Bakåtvänt är rättvänt!

Vi på Jollyroom vill alltid slå ett slag för att barn ska åka bakåtvända i bil. Vi följer de riktlinjer som finns utsatta från NTF, Vägverket, Motormännens riksförbund, VTI och SIS.

Alla barn under 5års ålder bör alltid sitta i en bakåtvänd bilbarnstol under bilresor. Detta är för att ge barnet bästa möjliga skyddsförutsättningar om en krock skulle uppstå. Under 5års ålder är barnets huvud större och tyngre i förhållande till den lilla kroppen. Muskler och skelett är inte heller färdigutvecklat. Om Barnet då skulle sitta framåtvänd vid en kollision så kastas huvudet framåt, och det skapas en särskilt hög belastning på barnets nacke och inre organ. Detta kan få väldigt allvarliga konsekvenser eftersom ett barn är så mycket mjukare och mer utsatt än vad vi vuxna är. En bakåtvänd bilbarnstol omfördelar kraften vid kollision över hela barnets rygg som då trycks bak mot stolen. Det jämnfördelade trycket över hela ryggen avlastar den känsliga nacken som är extremt utsatt vid kollision i en framåtvänd stol.

Här i Sverige har vi lyckligtvis ofta en större vetskap om riskerna med framåtvända bilstolar. I andra länder i Europa och världen har man inte samma kunskap och standard när det kommer till barnens säkerhet i bil. I många länder börjar man med framåtvända bilstolar redan vid 9-15 månaders ålder(!). Detta har lett till att man enligt statistiken kan se en ökning av antalet dödade och skadade barn i bil från ett års ålder. Som tur är så har vi i Sverige inte haft denna negativa utveckling med anledning av det bakåtvända åkandet.

Tyvärr ser man dock att det dyker upp en del framåtvända bilbarnstolar på den svenska marknaden även i dagsläget. De är oftast billigare än bakåtvända stolar, och många kan kanske lockas att köpa dessa, om man inte har kunskap om att de bakåtvända skydden är flera gånger säkrare. Trots att många känner till säkerhetsbristerna så väljer ändå många att låta barnet sitta framåtvänd. ”Det är bara en kort sträcka”, ”Jag ska ju bara köra till dagis”. Men det är på just sådana sträckor som olyckor kan inträffa! Så tänk på det, ta det säkra före det osäkra.

Bakåtvänt är rättvänt!