Våra bästa solskyddstips för barn!

Lediga dagar, soligt väder och extra mycket spring i benen – varmt välkommen säger vi till den efterlängtade sommaren! När ni vistas utomhus med era barn under sommarhalvåret så är det dock viktigt att tänka på att använda rätt solskydd eftersom att deras hud är extra känslig för solens strålar. Här har vi samlat våra bästa solskyddstips!

Solens strålar
Solens strålar kan delas upp i två olika typer: UVA och UVB strålning. Största delen av den solenergi som når oss på jorden består av UVA. Det är den strålningen som ökar pigmentet på kroppen och gör oss bruna. UVB är mer energirik än UVA och är den strålningstyp som gör att vi bränner oss. Men även om UVB är starkare, så tränger UVA djupare ner i huden och påverkar hudens undre skikt. Allra bäst är alltså att välja ett solskydd som skyddar mot både UVA och UVB. 

Vad är solskydd?
SPF, UPF eller UV-skydd. Dessa beteckningar är alla ett mått på hur väl en produkt skyddar vår hud från solens strålning. Som tumregel kan man säga att siffran på en solskyddsfaktor ger en indikation på hur mycket längre du kan vistas i solen utan att bränna dig. Så om du exempelvis brukar bränna dig efter 10 minuter i solen, men använder en lotion eller ett plagg med solskyddsfaktor 15, så skulle du istället kunna vistas i solen 2,5 timme (10 x 15 = 150 minuter).

Bygg en solvarnare
Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget. Och alla barn, oavsett ålder, bör vara försiktiga med att vistas i solen längre stunder under de timmar när den är som starkast (klockan 11-15). Ett roligt sätt att lära sina barn hur stark solen är vid en viss tidpunkt är att bygga en solvarnare - allt som behövs är en pinne! (och jaaa, glasspinnen funkar mer än bra! 😉). Har ni inte möjlighet att fly in i skuggan under dessa timmar så kan vi rekommendera att använda ett UV-tält.

solvarnare.jpg

Bildkälla

Använd UV-kläder
UV-skydd finns även i olika textilier, och tillskillnad från solkräm så tappar inte kläderna i solskydd under dagens gång. Badkläder har ett solskydd på ca 5-15 och en t-shit ca 10. Men vad vi rekommenderar är att klä era barn i en UV-dräkt! UV-kläder är tillverkade i tunna, snabbtorkande material som har ett solskydd på 50+.
 

smilingshark.jpg

UV-kläder från Smiling Shark

Glöm inte accessoarerna
Huvudet, nacken och axlarna är de områden på kroppen som är mest utsatta för solens strålar. För att skydda dessa områden så finns det supersöta UV-kepsar! Och för att skydda små fötter ifrån att trampa på vassa snäckor och stenar som gömmer sig på stranden och i vattnet, så är badskor mer än en bra idé!

 

smilingshark_.jpg

Badskor från Smiling Shark

Välj rätt solkräm
Det är väldigt stor skillnad på olika solkrämer, så se till att välja en som är anpassad för barn! Solkrämen ska ha minst solskydd 30+, vara vattenfast och gärna oparfymerad. Fråga på ditt närmsta apotek så har de bra koll på vilka produkter som är att föredra.


Ha nu en härlig sommar tillsammans med era små mirakel!

Varma hälsningar,
Jollyroom.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten