Barnklädernas resa

Visste ni att det var först vid 1900-talets början som det gjordes skillnad på vuxna och barns kläder. Konfirmationen var en brytpunkt då barnen fick kliva in i vuxna klädstilen, långklänning uppsatt hår och hatt för flickorna och pojkarna fick sin första kostym, lite som studenten idag.

Enda skillnaden mellan små flickors klänningar mot deras mammors var längden och passformen, mammans klänning var ofta längre och lösare, annars var dekoration och färger desamma.

Genom att hålla de vita klänningarna på flickorna rena och vita, så visade kvinnorna att de lade ner omsorg på barnen, det visade på rikedom och att man hade råd att anställa någon att tvätta och stärka barnens kläder.

Sjömanskostymer blev populärt och användes faktiskt under hela 1900-talet. Vem kommer inte ihåg högtidsklänningen under 80- och början av 90-talet, som var just en sjömansklänning.

På 1930-talet så fanns det byxor att tillgå även för kvinnorna, men kjolen var fortfarande dominant. För pojkarna kom slipovern in och knäbyxorna hängde med fortfarande.

Långbyxan för flickor fick sitt stora genombrott under 1940-talet, annars var blommiga klänningar och hängselkjol väldigt populärt.

50-talet kantas av ett damigt mode för både äldre och yngre flickor. Det blev mer ungdomligt i slutet av 50-talet, och pojkarnas golfbyxor byttes ut mot långbyxor. Sen kom rock n’ rollen och allt som det förde med sig!
Källa

Ja, första mitten av 1900-talet hade sina regler, och hel och ren var viktigt. Idag är modet mer en uttrycksform, och många föräldrar älskar att uttrycka sin stil genom sina små barn, och då är det tur att modet är skönt och bekvämt för både stora och små!

Hitta mer mode hos oss på Jollyroom

http://www.jollyroom.se/barn-babyklader

 

1

9