Så väljer du rätt overall till din knodd!

Vi börjar gå mot kallare tider och då gäller det att klä sig varmare! Vi vill ju att våra små ska kunna fortsätta leka och busa utomhus oavsett väder. Idag finns det ett helt hav av overaller med olika märkningar, mätningar och certifieringar. Vad betyder egentligen allt? I dagens inlägg delar vi med oss av tips, detaljer och riktlinjer att tänka på inför era overallköp!

Var ska man börja? Ibland vill man bara ta första bästa overall, men vi lovar att lite eftertanke kommer att löna sig i längden 😊

5 detaljer att kolla efter!

Resår
Mer resår åt folket! (eller i alla fall åt barnens ytterkläder 😉). Resår gör att vantarna sitter där de ska, det är inte lika lätt att råka kliva på overallen och så finns det utrymme att växa i den. Undvik alltså raka arm- och benslut och satsa istället på resår!

Dragkedjor och knappar
Dragkedjan vid halsen ska vara skyddad av mjukt tyg för att undvika skav. Övriga knappar och metalldetaljer ska inte kunna ligga mot huden, då det lätt kan ge små frysskador när det är väldigt kallt ute.

Isolering
Små barn som sitter mycket och/eller har blöja blir lätt kalla om rumpan. Leta därför efter overaller med extra isolering vid just rumpan.

Andningsförmåga
Vattentäta ytterplagg kallas ofta funktionsplagg. Funktionsplagg andas bättre och släpper ut ångan som kroppen avger, istället för att den lägger sig som vattendroppar på insidan av plagget. Hur mycket ett plagg andas mäts i g/m2/dag, och bör vara ”lagom” då en för hög andningsförmåga gör det svårt för barnen att behålla värmen. Har ni jätteaktiva barn rekommenderar vi att använda kläder med 5.000 g/m2/dag. 

Passform
En bra passform påverkar hur mycket värme en overall kan ge. En rymlig overall, utan åtsittande resår i midjan ger en jämnare temperatur i overallen och är extra bra för de minsta stillasittande barnen. De lite större barnen kan däremot ha en rakare passform, då de brukar vara lite mer aktiva 🏃

trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

 

Overall efter ålder

1. Våra minsta småttingar 
För våra minstingar är det bra om overallen är mjuk, smidig och lätt att öppna (gärna dubbla dragkedjor). En fleecoverall nedstoppad i en åkpåse är perfekt för att reglera värmen efter bebis 😊

2. Våra mellersta småttingar 
Till våra nyfikna toddlers är så kallade ”ballongmodeller” en bra modell att leta efter. Eftersom att de flesta har börjat gå i denna ålder är en generös passform bra då den är lätt att sitta, krypa och röra sig i. Särskilt bra är det om det finns lite extra isolering med lite högre vattenpelare vid rumpan då de gärna sätter sig/ råkar ramlar lite då och då ❤

3. Våra stora småttingar 
Här är det ofta energi med en massa fart och fläkt! Favoritsysslorna brukar vara klättra, åka rutschkana och springa runt överallt och busa. För att inte mötas av en söndersliten overall redan första dagen, så gäller det att satsa på en slitstark overall, utan för mycket påsydda detaljer. Vi rekommenderar att ta en overall som håller minst 50 000 AR.


 

trends_mall_i-bloggengrupp_780X500.jpg1. Reima Alku 2. Reima Gotland 3. Reima Stavanger

 

 

Olika termers betydelse

Vattenpelare
Ju högre vattenpelare, desto vattentätare plagg. Man genomför tester där man mäter hur stort vattentryck ett tyg klarar av innan det läcker in vatten. Under testet spänns tyget fast under ett rör som fylls med vatten. När vattnet börjar rinna genom tyget regelbundet mäts höjden på vattnet i röret. Testet mäts i millimeter och ett plagg behöver få minst 5000 mm vattenpelare för att få kallas vattentät. Vattenpelare är alltså måttet på vattentrycket.

Slit- och rivstyrka.
För att komma fram till vad för slitstyrka ett plagg har gör man ett så kallat slittest. Plagget läggs då i en slitstyrkemaskin och "gnuggas".  Ett plagg räknas som kvalitetplagg när det håller minst 30 000 varv (AR).

Oeko-Tex
Det här är en miljömärkning som garanterar att textilen är tillverkad på ett miljövänligt och hållbart sätt. Håller kläderna en Oeko-Tex standard kan de användas direkt mot kroppen utan att behöva tvättas först.

PVC
Ibland kan man känna en svag plastdoft från sina ytterplagg. PVC är ett plastmaterial som inte går att återvinna, och det kan vara just detta plastmaterial man känner doften av. 

FC
Förkortning för flourkarboner. Detta används ofta i impregneringen av ytterplagg.

 

Sammanfattningsvis bör en overall vara varm, vattentät, smidig att leka i, ha resår och andas bra. Se också till att köpa en rymlig overall så att det finns plats för ett extra lager kläder under, och så att ditt barn hinner växa i den.

 

Lycka till i ert letande! Kram 😊

 

 

 

 

Källa


www.mynewsdesk.com/se/procurator/blog_posts/vad-betyder-vattenpelare-egentligen-51181

www.kemi.se/hitta-direkt/lagar-och-regler/reach-forordningen