5 tips på utomhuslekar

Det finns många klassiska lekar som jage, kurragömma och annat roligt, men ibland vill man variera lekarna lite för att skapa ett uppsving i entusiasmen att leka utomhus. Här kommer några roliga förslag!

På sommaren är det roligt för barnen att leka utomhus i det härliga vädret. Det finns många klassiska lekar som jage, kurragömma och annat roligt, men ibland vill man variera lekarna lite för att skapa ett uppsving i entusiasmen att leka utomhus. Här kommer några roliga förslag!

Skattjakt – En kreativ och rolig lek där barnen kan leka i flera steg. Först ritar de en karta över exempelvis en trädgård. De kan exempelvis ha valfritt antal kottar som de lägger ut på olika gömställen och som de markerar med ett kryss på kartan. Sedan är det dags att byta kartor med varandra och ge sig ut på skattjakt. Den som får flest kottar vinner.

Bollprick – En lek som går ut på att skjuta mål. Missar man så ställer man sig i mål och den som stod i mål ställer sig i kö för att skjuta. Använder man en målduk kan man även sätta prick i hål vilket för det enkelt att spela själv genom att försöka slå sitt rekord. Här hittar du fotbollar, mål och målduk!

trends-utelek2.jpg

Hela havet stormar med en twist – En rolig och spännande lek som lämpar sig när man är flera stycken. Sätt ut två rader av stolar med ryggarna mot varandra med en stol mindre än antalet deltagare. En person väljer ett specifikt ord och när personen säger det ordet ska alla sätta sig ner. För att göra leken extra rolig så ska personen berätta en påhittad saga medan alla går runt stolarna och när personen säger ”ordet” ska alla försöka hitta en stol att sätta sig på. Den som inte hittar en stol får bli nästa person att berätta en saga. Varje gång någon åker ut tas en stol bort vilket innebär att det blir mer spännande allteftersom leken pågår.

Leka pricka spannen – Till denna lek behövs en spann och tre små bollar per lag. Dela in deltagarna i två lag där de ställer sig på led bakom en markerad linje. Ställ spannar på stolar några meter framför deltagarna där de ska försöka pricka spannarna med bollarna. Varje träff ger en poäng och de lag med flest poäng vinner.

Vattenlekar – På sommaren är det kul med vattenstänk! Antingen kan man sätta på vattenspridare och leka i eller leka  med vattenpistol. Vill man leka en lek med vatten utan att blöta ner alla kläder passar vattenleksaker från Aquaplay väldigt bra. Aquaplays vattenkanalsystem har stimulerat barns fantasi genom 40 år av lek och genom att använda de olika accessoarerna lär sig barn hur vatten rör sig. Så ta med dig barnen ut i trädgården, njut av solen och fyll upp just ert favorit-Aquaplay med vatten.

Källa: kalasguiden.se