 gram rustempererat smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker

Garnering:
1 st vispat ägg till pensling
4 dl pärlsocker

Gör så här:
1. Smält maraginet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med degspadet.

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i bunken tills den känns smidig, låt jäsa i 30 min övertäckt med bakduk.

3. Knåda degen smidig på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut på kakan. Rulla ihop degen till en rulle.

4. Skär rullen till ca 12 bitar och lägg dem i pappersformar. Låt jäsa ytterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna och stö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

 

Prinsesstårta á la pappa! (12 bitar)

En prinsesstårta är alltid lika god, och den kan göras på flera olika sätt. Den kan göras väldigt enkelt och snabbt med färdigköpta komponenter, eller göras helt från grunden med egna bottnar, fyllning och marsipan. Vi har här valt att ge er ”snabb-tårtan” som vilken amatörbagare som helst kan klara av!

Ingridienser:
tårtbottnar. (Här kan du köpa ett paket med färdiga bottnar, eller baka egna)
5 dl vaniljkräm (alternativt kan man byta ut vaniljkrämen mot bärmousse, ex. hallonmousse eller liknade)
5 dl sylt (hallon, jordgubb, blåbär eller någon annan favorit)
5 dl vispgrädde
marsipanlock. (Här kan du köpa färdigkavlade lock eller göra egna)

Dekoration:
marsipanros
florsocker till pudring
eventuellt glasyr till text

Gör så här:
1. Dela på bottnarna, så att du har 3 st delar.
2. Vispa samman vaniljkrämen eller moussen, och ställ i kylen för att tjockna. Vispa även grädden och ställ i kylen. Tänk på att vispa grädden ganska så fast, så att tårtan håller formen när du lägger på marsipanlocket.
3. Lägg upp första bottnen på ett fat. Bred på sylten. Lägg på botten numer 2.
4. Bred på vaniljkrämen eller moussen på andra lagret. Lägg sedan på sista bottnen. På sista bottnen breder du på grädden.
5. Lägg på marsipanlocket ovanpå grädden, och försök få den på mitten av tårtan, för att locket ska täcka över hela. Putta till kanterna på locket och fixera så gott det går.
6. Pudra lätt över florsockret över tårtan med hjälp av en sil. Dekorera sedan tårtan med en marsipanros. Du kan även använda en glasyrtub för att skriva ett fint budskap på tårtan. Exempelvis: ”pappa” eller ”Grattis far”, ”fars-dag” eller liknande.