Barnsäkra ditt hem – ett säkrare hem för barn

Barn är nyfikna, har mycket energi och ett balanssinne som kanske inte kan mäta sig med en lindansare. Därför är det viktigt att barnsäkra hemmet för att stoppa olyckan innan den är framme.

Att barnsäkra hemmet kan vara lika svårt som att lösa Rubiks kub, och helt klar blir man nog aldrig. Vi har samlat några viktiga tips för att komma en bra bit på vägen.

Stege bild 1.jpg

Inte särskilt säkert..

Elektronik

-  Att utforska alla skrymslen och vrår är naturligt. Därför är det viktigt att barnsäkra eluttag och kontakter genom att sätta på petskydd på dessa. Glöm inte att säkra grendosor.

- Se till att långa sladdar inte är åtkomliga för barnet, detta går att lösa med exempelvis sladdsnurror. Detta är för att barnet inte ska råka välta större föremål och få dom över sig. 

Varma ytor

- När spisen används, vänd stekpannornas handtag inåt och använd de innersta plattorna så ofta det går. Använd även spisskydd för att stoppa små nyfikna fingrar och hungriga barn från att nå spisen.  

- Barnsäkra varma ytor som öppen spis, grill och kamin med säkerhetsgrindar för att hålla de små på ett säkert avstånd.

Grind spis.jpeg

Säkrare lek med BabyDans säkerhetsgrind.

Ramla

- För de lite större barnen kan det ibland gå snabbt upp och ner för trapporna. Trappsteg kan ofta vara hala och därför kan halktejp vara en viktig sak att investera i för att barnsäkra trapporna.

- Att plaska runt i badkaret är alltid kul! Halkskydd för badkaret får dock inte glömmas.

- Gör ditt hem mer smitsäkert än Alcatraz! Barnsäkra trappor och balkongdörrar med grindar så att de minsta inte springer ut.

- Mardrömmar eller ej, mycket rörelse i sängen är vanligt bland de små. Använd ett räcke på sängen för att hindra barnet från att trilla ur sängen.

Trilla ur skydd.jpeg

Mycket rörelse i sömnen är inget problem med detta skydd från BabyDan.

Möbler

- Räcken, – se över både balkongräcken och trappräcken så att dessa inte har för stora öppningar mellan ribborna. Detta för att stoppa barnen från att ta sig igenom eller fastna.

- Ibland går det fort runt hörnen i hemmet. Skarpa kanter på bord, trappräcken och andra möbler kan vara lätta att springa in i, barnsäkra dessa med hörnskydd.

- Ibland ser barn huset som ett mindre klättergym. Detta gör att alla saker som kan välta kan vara farliga för ditt barn. Fäst de saker som kan fästas i väggarna. Glöm inte att fästa spisen.

- Ta bort dukar som kan dras ned från bord och andra dekorationer som kan användas till lek eller för att hjälpa till att hålla balansen.


grind altan.jpg

- Se till att fönster har fönsterspärrar så att barnen inte själva kan öppna dom. Se även till att persiennsnören inte nås av barnen.

- Barnsäkra kylskåpet, även om den lille är hungrig kan det finnas många saker som inte är bra att äta för mindre barn i kylskåpet.

- I lådor och skåp gömmer sig en skatt med intressanta saker, därför är det viktigt att barnsäkra lådor och skåp. Gör detta med exempelvis magnetlås för att förhindra barnen att komma åt farliga saker.

- Klämskydd eller dörrstoppare på dörrar rekommenderas så att inte några små fingrar kommer i kläm.

Lösa saker och kemikalier

- I ett barns ögon kan det mesta användas som leksaker. Se till att små och vassa saker inte ligger framme där barnet kan komma åt dom. Glöm inte heller bort att ta bort plastpåsar som kan vara farliga om de används som leksak.

- Se till att medicin och kemikalier som till exempel diskmedel och tvättmedel hålls inlåsta eller förvaras på en plats där barnen inte kan komma åt dom.

Övrigt

- Ha extra uppsikt över de små när de sover så att du kan slappna av på riktigt. Philips Avent babyvakt löser detta åt dig.

- Ha koll på om leksaker går sönder och byt ut trasiga nappar.

- Ofta är kaffe det som räddar dagen, tänk bara på att inte dricka varma drycker när barnet sitter i ditt knä.