Så väljer du rätt bilbarnstol – NTF rekommenderar!

Vilken bilbarnstol är säker? Hur sitter just mitt barn på bäst sätt? Vart i bilen ska stolen monteras? Det här är frågor som många småbarnsföräldrar ställer sig i nu inför sommarens bilsemestrar. Vi på Jollyroom rekommenderar alltid våra kunder att följa NTFs vägledning gällande barn och trafiksäkerhet. Här har vi därför sammanfattat lite tips på vad som är bra att tänka på vid val och användning av bilbarnstol!

Att våra barn ska sitta säkert i bilen är såklart en prioritet för alla småbarnsföräldrar. Men att välja rätt bilbarnstol i havet av modeller är inte alltid det enklaste! Det var bland annat med denna utgångspunkt, att kunna ge föräldrar guidning i hur vi bör framföra barn i trafiken, som NTF grundades. NTF (eller Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) är en ideell, självständig och idéburen organisation som arbetar för trafiksäkerhet. Ledstjärnan för NTF är beslutet om Nollvisionen som togs i Riksdagen år 1997, vilket är ett etiskt ställningstagande som innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Ett av de viktigaste områdena NTF arbetar med är barn och trafik. De arbetar dels med att utvärdera olika modeller av bilbarnstolar utifrån en rad säkerhetskriterier. Detta mynnar ut i rekommendationer av de stolar som uppfyller kriterierna. De arbetar också med att informera om hur bilbarnstolen ska användas med hänsyn till barnets ålder, vilken bil man har och modell av bilbarnstol.

 

Val och användning av bilbarnstol

NTF har satt upp en checklista för vad man ska tänka på när det gäller bilbarnstol. Det första som ska uppfyllas är att bilbarnstolen är godkänd för att få säljas inom EU (alltså enligt ECE R44-4 eller UN R129). De rekommenderar även att bilbarnstolen är Plustestad. Plustestet är ett kompletterande test som är till för att visa vilka modeller som är extra säkra, då en plusmärkt stol garanterar att barnet inte utsätts för livshotande nackkrafter vid en frontalkollision. Det är upp till tillverkaren att låta testa stolen eftersom testet är frivilligt.

En av de stolar som är godkänd enligt plustestet, och som dessutom klassas som en av marknadens säkraste bilbarnstolar, är iZi Kid X2 i-Size  från Besafe. Det är en bakåtvänd bilbarnstol för användning upp till 4 - 5 års ålder. Förutom plusmärkningen har iZi Kid ett extra sidokollisionsskydd samt tydliga indikationer som visar när stolen är rätt monterad vilket minskar risken för felmontering. Det här i kombination med ett flertal andra funktioner gör iZi Kid till en toppenstol som kan användas i flera år framöver och som verkligen värnar om småttingens säkerhet. Därför slår vi ett extra slag för den här idag!

besafe_izikid_produktbild.jpg
iZi Kid X2 från Besafe


Efter val av bilbarnstol finns det andra viktiga saker att tänka på enligt checklistan. Dessa är bland annat:

  • Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt, upp till 4-5 års ålder
  • Att det är viktigt att följa bruksanvisningen vid montering av bilbarnsstolen, eller be butikspersonalen om hjälp
  • Att en eventuell krockkudde måste kopplas ur innan en bakåtvänd bilbarnstol placeras i framsätet
  • Att barnstolen ska passa bra i bilen och att barnet ska sitta bra
  • Att bältet ska sitta nära kroppen

På Jollyroom värnar vi om alla barns säkerhet, och rekommenderar er föräldrar att ta hjälp av checklistan och annan information som NTF bidrar med. För att se hela checklistan kan ni klicka här!

 

Trevlig och säker resa!

Varma hälsningar,
Jollyroom