Jollyroom ❤ 21

Nu undrar ni kanske vad 21 står för? Jo, de ska vi ta och berätta! 21 är den kromosomen som en person med Downs Syndrom har 3 stycken av. 21 står även för datumet då World Down Syndrome Day uppmärksammas i hela världen, vilket är idag fredagen den 21/3!

Dagen kom till för att öka medvetenheten och öka förståelsen för Downs Syndrom och dagen beslutades även 2011 av FN att bli World Down Syndrome Day. Datumet valdes just för att det är den 21:e dagen i den tredje månaden som symboliserar personer med Downs Syndrom, just för att det har 3 stycken av kromosomen 21.

Personen kommer alltid först!
En person har Downs Syndome – en person är inte down syndrome. Down syndrom är inte en sjukdom, det är en diagnos. De flesta med denna diagnos är fullt friska människor.

En person med Downs Syndrom är först och främst en individ – precis som alla andra. Denna individ har unika kvaliteter och har samma grundläggande behov som ni och vi – att bli älskad, att få klara av, att få ge och få höra till.

Vi ser alla människor som lika individer, med eller utan handikapp eller diagnoser. Alla människor är lika mycket värda och ingen ska bli kallad något som de inte är pga av en diagnos eller handikapp. Alla människor är fantastiska på alla sätt och vis – på sitt eget sätt! Det vill vi hylla här på Jollyroom med att uppmärksamma denna dag tillsammans med alla människor och även vi vill sprida kunskapen om Down Syndrom.

Vill ni läsa ner om detta så besök gärna www.svenskadownforeningen.se där finner ni allt ni kan behöva veta!

På instagram pågår också uppmärksammandet av denna dag, och det gör många genom att ha på sig olika strumpor, för att visa att alla är lika värda, och olikhet kan vara något bra. Kolla gärna under #WDSD #rockadinasockar