Så vänjer du ditt barn vid vatten!

I dagens inlägg guidar vi er genom olika sätt att introducera era barn för vatten, hur ni kan ta bort oron som finns och istället försöka göra det till någonting roligt!

Tips på övningar du som förälder kan göra på ditt barn för att vänja dem vid vatten:

PLASKA
Hoppa och plaska så att det skvätter lite grann. Fortsätt försiktigt genom att hälla vatten på era egna huvuden och sedan låta era barn göra det på er. Känns allt bra kan ni gå över till att barnen ska hälla vatten över sina egna huvuden.

DOPPA
Låt era barn doppa huvudet så mycket som de själva vill och känner sig bekväma med. Tvinga aldrig fram någonting, då det ofta kan ge motsatt effekt och istället skapa rädsla kring vatten.

Börja försiktigt med att doppa hakan, sedan munnen, näsan, ögonen och till slut hela huvudet. För att göra det roligt kan ni använda en pingisboll (eller liknande) som barnet ska putta framåt med hakan, munnen och näsan.

När ni märker att vattenleken går bra kan ni lägga ett tyngre föremål på botten där det är grunt. Låt barnen hämta föremålet. Hur de väljer att fånga upp föremålet är helt upp till dem, bara fantasin sätter gränserna för hur de kan lyckas. Upprepa och testa hela tiden att lägga föremålet djupare och djupare.

”Nyfikenhet ska driva barnens lärande framåt”

BUBBLA
Låt era barn blåsa på vattnet så att det blir små bubblor. När ni märker att de har roligt kan ni gå vidare till att försöka få dem att doppa hela munnen under vattenytan och fortsätta blåsa bubblor därifrån. Till slut kan ni försöka få barnen att doppa hela huvudet och utmana dem att blåsa upp bubblor till ytan. 

HOPPA
Låt era barn först sitta på kanten och hoppa ner i vattnet. Om de är rädda, låt dem hålla någon i händerna när de ska hoppa. När ni sedan märker att det går bra så låt barnen hoppa i utan att hålla någon i handen. Till sist kan ni låta barnen själva hoppa från kanten medan du som står i vattnet och fångar dem.

2018-06-18_Kollage.jpg
1. UV-dräkt 2. Simglasögon 3. Baddräkt 4. Simglasögon
5. Armpuff, Frozen 6. Badblöja 7. Armpuff, Babblarna 9. Snorkelset

 

Obs! Tänk på att aldrig använda en vuxensnorkel till era barn. Vid för stor snorkel finns risken att barnen får så dåligt med luft att de svimmar av i vattnet.

 

_______________________

Barnsemester

homebycamilla_j