De 10 viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa barnvagn

Vi vet att det är en djungel av barnvagnar där ute. Att välja rätt kan vara svårt. Speciellt för förstagångsföräldrar som aldrig tidigare tagit långa promenader med en vagn och vet hur den ska kännas. Ni vill ju inte behöva byta eller köpa ny vagn efter bara några promenader, eller hur?

Vi har ett stort utbud av barnvagnar som vi tycker är bra, men på olika sätt. Så vad ska ni titta efter när ni ska köpa en ny vagn? Vi har listat tio saker att tänka på vid barnvagnsköpet. Några tips som kan göra ditt val lite enklare.

 

 1. Tänk på att många vagnar är lätta att köra när de är tomma. Lägg i någon tyngd för att känna hur stabil din vagn känns när du provkör den.
 2. Stor eller liten vagn? När ni väljer är det bra om ni mäter så den får plats i bilen, hissen och dörröppningen så blir ni inte så snopna när ni kommer hem med er nya vagn.
 3. Promenader i skogen eller i stan? Tänk på vilket underlag ni kommer köra vagnen på. Det är bra att tänka på om ni ska ha fasta eller svängbara hjul beroende på grus eller asfalt. Glöm inte att ni även kan välja på tre eller fyra hjul på många vagnar.
 4. Är det du eller din partner som ska köra vagnen? Det kan vara aktuellt med justerbart handtag på barnvagnen om det är fler än en som ska köra.
 5. Framåt- eller bakåtvänt barn i vagnen? För vissa föräldrar är det en trygghet att kunna se och ha kontakt med barnet under promenaderna.
 6. Känn hur vagnen känns i fjädringen om du vill kunna vagga barnet till sömns. Även bromsarna är bra att prova för säkerhets skull.
 7. Sittvagn eller liggvagn? Fundera på vad som är syftet med er nya barnvagn. Kanske vill ni ha båda delar kombinerat i en duokombivagn?
 8. Gör en prioritetslista. Vad är viktigast för dig, märke, pris, design?
 9. Jämför, gör en lista med alternativ och skriv upp för- och nackdelar.
 10.  Sista tipset, det är ni som ska trivas med vagnen. Om det känns rätt så är det ofta rätt. Lita på magkänslan!

  Mer läsning kan du också hitta i vår Barnvagnsguide