Extrakläder till dagis - hur ska man tänka?

Våren är här och det är dags att byta ut de tjocka och varma overallerna mot lite mer lekvänliga och lätta plagg. Ida-Marie Isaksson är bloggare på Modette och har i samarbete med Jollyroom samlat sina bästa tips om hur man kan tänka kring extrakläder att ha till dagis.

Visst är det svårt att veta i vad och hur man ska klä sina barn! Jag har själv en 15-månaders som tultar runt och upptäcker världen. Rörelsefrihet är viktigt för att det ska vara roligt att vara ute i den åldern, annars blir det mest bara jobbigt. Men håller han sig tillräckligt varm när plaggen blir tunnare? Man oroar sig ständigt.

Trender

I vår ser vi mycket dova pudriga pastellfärger och små blygsamma mönster på barnklädeshimlen. Man kan med fördel mixa pastellerna och gärna flera olika toner av samma färg. En annan trend är den klassiska gula regnställsfärgen som är tillbaka med besked. Även ÖKO-tex (giftfria material och framställning) och miljömedvetenhet är viktigt i vår, där Ticket To Heaven och Mini A Ture är två märken med stort fokus på just detta.

Från topp till tå

När det kommer till regnkläder tycker jag att man ska vara noggrann. Där är det viktigt att läsa på om hur hög vattenpelare plagget har och om det har tejpade sömmar. Speciellt om plagget ska användas mycket och länge, som exempelvis på dagis. Ju högre vattenpelare desto bättre motstånd mot vatten. Det man får tänka på är att regnkläder inte andas, så de är inte så sköna att använda när det blir varmt.

 

regntvaklader.jpg

Regnkläder   Fleecejacka

Till vår son använder vi ofta en softschelljacka vilket vi tycker är den bästa jackan som finns. Den typen av jacka är relativt tunn och mjuk men samtidigt väldigt motståndskraftig. Den är vind- och vattentät och har ofta ganska höga vattenpelare den också. Den har även en mjuk och varm insida. Softsheljackor är lätta och barnet har väldigt god rörelsefrihet i dem vilket gör att de är perfekta för utelek i de flesta väder.

Beroende på temperaturen så har vi fleecekläder till hands som ett extra lager. Ibland är det ju fortfarande kallt när man lämnar på dagis och då behövs det ett extra lager. Jag gillar fleecejackor med en liten krage så att man inte behöver använda fuskkrage.

 

regnkladerfleece.jpg

Regnkläder  Fleecejacka

När det inte är blött ute men man ändå vill skydda lite mot kyla, smuts, ömma knän och trasiga kläder så använder vi ett par ofodrade överdragsbyxor i nylon. Det finns både helt vattentäta och ”vattenavvisande” varianter från exempelvis Didriksons och Lego Wear.

Vilka skor eller stövlar man ska ha är alltid lite svårt på små barn. Min filosofi är så lätt som möjlig för att underlätta rörelsefriheten. GORE-TEX är ett fantastiskt material som är 100% vattentätt och knappt väger någonting. Nu till våren ska vi skaffa ett par sportskor med lite högre läst från Superfit eller Viking att ha på dagis. Jag förvånas ofta över hur tunga stövlar kan vara, men som tur är så finns det ultralätta varianter också. Crocs har en barnmodell som jag verkligen kan rekommendera.

 

regnkladergula.jpg

Regnjacka   Stövlar