Nytt regelverk för bilbarnstolar: i-size

I juli 2013 implementerades den första fasen av det nya bilstolsreglementet, UNr- 129, även kallat i-Size.
På Europanivå kommer nu tuffare krav och hårdare tester att genomföras på bilbarnstolar, allt för att barn ska färdas bakåtvänt längre och med detta säkrare i bil.

Det existerande reglementet för godkännande av bilbarnstolar, ECE R44-04 är idag ca. 30 år gammalt. Mycket har hänt under dessa år, både inom bilindustrin, på vägarna och inte minst inom utvecklingen av bilbarnstolar. Kraven i det befintliga reglementet har varit för lågt satta och att få en bilbarnstol godkänd har varit relativt enkelt. Det är i allas intresse att uppdatera kraven för att få färre dödsfall på barn i trafiken. i-Size sätter mycket tuffare krav på dagens bilstolsproducenter. Krav på sidokollisionsskydd, mekanisk montering och tuffare krocktester sätter hårdare press på produkterna, något som i sin tur leder till att barn kommer att färdas säkrare i bil. ECE R44-04 och i-size kommer vara standard parallellt under en övergångsperiod, men senare kommer alltså i-size vara den nya standard som gäller som alltså då ersätter tidigare standard. Inget datum är ännu satt då detta kommer bli aktuellt, men det kommer längre fram i tiden.

Krav på att barn ska färdas bakåtvänt
För första gången någonsin finns det nu ett skrivet krav på att barn i Europa ska färdas bakåtvänt till minst 15 månaders ålder. Ett stort steg i rätt riktning för alla europeiska barn. Med nordiska mått mätt är detta fortfarande alldeles för lågt. Det är fem gånger säkrare för ett barn att färdas bakåtvänt och NTF’s rekommendationer är att barn ska färdas bakåtvänt till minst fyra års ålder.

Vi på Jollyroom strävar alltid mot att ligga i framkant när det kommer till information och säkerhet kring bilbarnstolar. Vi kommer hålla er uppdaterade med mer information gällande det nya regelverket i-size framöver. Vi kommer även anordna en frågestund på Facebook den 19/3 då BeSafes bilstolsexperter svarar på alla frågor ni kan tänkas ha kring detta.

Här nedan kan ni se en bild från bilstolsproducenten BeSafe, som informerar om vad i-size egentligen innebär.