Åk säkert med rätt bilbarnstol!

Säkerhet är ett område som ständigt kan förbättras vilket också driver nya innovationer framåt. Inom bilindustrin märks det tydligt och som område är det i ständig utveckling, vilket även är en tendens som märks bland bilbarnstolstillverkarna. Nyligen lanserade Axkid sin nya uppstickare, den bakåtvända bilbarnstolen Wolmax som är ett tryggt alternativ för de mindre att färdas i under bilturerna!

Det finns tre olika typer av bilbarnstolar där både ålder och vikt styr vilken typ av stol man bör välja till sitt barn. Spädbarn bör sitta i ett babyskydd vilket i ett senare stadie byts ut till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet kan bytas ut när barnet sitter stadigt på egen hand vilket de brukar göra runt 9 månaders ålder.  Vid äldre ålder kan denna ersättas med en framåtvänd bilbarnstol.  

Den bakåtvända bilbarnstolen används under det längsta stadiet som sträcker sig någonstans från att barnet är 9 månader till 5-årsåldern. Enligt Trafikverkets rekommendationer ska barnet sitta i den bakåtvända stolen så länge som möjligt, dock är det viktigt att stolen passar både längd och vikt.  På Axkids Wolmax går det att justera nackstödet i takt med att barnet växer och det gör färden trygg tills den dagen det är dags att övergå till en framåtvänd bilbarnstol.

bilbarnstol.png

Det finns flera faktorer som avgör huruvida en bilbarnstol är mer eller mindre säker. Wolmax tillverkas med ett långt stödben och förankringsband som gör att den kan monteras på ett säkert sätt i flera olika typer av bilar och med trepunktsbältet går den att monteras på flera platser i bilen. En huvudregel när det gäller bakåtvända bilbarnstolar är att koppla ur air bag på den plats där den ska placeras. På vissa bilmodeller kan man göra detta på egen hand, men är ni osäkra på hur man går tillväga bör ni söka upp en bilserviceverkstad innan ni tar bilbarnstolen i bruk.

Vill du läsa mer om Wolmax så kan du göra det här.