Därför utvecklas ditt barn med hjälp av Lego®!

För att barnen hela tiden ska fortsätta att utvecklas, behöver de stimuleras. I dagens inlägg kommer vi att gå igenom i vilka åldrar ni kan använda er av vilken typ av lek för att både utveckla deras fantasi och förståelse!

Självklart varierar utvecklingsprocessen från barn till barn, men vi delar in dem i 3 ungefärliga åldersgrupper.

1,5 – 2 år
Vid denna ålder börjar de små knoddarna att känna igen föremål och lära sig vad några av dem används till. För att fortsätta uppmuntra era barns nyfikenhet och intresse av att veta mer, kan ni använda er av olika föremål. Orsak och verkan är lagom i denna ålder.

trends_mall_i-bloggen_LEGO780X500.jpg

"LEGO® Duplo® - Min första karusell” 

Att sitta och titta på hur en karusell snurrar runt för att man vrider på en grej i mitten, kommer vara mycket uppskattat.

 

3 år
Rutiner börjar sättas. Väckningen på morgonen följs upp av att äta lite frukost, sedan lunch och till sist middag. Mot kvällen kanske det är dags för ett bad som avslutas med att bäddas ner i sängen för att sova. Morgonen därpå är det dags för väckning igen och dagens aktiviteter fortsätter på samma sätt som gårdagen. Alla dessa ”aktiviteter” hjälper barns tidsuppfattning om när saker och ting brukar ske. För att hjälpa era 3-åringar att fortsätta utveckla sin förståelse för vardagsrutiner, kan de få leka olika roller med hjälp av dekorerade klossar.

trends_mall_i-bloggen_djungel780X500.jpg

” LEGO® Duplo® - Djungel” 

Duplos klossar låter era barn öva på flera olika färdigheter. Allt från finmotorik till räkning och historieberättande. Har ni vuxna tur så kanske ni till och med får en liten privatlektion i när de olika djuren ska äta, bada, sova och så vidare.

 

4 år
Nu börjar omvärlden bli väldigt intressant. Frågor om allt och ingenting dyker upp flera gånger om dagen. De härmar allt de ser och hittar gärna på egna historier. Här gäller det att uppmuntra historieberättandet och börja bygga alla möjliga saker utifrån deras historier. Endast fantasin sätter gränser för vad det är ni skapar, och fantasi har ju 4-åringar gott om!

trends_mall_i-bloggen_TORG780X500.jpg

"LEGO® Duplo® - Torg” 

Att äta grönsaker är väldigt viktigt, så därför kanske ni måste ta en promenad till torget och köpa lite frukt och grönt av grönsakshandlaren. Dessutom har tyvärr bilen där hemma gått sönder så den måste ni ju lämna in hos mekanikern. Duplos olika set kan hjälpa era barn att utveckla språkförmågan, lära sig färger och räkning. De kan till och med lära sig att hålla tiden och lösa problem. Hur häftigt? 

 

Lektips ❤

-för de minsta
Kladdigt men kul! Använd er av fingerfärg och gör avtryck mot papper.
Ni kommer få härliga reaktioner från era små pluttar när de märker att det kommer färg på pappret om man trycker handen mot det. Det här lär dem orsak och verkan återigen!

-för de lite större
Ni behöver ett papper, en penna och barnvänliga klossar.
Bygg ihop några olika (men enkla) former av klossarna.
Lägg dessa på pappret och rita runt dem.
Visa era knoddar pappret och låt dem försöka återbygga klossarnas former med hjälp av att titta på pappret.
Det här hjälper era barn att känna igen olika former.

trends_mall_i-bloggen_legi780X500.jpg

Summan av kardemumman är att lek gör inlärningen skoj. Det är bara att följa med in i era barns härliga fantasi och leka på! 

 

 

 

__________________________
@Nellienoor