10 TIPS VID AMNING!

Som nybliven mamma är det många omtumlande känslor på en och samma gång. Många upplever lyckokänslor varvat med nervositet och stress - speciellt när det kommer till ämnet amning. Bör jag amma? Kan jag amma? Vill jag amma? I dag går vi igenom amningstips till er som har bestämt er för att försöka amma era små 😊

Amning är någonting mellan dig, ditt barn och din kropp – med andra ord, helt upp till dig att bestämma över. Om du väljer att försöka amma kan det dock vara bra att vara förberedd på att det kan dyka upp utmaningar. Ibland fungerar inte amningen som önskat och då är det viktigt att tänka på att amningen inte definierar dig som mamma. Närhet och kärlek är det viktigaste ❤

Slappna av
Det är viktigt att både du och ditt barn är avslappnade för att amningen ska fungera. Stress kan minska mjölkproduktionen vilket kan upplevas som ytterligare en stressfaktor - ta det lugnt och låt amningen ta sin tid!

Hud mot hud
Ett bra sätt för att få ditt barn att ta till sig bröstet är att vara mycket hud mot hud. Det kan locka fram medfödda sugreflexer och locka barnet till bröstet. Om huvudet börjar picka, vända och vrida så brukar det tyda på att barnet vill äta. Du kan försöka hjälpa till genom att forma ditt bröst med hjälp av din lediga hand, så att det pekar mot barnets mun.

Olika ställningar
Testa olika ställningar för att se vad som passar dig och ditt barn bäst. Det viktigaste är att du har det bekvämt och har möjlighet att slappna av.  Som sagt, låt det ta sin tid. Du kan också byta miljöer – sovrum, vardagsrum, kök eller badrum och se vart du och ditt barn finner bäst ro. 

Rätt sugtag
Håll koll på barnets sugtag, så att de andas och sväljer på rätt sätt. Barnet har rätt sugtag när hakan är i kontakt med bröstet och läpparna är utvikta. Barnet börjar med korta sugrörelser och fortsätter sedan med långsamma, djupa sugrörelser med pauser där du kan se och höra hur ditt barn sväljer.

Effektiv mjölkutdrivning
För att utdrivningen av bröstmjölk ska bli mest effektiv ska barnet ha hela bröstvårtan och en stor del av vårtgården i munnen. Har ditt barn svårt att gapa stort kan du försöka peta på hens läppar med din bröstvårta och uppmuntra att böja huvudet lite för att nå bröstet.

Stimulering
Det kan vara bra att stimulera brösten före amning. Lägg varma kompresser på brösten för att förbättra utdrivningsreflexen och mjölkflödet.


Förutom ovanstående tips finns det idag dessutom många produkter som underlättar amningen. Vi skulle vilja tipsa lite extra om just Medelas produkter!

Amningsprodukter-Kollage.jpg

1.Expression BH 2.Matningsnapp 3. Tillmatningsset 4. Bröstpump

Tillmatningsset
En behållare fylls med bröstmjölk eller ersättning och placeras på mammans bröst. Från behållaren går tunna slangar som tejpas fast precis vid bröstvårtorna för att kunna ge ifrån sig extra bröstmjölk eller ersättning när barnet äter.

Heja bröstpumpar!
Användning av bröstpump kan öka kroppens mjölkproduktion. Upplever du att du producerar för lite mjölk kan du prova att pumpa ur båda brösten samtidigt istället för att ta ett i taget. Den elektriska dubbelbröstpumpen ”Swing Maxi” är en effektiv amningspump som med hjälp av olika inställningar hjälper dig att stimulera mjölkproduktionen.

Tillbehör till bröstpumpar
När du har fått kläm på pumpningen kan du prova att använda dig av Medela Easy Expression BH, som är ett tillbehör till bröstpumpar. Det är en smidig handsfree-lösning som ger dig händerna fria när du pumpar 🙌

Varierat ätbeteende
Vill du variera amning med flaskmatning kan vi rekommendera att du använder dig av en Calma matningsnapp. Matningsnappen låter ditt barn suga, svälja och andas på liknande sätt som vid amning, vilket gör det lättare att växla mellan bröstet och calma, och tillbaka igen.

AMMA2-780X500.jpg

Skulle det vara så att amningen känns väldigt svår finns hjälp att få av BVC. De har duktiga amningsrådgivare, och ibland kan även BB hjälpa dig med alla frågor ❤

 

 

 

Källa

www.medela.se/amning

www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sariga-brostvartor-vid-amning/

www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Amning-och-modersmjolksersattning/Nar-man-inte-kan-eller-vill-amma/  

www.viforaldrar.se/Forsta-aret/Amningen-funkar-inte--hjalp

@biskopsdotter