Rulltårtans dag - tips på bakning!

Idag är det ingen mindre dag än rulltårtans dag! Woho 😍 Rulltårtor går att göra i alla olika typer av smaker, former och mängder. Som med mycket annat, så är det ju bara fantasin som sätter gränser! Vi tänkte gå igenom två supergoda recept som förhoppningsvis inspirerar er där hemma att baka något mumsigt till mitt-i-veckanmyset.

 

Chokladbollsrulltårta

trends_mall_i-bloggen_chokladboll 700X600.jpg   trends-3_mall_i-bloggen_ chokladboll 700X600.jpg


Den här tårtan har ju verkligen blivit en av de mest populära versionerna av rulltårtan! Chokladbollsrulltårtan är egentligen inte mycket krångligare än den traditionella chokladbollen. Botten görs med en vanlig chokladbollsdeg och fyllningen är en havre- och kokosdeg med smak av vanilj. Tårtan kan också göras glutenfri om du använder glutenfria havregryn.

Chokladbollsdeg

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl kakao
8 dl havregryn
0,5 dl starkt kaffe eller espresso

Havre- och kokosdeg

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
0,5 dl mjölk

  • Använd två separata skålar. Vispa samman smör och socker till både chokladbollsdegen och havre-och kokosdegen.
  • Tillsätt resten av ingredienserna i vardera skål och blanda ihop väl.
  • Kavla ut chokladbollsfyllningen mellan två bakplåtspapper till en rektangel på cirka 30×30 cm. Gör likadant med havre och kokosfyllningen.
  • Lägg havre- och kokosfyllningen ovanpå chokladbollsdegen och rulla ihop till en tajt rulltårta. Börja med att vika in långsidan ordentligt så att du får med snurren. Använd bakplåtspapperet som hjälp när du rullar.
  • Lägg rullen i kylen 1–2 timmar så att den hinner bli riktigt kall.
  • Häll pärlsocker på en bricka och rulla runt hela chokladbollstårtan så att den blir täckt av pärlsocker.
  • NJUT!

 

Prinsessrulltårta

trends-2_mall_i-bloggen_ prinsessrulltårta 700X600.jpg


Prinsesstårta är en härlig kombination av marsipan, grädde och goda fyllningar. Och eftersom det inte kan bli fel med marsipan, så tänkte vi dagen till ära mixtra den klassiska prinsesstårtan med rulltårta = prinsessrulltårta! Med färdig marsipan är prinsessrulltårtan enkel att göra, se bara till att rulla ihop den försiktigt. Pudra över florsocker strax innan servering och servera fluffigt vispad grädde och färska hallon. Mums!

3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
1 msk florsocker
1 1/2 dl hallonsylt
1 rosa marsipanlock (à ca 200 g)
1 msk florsocker
125 g färska hallon

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Vispa ägg och strösocker pösigt.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner i smeten.
  • Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Låt svalna helt.
  • Stjälp upp bottnen på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det översta pappret.
  • Vispa vispgrädde. Blanda med vaniljpulver och florsocker.
  • Bred hallonsylt på den kalla bottnen. Bred på hälften av vaniljgrädden.
  • Rulla ihop från ena långsidan. Rulla in i marsipanlocket. Skär bort eventuell överflödig marsipan och skär bort kanterna.
  • Pudra över florsocker strax före servering. Bjud med resterande vaniljgrädde och färska hallon.

Visst har ni väl någon liten mästerbagare där hemma som också vill vara med när det bakas i köket? Med jabadabados rulltårta kan alla i familjen bli mästerbagare. Rulla in på hemsidan och beställ hem dessa godingar - sedan är det bara att mumsa på! 😉

Hoppas ni får en underbar vecka och att det smakar. Kram ❤

 

 

 

 

Källor

Källa: ica.se

Källa: Fredriks Fika, tidningenhembakat.se