Regler och rekommendationer vid köp av bilbarnstol – Vi reder ut skillnaden!

Är ni på jakt efter en bilbarnstol men har svårt att veta vilken av all information det är som gäller? Vad är rekommendationer och vad är lag? Det är mycket man som förälder behöver ta del av - I dagens inlägg rätar vi därför ut några frågetecken kring vad som är vad!

Att våra barn kan följa med på alla bilresor med högsta möjliga säkerhet är så klart otroligt viktigt! För att hålla ner antalet olyckor finns det därför mycket lagar och regler inom EU som vi i trafiken är skyldiga att följa. Dock finns det ju också rekommendationer att ta del av, men då kan det lätt börja kännas lite rörigt. Vad är det för skillnad på vad lagen säger och vad rekommendationerna säger? 
Vi delar vi upp dem! 👇

 

Det här säger lagen

 • Alla personer i en bil ska sitta på platser där det finns bälte-  och använda bältet!
   
 • Barn under 135 cm får inte åka i ett fordon utan en särskild skyddsanordning. De ska sitta i babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller annan skyddsanordning som är tillämpad för barn.
   
 • Många bilar är utrustade med krockkudde i framsätet. Vill ni att era barn ska sitta fram i bilen så är det extremt viktigt att krockkudden kopplas ur innan placering i framsätet. Ni får alltså aldrig placera en bilbarnstol där det finns en aktiv krockkudde!
   
 • Som förare har ni ett ansvar att se till att alla passagerare under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.
   
 • Det är olagligt att skjutsa fler personer än vad bilen är registrerad för.

 

Det här är rekommendationer

När det gäller rekommendationer så är dessa alltså inte några måsten, utan de är rekommendationer och saker man ”bör” tänka på och känna till som förälder.

 • De allra yngsta barnen bör alltid börja med att åka i ett babyskydd. När de sedan kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.
   
 • Ni bör alltid välja en bakåtvänd bilbarnstol! Ett misstag många föräldrar tyvärr gör är att vända sina barn för tidigt. Det säkraste alternativet för barn är att åka bakåtvänd så länge som möjligt, gärna till 6 års ålder. Hur ett barn sitter vid en krock kan vara livsavgörande.
   
 • Det kan vara en fördel att placera era barn i framsätet i bilar utan aktiv passagerarkrockkudde. Framsätet kan nämligen ge större benutrymme än i baksätet, vilket gör att barnet kan åka bakåtvänt längre.
   
 • En bilbarnstol är urvuxen när barnets öron sticker upp ovanför kanten, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerat. Bältesmonterade bilbarnstolar kan användas fram till dess att barnet väger 25 kg.
   
 • När era små har växt ur sin bilbarnstol är det dags att byta till en bältesstol, och därefter en bälteskudde.

 

Axkids barnstolar utvecklas utifrån att alltid ha barnens säkerhet och bekvämlighet som första prioritet! De har bilbarnstolar och tillbehör för barn i alla åldrar – från första babyskyddet till den bakåtvända bilbarnstolen och avslutningsvis bältesstolen och bälteskudden för de äldsta barnen. 


axkid_trends.jpg
1. Axkid Babyfix 2. Axkid Minikid 3. Axkid Bältesstol


Axkid rekommenderar bakåtvänt åkande så länge som möjligt.

 

 

bästitest.jpg

 

 

Axkid Babyfix är ett babyskydd som ger nyfödda småttingar det bästa skyddet tack vare sitt höga sidoskydd. Babyskyddet blev utnämnd till ”bästa budgetval” av Bäst-I-Test med motivering:
"Billig och lätt, smutståligt tyg, mycket stabil bas" 👏


Axkid Minikid har också uppmärksammats av Bäst-I-Test. Bilbarnstolen fick utmärkelsen "Bästa prisvärde", med motivering:
"Rymlig, prisvärd och bekväm för barnet" 👏


Läs mer på Bäst-i-test.se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa

www.axkid.com/sv/