Hur arg får jag bli på mitt barn?

Sömnbrist, flera timmar av gnäll och protester och dessutom så är tvätten överfylld, köket är en enda stor röra och du har inte ens hunnit göra hälften av det du tänkt. Summan av kardemumman – ibland tappar du tålamodet. Att ha småbarn tar på krafterna, vilket i sin tur påverkar humöret. I dagens inlägg går vi igenom 4 tips ni kan tänka på när ilskan tar över. 

En klassisk situation som vi tror många känner igen sig i är när du, en eftermiddag, står i matbutiken (tillsammans med resten av Sverige) och ungarna bara springer runt och lever loppan. Du känner hur svetten börjar tränga fram och bägaren är verkligen på väg att rinna över. Hur reagerar du där och då?

Varför blir du arg?
Det här är den första frågan du bör ställa dig. Det finns så klart många olika orsaker till varför du blir arg, vi människor är ju dessutom olika, vissa har lättare för att bli arga än andra. Men vad är det egentligen som ligger bakom att du blir arg? En stor anledning brukar vara stress. Tyvärr är det även vanligt att stress leder till ännu mer stress, går någonting fel, går (känns) plötsligt allting fel, och du börjar rabbla upp allt du behöver hinna med istället för att ta en sak i taget. 

En annan fråga du bör ställa dig är: När åt du senast? Är du lite “hangry” och skulle du behöva ett litet snack? En sak som hunger kan verkligen bidra till att din stubin är kort. Energiförrådet är på väg att ta slut och det är lätt att ta ut det på dina barn. Kanske ska även du fylla på energin under barnens fruktstund? 😊 Sist, men absolut inte minst – be din omgivning om hjälp. Om så bara tjugo för minuter så att du hinner sätta dig, ta en smörgås och andas ut medan någon annan ser över barnen.

Vad gör du när du blir arg?
Försök att reda ut vad det är som får din bägare att rinna över. Var medveten om vart din gräns går och i vilka situationer du brukar bli arg på ditt barn. Att reflektera över det här gör att du hela tiden är ett steg före ditt tålamod när dina barn går dig på nerverna.

Behandla alltid ditt barn med respekt! Försök att tänka dig in i barnets situation och hur hen känner sig när du blir arg. Du som vuxen sitter på en maktposition eftersom barnet är mindre och beroende av dig. Har du reflekterat över vart din gräns går, så vet du när du börjar närma dig den. Då kan det vara läge att (om möjligt) be någon annan ta barnet en stund så att du hinner samla dig innan du möter ditt barn igen. Fundera på hur du hade reagerat om det var en vuxen familjemedlem, hade du då skrikit och skällt på dem?
 

Hur reagerar mitt barn när jag blir arg?
Enligt den danske familjeterapeuten Jesper Juul är det alltid okej att bli arg. Att visa hela känsloregistret är att lära sitt barn att det är okej att känna alla typer av känslor, vare sig det handlar om glädje, sorg, ilska eller längtan. Att känna är helt normalt, för både vuxna som för barn. Tänk dock på att upprörande känslor kan smittas. Blir du arg kan även ditt barn börja känna ilska, och då står ni plötsligt där och skriker på varandra i mataffären. När det gäller yngre barn vet de inte alltid hur de ska hantera sina känslor när du blir arg och blir istället rädda, oroliga och upplever din ilska som någonting hotfullt. Du är större och den personen i ditt barns liv som bestämmer, därför är det viktigt att aldrig bli hotfull.

Alla barn är och reagerar olika, så det är viktigt att prata med ditt barn och skapa ett tryggt utrymme för hen att prata om känslor och tankar när du blir arg. Kanske kan ni komma på en lösning tillsammans?
 

Vad gör jag efter att situationen uppstått?
Varje gång du blir arg, ledsen, glad eller får någon liknande stark känsla bör du förklara för ditt barn varför du reagerade som du gjorde. Berätta för ditt barn att du inte är arg på hen, utan på situationen. Frustration på morgnarna brukar till exempel ofta vara resultat av att du i själva verket egentligen blir stressad över att ni alltid får så bråttom på morgnarna.

Försök även att lägga extra mycket märke till situationer där ingen utav er har blivit arga. Visa att det gick bra och att det var skönt och underlättade för er båda. Ni kom ju iväg i tid! Det är lätt att fokusera på det som är negativt, men det är viktigt att även uppmärksamma och berömma de positiva stunderna, som ju faktiskt uppstår mååånga gånger de med ❤

 

 

Källa
www.family-lab.se/faar_man_bli_riktigt_arg_paa_sitt_barn.asp

www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Familjeliv-och-relationer/Foraldraskap/Intervju-Om-att-bli-for-arg-pa-ett-barn/

@mina2pojkar