Våra bästa solskyddstips för barn!

Det varma vädret fortsätter och som vi alla vet är det jätteviktigt att skydda huden, både för vuxna och små. Dock är det ännu lite viktigare att skydda era barns hud eftersom att den är extra känslig för solens strålar. I dagens inlägg kan ni läsa våra bästa solskyddstips!

UVA-strålning och UVB-strålning
Solens strålar kan delas upp i två olika typer: UVA-strålning och UVB-strålning. Största delen av den solenergi som når oss på jorden består av UVA. Det är den strålningen som ökar pigmentet på kroppen och gör oss bruna. UVB är mer energirik än UVA och är den strålningstyp som gör att vi bränner oss. Trots att UVB är starkare, så tränger UVA djupare ner i huden och påverkar hudens undre skikt. Allra bäst är alltså att välja ett solskydd som skyddar mot både UVA och UVB. 

Vad är solskydd?
SPF-skydd, UPF-skydd eller UV-skydd. Dessa beteckningar är alla ett mått på hur väl en produkt skyddar vår hud från solens strålning. Som tumregel kan du tänka att siffran på en solskyddsfaktor ger en indikation på hur mycket längre du kan vistas i solen utan att bränna dig. Brukar du exempelvis bränna dig efter 10 minuter i solen, men använder en lotion eller ett plagg med solskyddsfaktor 15, så skulle du istället kunna vistas i solen 2,5 timme (10 x 15 = 150 minuter)

Bygg en solvarnare
Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget. Alla barn, oavsett ålder, bör vara försiktiga med att vistas i solen längre stunder under de timmar den är som starkast (klockan 11:00-15:00). Ett roligt sätt att lära sina barn hur stark solen är vid en viss tidpunkt är att bygga en solvarnare - allt som behövs är en pinne! Har ni inte möjlighet att fly in i skuggan under dessa timmar så rekommenderar vi att använda ett UV-tält.solvarnare_780X500.jpgAnvänd UV-kläder
UV-skydd finns även i olika textilier, och till skillnad från solkräm så tappar inte kläderna solskydd under dagens gång. Vi rekommenderar att klä era barn i UV-kläder eftersom att de är tillverkade i tunna, snabbtorkande material och har ett solskydd på 50+. Ni hittar massor av olika UV-plagg här!

Glöm inte accessoarerna
Huvudet, nacken och axlarna är de områden på kroppen som är mest utsatta för solens strålar. För att skydda dessa områden så finns det supersöta solkepsar! Och för att skydda de små fötter från att trampa på vassa snäckor och stenar, så är badskor mer än en bra idé! Ni hittar flera modeller av UV/badskor här!

Välj rätt solkräm
Det är väldigt stor skillnad på olika solkrämer, se därför till att välja en som är anpassad för barn! Solkrämen ska ha minst solskydd 30+, vara vattenfast och gärna oparfymerad. Fråga på ditt närmsta apotek så har de bra koll på vilka produkter som är att föredra.

 

___________________________

Strålsäkerhetsmyndigheten