Bakåtvänt är rättvänt – bilbarnstolar räddar liv!

Barn under fem års ålder bör alltid sitta i en bakåtvänd bilbarnstol under bilresor. Detta är för att ge barnet bästa möjliga skyddsförutsättningar om en krock skulle uppstå. Under fem års ålder är barnets huvud större och tyngre i förhållande till den lilla kroppen. Muskler och skelett är inte heller färdigutvecklat. Om barnet då skulle sitta framåtvänd vid en kollision så kastas huvudet framåt, och det skapas en särskilt hög belastning på barnets nacke och inre organ. Detta kan få väldigt allvarliga konsekvenser eftersom ett barn är så mycket mjukare och mer utsatt än vad vi vuxna är. En bakåtvänd bilbarnstol omfördelar kraften vid kollision över hela barnets rygg som då trycks bak mot stolen. Det jämnfördelade trycket över hela ryggen avlastar den känsliga nacken som är extremt utsatt vid kollision i en framåtvänd stol.

Här i Sverige har vi lyckligtvis ofta en större vetskap om riskerna med framåtvända bilstolar. I andra länder i Europa och världen har man inte samma kunskap och standard när det kommer till barnens säkerhet i bil. I många länder börjar man med framåtvända bilstolar redan vid 9-15 månaders ålder. Detta har lett till att man enligt statistiken kan se en ökning av antalet förolyckade och skadade barn i bil från ett års ålder. I Sverige har vi inte haft samma negativa utveckling med anledning av det bakåtvända åkandet som promoteras högt här. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra när det kommer till barns säkerhet i bil.

Nyligen presenterade NTF en ny artikel där man visar utdrag från en omfattande studie som gjorts gällande hur barn färdas i bilbarnstolar, och vid vilken ålder man byter till framåtvänt. NTF:s studie bygger på observationer utanför 345 förskolor fördelade över hela landet och omfattar över 6000 barn. Enligt NTF:s studie sitter ca 4 procent av ettåringarna framåtvänt vilket är en förbättring jämfört med studien som gjordes 2010 då ca 6 procent åkte framåtvänt. Vid två års ålder sitter fortfarande 83 procent av barnen bakåtvänt medan knappt hälften av 3-åringarna åker bakåtvänt.

David Persson arbetar som category manager inom bilbarnstolar och barnvagnar på Jollyroom, och han säger så här om utvecklingen;

– ”I Sverige har vi en helt annan kultur kring bilbarnstolar och barns säkerhet i bil, än om man jämför med övriga Europa och Skandinavien. Att vi håller starkt på rekommendationerna att sitta bakåtvänt till minst 4 års ålder eller så länge som möjligt är en viktig del av denna kultur, och det har bidragit till att Sverige ligger i framkant när det kommer till barns säkerhet i bil. Även andelen barn som skadas svårt eller
förolyckas vid bilolyckor är mycket lägre i Sverige jämfört med många andra länder. Men vi har fortfarande en bit kvar innan vi kan klappa oss själva på axeln.”

Varför tror du att många väljer att vända barnen tidigare än det som rekommenderas?

– ”Det finns säkert flera olika anledningar. Några av de vanligaste som vi stöter på när vi pratar med våra kunder är att man upplever att barnet sitter trångt eller obekvämt och vänder av den anledningen. Eller att barnet blir åksjukt av att sitta baklänges. En tredje orsak som är allt vanligare än man kan tro är mor- och farföräldrar som hjälper till med passning av barnen, och att man då vill ha en enkel stol för kortare sträckor i bilen och då blir det ofta en framåtvänd stol. Sedan är det även okunskap och brist på information som har en stor del i detta. Därför är det så viktigt att vi fortsätter lyfta denna fråga och fortsätter arbetet med att informera föräldrar om säkerhet för barn i bil.

Hur ska man tänka när man väljer bilbarnstol till sitt barn?

– ”Vi brukar säga såhär: Bakåtvänt är rättvänt. Detta eftersom det finns flera tester och forskningsresultat som visar att det är minst 5ggr säkrare för mindre barn att färdas bakåtvänt i bil. Och att man ska ha en för åldern anpassad bilbarnstol. Vi som återförsäljare gör allt vi kan för att konsumenterna ska välja det rätta alternativet, men självklart har man som förälder det yttersta ansvaret för sitt barn. Det finns självklart väldigt många olika modeller och varianter på bilstolar, och man kan försöka tänka på vart i bilen man vill montera stolen, hur stor plats tar stolen, kan man använda Isofix fästen i bilen osv. från ca
0-6 månader rekommenderar vi att man använder babyskydd, och att man efter det uppgraderar till en bakåtvänd stol som man sedan har tills barnet är minst 4 år. Efter det kan man använda en framåtvänd bältesstol.”

 

Jollyroom erbjuder Nordens största sortiment av säkra och testade bilbarnstolar för barn och baby.
Se mer här: http://www.jollyroom.se/bilstolar

Här hittar du Jollyrooms egen Bilstolsguide som kan hjälpa er att hitta rätt bilbarnstol:
http://www.jollyroom.se/bilstolsguiden

 

För ytterligare information vänligen kontakta:
Jessica Egman, Marknadschef Jollyroom
E-post: jessica.egman@jollyroom.se

Om Jollyroom
www.jollyroom.se | www.jollyroom.no | www.jollyroom.dk

Jollyroom erbjuder Nordens största utbud inom barn- och babyprodukter. Vi har allt för barnen mellan 0 till 12 år samt ett heltäckande sortiment för gravida.Grundarna bakom Jollyroom har 17 års erfarenhet inom näthandel. Tidigare har vi bland annat byggt upp Komplett som är störst inom näthandel i Norden, med en omsättning på 5,5 mdkr. Komplett togs över av nya ägare år 2011.Jollyroom etablerades år 2010 och i dag finns vi i Norge, Sverige och Danmark. Vi har även ett systerbolag som driver e-handel av sport-produkter i Norge; Fjellsport.no. Jollyroom har ett lager på 11300 kvm och servar fler än 200 000 registrerade kunder. Vårt mål är att erbjuda dig som kund bästa tänkbara service, vi hjälper dig före och efter ditt köp via e-post och telefon.