Lucia

Legenden om Lucia är en rå och fantastisk fin berättelse. Legenden säger att Lucia var en kristen jungfru som vigde sitt liv till de fattiga.

De sägs att Lucia föddes på 280-talet och dog martyrdöden i 20-årsåldern. Hon bestämde sig tidigt att avlägga ett löfte om att förbli jungfru, aldrig gifta sig eller skänka bort det heligaste.
Detta berättade hon inte för sin mamma som redan hade lovat bort henne till en man. Lucia gjorde allt som stod i hennes makt för att slippa bryta sitt löfte hon tagit flera år tidigare. Det var inte förens hennes mamma blev sjuk i den obotliga blödarsjukan som Lucia kunde skjuta på den kommande förlovningen. Lucia gjorde till slut sin mamma frisk på något mirakulöst sett. Då lovade hennes mamma att hon alltid skulle förbli ogift och kunna ge allt hon ägde till de fattiga. Ingen blev lyckligare än Lucia

Mannen hon skulle gifta sig med blev ursinnig och skvallrade för kejsarens ståthållare att Lucia var kristen, då detta inte var okej blev Lucia  fängslad och torterad innan hon dog år 304.

Lucia blev ett skyddshelgon för kristna och detta spred sig till resten av världen. Dagen då  hon dog, 13/12, blev dagen då man uppmärksammade hennes död och allt hon gjort för kristendomen.

Nu mer har lucia blivit en modern högtid då vi tar på oss vita klänningar och ljus i håret. Man tågar och sjunger lucia låtar :)
Detta är också en dag då man träffas, dricker glögg och äter lussekatter.
Den 13 december har Lucia namnsdag och är även dagen då allt julfirande sätter igång <3

 

Självklart har vi på Jollyroom allt du behöver för att fira Lucia för både stora som små :)

133772 133769 133766

 

111179

111181

 

Även för fikat :)

108865