Därför ska du läsa högt för ditt barn

Är det viktigt att läsa för mitt barn? När passar det att börja läsa? Och hur jag gör det intressant? Det digitala samhället fortsätter att växa, så även när det kommer till läsning av böcker. I dagens inlägg pratar vi om vikten att läsa och bläddra i böcker, ger mysiga boktips och tipsar om saker du kan tänka på när du läser för barn!

Gör det till en daglig rutin att läsa högt. Det är perfekt i samband med nattningen eller som en mysstund mitt på dagen. Förutom en härlig och rogivande stund så utmanar högläsning barnets intellekt - så det är bara att läsa på för barnen!

Här kommer fem tips du kan tänka på!

Börja tidigt
Redan när ditt barn är några månader gammal kan du börja läsa för hen. Även om de inte förstår vad du säger, tycker de om att vara nära dig och höra din röst. Välj gärna böcker med enkla grundfärger som är det första barnet kan se. Små bebisar tycker mycket om att titta på starka former, så som cirklar och trianglar. ”Julia hjälper till” är ett bra exempel på bok som passar barn 0–3 år. Det handlar om Julia som hjälper sin mamma med allt som måste göras inför kvällens middagsbjudning.

Ha roligt
Läs gärna boken själv innan du läser för barnet. På så sätt vet du vad som ska hända och kan använda din röst för att förstärka berättelsen. Skratta när karaktärerna skrattar, höj rösten när någon ropar och viska när det står någonting hemligt. Peka också gärna på bilderna när du läser så att de minsta barnen förstår vad det är du syftar till. ”Stormen och Monstertrucken” och ”Sagan om det röda äpplet” är två spännande böcker med många fina bilder att prata om. De rekommenderas för barn i åldrarna 3–6 år.

Prata om böckerna
Många barnböcker tar upp saker som barnen kommer i kontakt med under sin vardag. Stanna gärna upp i berättelsen och fråga om någonting i texten. Då lär sig barnet att sätta ord på sina upplevelser. Har barnet kanske också ätit något gott idag, eller tappat bort mamma? Barnet lär sig också att sätta ord på sina känslor. ”Puck går till frisören” passar barn mellan 3–6 år, och är en härlig bilderbok med mycket humor.

Läs själv!
Barn till läsande föräldrar tenderar att själva läsa böcker i högre utsträckning än barn till icke läsande föräldrar. Var en förebild och njut av din egen läsning. Läs gärna de böcker som dina barn läser när de kan läsa själva. På så sätt kan ni fortsätta att ha boksamtal långt upp i åldrarna.

Fortsätt läsa högt!
Även när barnet kan läsa själv är det bra att fortsätta läsa högt. Barn som läser själva kan oftast behöva en berättelse som är mer avancerad än vad de klarar på egen hand. Låt dem läsa enklare böcker själva och gå upp en ålderskategori med högläsningsböckerna. Då fortsätter ni att utmana barnets ordförråd samtidigt som ni får en härlig gemenskap. Sally och Sigge och ”Mitt lyckliga liv” rekommenderas för 6–9 åringar då båda har en humoristiskt sida, men även en del känslor och allvar.

högläsning-med-barn_780X500.jpg

Visste du förresten att man som vuxen behöver ett ordförråd på minst 50 000 ord för att kunna klara vardagen? Det här enligt professorerna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg, och det kan handla om saker som att hänga med i nyhetssändningar och förstå normal tidningstext. När man börjar lågstadiet har man i genomsnitt 7000 ord i sitt ordförråd och fortsätter man inte att regelbundet läsa böcker och texter så kommer man som 17-åring bara ha mellan 15 000 och 17 000 ord i sitt ordförråd. Därför är det viktigt att försöka se till så att det blir läsning i alla fall några gånger i veckan där hemma.

 

 

_________________________________

Glitzybloggen

Countersample