Barnvagnsstölder

Brukar du ställa ifrån dig din barnvagn utan uppsyn på offentliga platser, då kanske du ska tänka på riskerna med en obevakad vagn. Trygg Hansa har nämligen kommit ut med ny statistik som visar att barnvagnsstölderna har ökat i Sverige. Uppgifter visar att det är 66 procent fler barnvagnar som anmäls stulna nu än det var för sex år sedan. Anledningen till denna ökning är att barnvagnar har blivit dyrare och mer avancerade, vilket gör dem mer attraktiva för tjuvarna.

Det är inte svårt att sälja barnvagnar vidare på internet, och de är ofta svåra att identifiera som stulna. Professionella barnvagnstjuvar har ofta koll på var vagnarna brukar stå parkerad, bland annat utanför BVC, barnbio eller caféers barnvagnsparkering. Det har även blivit allt vanligare att de stjäls från låsta trappuppgångar. Tänk därför på att ha extra uppsyn över din vagn när du ställer ifrån dig den. Ett tips kan vara att låsa fast den, då det försvårar för tjuvarna att ta din barnvagn.

Det många inte vet är att stöld och skadegörelse av barnvagnar täcks av hemförsäkringen, vilket gör att alla som drabbas kanske inte anmäler stölden till sitt försäkringsbolag. Men detta betyder inte att du ska vara oförsiktig, utan försök göra det du kan för att förhindra att den stjäls.

Tips på hur du kan göra det svårare att stjäla din barnvagn:

– Märk vagnen så den är lättare att identifiera:

– Lås fast vagnen med godkända cykellås eller en vajer.

– Töm vagnen på värdesaker om du ställer ifrån dig den.

– Ställ vagnen där det vistas mycket folk, så att tjuven inte blir lämnad ensam.

Ha uppsikt över din vagn och glöm inte anmäla stölden till ditt försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme.