JollyPanelen - Recension Joie sulky

JollyPanelen är Jollyrooms egen bloggpanel, där några av Sveriges mest omtyckta och lästa bloggare ingår. JollyPanelen kommer erbjuda inlägg om exklusiva tester, spännande nyheter, inspirerande artiklar och massor av annat intressant innehåll för dig som förälder.

Elin Edefrid driver Sveriges största barnvagnsblogg där hon testar och recenserar barnvagnar. Hennes bloggområde i JollyPanelen är därför just barnvagnar, och hon bjuder på många bra tips och idéer. Här skriver hon om sulkyn Joie Litetrax 4.

Joie Litetrax 4 är en framåtvänd sulky av märket Joie som jag testat i samarbete med Jollyroom.se. Litetrax har enhandsfällning och är väldigt lätt, men har fortfarande bra körkänsla och känns rejälare än de allra enklaste sulkyvagnarna. Joie Litetrax finns med tre eller fyra hjul, jag har testat den med fyra hjul. Jag har använt vagnen till min son som är 2 år, både till vardags och på utflykter.

Joie Litetrax har en framåtvänd sittdel med ställbar rygg i fyra olika lägen. Ryggen kan enkelt justeras med en hand genom att dra i handtaget på baksidan av ryggen. Vagnen har i princip upprätt sittläge och nästan helt plant liggläge.

Bågen går att ta loss men är inte swing away utan behöver klickas loss helt och läggas åt sidan. Bågen sitter ganska tajt så det kan vara lite trångt att få i och ur ett större barn utan att ta bort bågen. För att klicka tillbaks bågen igen behöver du dra ut sittdelstyget lite för att kunna trä på bågen i sitt fäste och klicka i den. Det hade underlättat mycket med en swing away-båge.

Det är gott om plats upp till suffletten och det uppfällbara fotstödet är kort men det är gott om plats ner till det inbyggda fotstödet ovanför hjulen. Min son som är 90 cm sitter och sover bra i vagnen. Dock är hans ben för långa för att ha fotstödet uppfällt, det är bekvämare för honom att ha det nerfällt när han sover.

Joie Litetrax har en fempunktssele med ställbar längd på alla delar och ställbar höjd i tre olika lägen. Axelbanden hakas i midjebanden innan de knäpps fast men det går även att koppla bort axelbanden om en inte vill använda dem.  Det finns även D-krokar för att fästa en extern sele eller sittdyna.

Sufflett
Joie Litetrax har en stor och täckande sufflett med en extra solskärm framtill och en förlängning som öppnas upp med dragkedja. Förlängningen är ett vädringsnät. Med det framme går suffletten riktigt långt fram, nästan ända till bågen. Det finns också en lucka i suffletten som är en vädringslucka men den är även bra placerad för att använda som tittlucka.

Fotstöd
Joie Litetrax har ställbart fotstöd i två olika lägen, men den ställbara delen är ganska kort och förmodligen främst avsedd för små bebisar. För min son blir det bara obekvämt med fotstödet uppfällt eftersom halva benen hänger nedanför. Men det finns ett bra inbyggt fotstöd i ramen ovanför framhjulen där han kan vila sina fötter.

Liggdel & Babyskydd
Joie Litetrax kan användas med Joies egna babyskydd Gemm som kan fästas på vagnen utan adapter. Det hänger ner en rem med en liten plastbricka på ena sidan och jag funderade länge på vad den var till för men den är till för att hålla fast babyskyddet. Vagnen fungerar alltså som travel-system med babyskydd men än så länge finns ingen liggdel på den svenska marknaden.

 

Handtag
Joie Litetrax har ett fast handtag som har en höjd på 102 cm och som är klätt med skum. Jag var lite skeptisk till handtagets form innan jag testat men jag måste säga att jag tycker det funkar riktigt bra och är bekvämt att hålla i. Handtaget kommer ganska nära vagnen men bakaxeln är upphöjd så det finns ingen risk att en sparkar i.

Varukorg
Joie Litetrax har en helt okej varukorg, ganska rymlig men lite svår att komma åt med stora grejer, särskilt när vagnen är i liggläge blir den riktigt svåråtkomlig. Varukorgen mäter 49×31 cm och har en maxvikt på 4,5 kg.

Broms
Joie Litetrax har en enkel bromspedal vid ena bakhjulet som är lätt att använda, endast att trycka ner för att bromsa och trycka upp för att lossa bromsen.

Hjul
Joie Litetrax har EVA-hjul både fram och bak. Det fastnar en och annan sten i och de har hunnit få lite märken efter en månads användning. Framhjulen är svängbara men kan låsas genom att trycka ner brickan ovanför framhjulet. Bakhjulen är 24 cm i diameter (10 tum) och framhjulen är 18 cm i diameter (7 tum)

Fjädring
Joie Litetrax har fjädring både i framhjulen och i chassit. Det är ingen jättemjuk fjädring och det finns inget direkt gung i vagnen men det gör att den går jämnare och dämpar stötar så att den går mjukt och fint.

Hopfällning
Joie Litetrax är lätt att fälla ihop och har enhandsfällning. För att fälla ihop vagnen fäller du först ner ryggstödet i liggläge. Du tar sedan tag i remmen som finns under tyget i sitsen där det står “fold strap”. Lyft i remmen så fäller vagnen ihop sig själv. Joie Litetrax kan stå själv ihopfälld och har ett automatiskt lås som håller den ihopfälld. Den blir 82x59x33 cm ihopfälld med bågen på och faktiskt bara 4 cm kortare om du tar av bågen, den blir då 78x59x33 cm. Det är skönt att den blir kort ihopfälld även om bågen sitter kvar. Vagnen väger endast 9 kg, så den är riktigt enkel att lyfta in i bilen. Tar du av hjulen blir vagnen 76x48x33 cm ihopfälld. När du fäller upp vagnen igen lossar du spärren på sidan och viker upp den, sedan trycker du ner handen i mitten av sitsen så klickar den i sitt läge.

Körkänsla & Hanterbarhet
Joie Litetrax är en trevlig vagn att köra. Den är lätt, både rullar bra och svänger lätt, dämpningen gör att den går mjukt fram även över gräsmattor och när det är lite ojämnt i asfalten. Hävkraften är också godkänd. Joie Litetrax är ingen terrängvagn, men den fungerar på vardagliga underlag som asfalt, lättare grusväg och gräsmattor. Det är en lättkörd vagn med min son på ca 13 kg i. Vagnen erbjuder bra sovkomfort för barnet. Vi har använt vagnen till och från förskolan och på några utflykter och för det ändamålet är det en väldigt bra vagn. Den fungerar också bra som resevagn om du vill ha en lite rejälare vagn och väljer bort de allra minsta vagnarna. Joie Litetrax är mycket smidig i affärer och i trånga utrymmen, den är varken bred eller lång, lättkörd och smidig att hantera.
Fjädringen gör att det går ganska mjukt, men det är ingen vagn jag skulle gå i skogen med. Jag har åkt buss med Joie Litetrax och tyckte att det fungerade bra. Hävkraften är inte den bästa men den är inte jättetung att häva heller. Vagnen har inget handtaget som går att fälla in men är inte så farligt lång med handtaget, 92 cm, den sticker dock ute litegrann i bussgången. Den är inte heller så bred, 59 cm. Joie Litetrax är enkel att fälla ihop och det faktum att den är så lätt, endast 9 kg, gör att den både är lätt att att hantera när den är ihopfälld och lätt att lyfta in i bilen. En del andra vagnar som fälls på liknande sätt kan jag tycka är krångliga att hantera då du måste byta grepp för att lyfta in de i bilen men Litetrax är så lätt och den står själv vilket gör att det inte är några problem att byta grepp. Vagnen är också ganska lätt att fälla upp då den står själv och låsspärren är väldigt lätt att lossa. Vagnen tar heller inte stor plats i bilen. I vår Saab 9-5 blir det massor av plats över.

Tillbehör
När du köper Joie Litetrax ingår både båge, föräldrakonsol/mugghållare och regnskydd. Föräldrakonsolen klickas fast i förberedda fästen i chassit och sitter på plats riktigt bra. Den har två mugghållare i plast, en på varje kant och i mitten finns plats för förvaring, den delen har ett lock som stängs med kardborre. Praktiskt för förvaring av småsaker och schysst att det ingår i priset.

Regnskyddet är i klarplast och precis som alla regnskydd i klarplast tar det väldigt stor plats ihopvikt, det här regnskyddet tar dock extra stor plats eftersom det finns en stålbåge i det, vilket gör att det är svårt att vika ihop alls. Väl på plats fungerar dock regnskyddet bra, det öppnas upp med kardborre för att träs över handtaget och det kan sättas fast med remmar framme vid hjulen. Dock verkar det inte vara anpassat för att användas tillsammans med föräldrakonsolen, då blir det för tajt och det går inte att fälla ut suffletten ordentligt.

Sammanfattning & Betyg
Joie Litetrax är en sulky som inte tillhör de allra minsta och enklaste på marknaden utan blir lite större ihopfälld, men erbjuder också mer komfort med ställbart fotstöd, plant liggläge, stor sufflett med vädring och ganska stora hjul med fjädring. Utan att för den sakens skull bli tung eller klumpig. Den är lätt att fälla ihop och lyfta in i bilen.

Den största nackdelen med Joie Litetrax tycker jag är att den har EVA-hjul, det fastnar sten i dem som knastrar och det ger en billigare känsla än om hjulen hade varit i tex. PU. Hade jag fått önska hade även det ställbara fotstödet varit lite längre och bågen varit swing away och jag skulle gärna sluppit kardborreöppningen på bågen. Men det här är småsaker och i det stora hela är jag väldigt nöjd med vagnen. Jag tycker den är lagom mycket vagn för att klara vardagen med ett dagisbarn men ändå tillräckligt smidig för att fungera som resevagn.

Joie Litetrax finns i två versioner, 4 med fyra hjul som jag har testat och 3 med tre hjul. Den finns i flera olika färger, färgen som jag testat heter Chromium, en gråmelerad färg som är väldigt inne på barnvagnar just nu. Joie Litetrax kan köpas hos Jollyroom.se. Jag har gett Joie Litetrax fyra av fem i betyg.