Hur går det med amningen?

Amning är ett ämne det finns mycket åsikter om. Tyvärr kan alla dessa åsikter, synpunkter och ifrågasättande leda till en amningsångest. I dagens inlägg går vi igenom vad amningsångest kan bero på och vad du kan göra för att underlätta den.

Amningsångest är väldigt individuell och kan bero på flera olika orsaker, såväl psykiska som fysiska, och ofta går de hand i hand.  


Psykiska besvär
Pressen utifrån
Som med mycket annat finns det tyckande och tänkande även kring amning. Frågan kan dyka upp från vem som helst, när som helst och var som helst. ”Hur går det med amningen?” ”Ska du inte amma” eller ”Jaha, ammar du fortfarande?”. Hur du än väljer att göra med amning kommer det alltid finnas någon som tycker någonting om det. Många upplever att samhället anser en vara duktig om man ammar. Med alla dessa påtryckningar utifrån så skapas lätt en personlig stress kring amningen.

Jämföra dig själv med andra
Att som förälder jämföra sig med andra är tyvärr väldigt svårt att undvika. Att diskutera amning med andra föräldrar kan absolut vara lärorikt men samtidigt kan det öka den egna stressen. Allas amningssituationer är personliga och vad som passar dig bäst kanske inte alls fungerar för någon annan, och tvärtom.

Klandra dig själv
När amningen inte fungerar som du tänkt dig är det lätt att börja beskylla dig själv. Tankar så som att du skulle vara en mindre bra mamma eller att du inte räcker till börjar spöka. Självklart definierar inte amningen dig som mamma. Oavsett om du inte kan amma, aktivt har valt att inte amma eller ammar hela tiden så är det viktigaste att ditt barn får närhet och det får hen på massor av andra sätt. Vid nattningen, vid blöjbytena och under den mysiga stunden när du matar med flaskan.  

 

”Får mitt barn i sig tillräckligt med mat?”
”Gör jag rätt?
”Kunde jag göra något mer?”Fysiska besvär
Kommer inte igång direkt
Om amningsrutinen inte fungerar på en gång kan det lätt leda till stress. Kanske var du inställd på att den skulle vara igång från start på BB. Ibland kommer amningen inte igång på BB överhuvudtaget utan först när du kommer hem och i lugn och ro kan ta dig an det. Amningsrutinen är någonting som kan ta tid för både dig som mamma och din bebis att komma in och känna sig trygga i. Det är ett samspel mellan er två.

Det kommer ingen mjölk
Det psykiska kan lätt påverka det fysiska. Om det inte kommer någon mjölk eller om det produceras för lite mjölk kan lätt bidra till en amningsångest. Oron kring att ditt barn inte skulle få i sig tillräckligt med mat och blir mätt är en oro vi bär med oss sedan en lång tid tillbaka – Att äta är någonting vi måste göra för att överleva.

Det gör ont
Om det gör ont när du ammar kan det också leda till ångest. När du precis har börjat amma kan det göra ont i bröstvårtorna, det här brukar gå över efter ett tag när utdrivningsreflexen har kommit igång. Andra besvär kan även vara såriga bröstvårtor eller mjölkstockning.

Underlätta ångesten
Förbereda sig under graviditeten
Ett sätt att förmildra ångesten kring amning är att mentalt börja förbereda dig redan under graviditeten. Tänk på att det varken är en självklarhet eller ett måste att amma. Försök även sänka de kraven du har på dig själv och lita på din egen känsla.  

Det kan ta tid
Bli inte stressad över att amningen kanske inte kommer igång direkt, det kan behövas lite tid och tålamod. Vill du pausa i ditt försök att få igång amningen, kan du låta ditt barn ligga mot ditt bröst och höra dina hjärtslag. Genom att ha ditt barn nära och samtidigt också fortsätta att pumpa ur bröstet stimuleras mjölkproduktionen, vilket lättare kan leda till att amningen kommer igång.  

Hjälpmedel som underlättar
Har du bestämt dig för att ge amningen ett försök så finns det flera olika hjälpmedel som kan hjälpa dig med amningen. I kollaget nedan finns det förslag på amningsprodukter, allt från bröstvårtskräm för ömmande bröstvårtor till bröstpump.

Medela amningsprodukter.jpg
1. Medela Vårtskydd 2-pack 2. Medela Manuell Bröstpump Harmony med Calma 3. Medela Calma inkl Flaska 4. Medela Bröstvårdskräm PureLan 5. Medela Elektrisk Bröstpump Swing med Calma

Kom ihåg, du måste inte amma. Amning är personligt mellan dig och ditt barn. Ni vet vad som fungerar bäst för er. Att stressa, oroa sig och kämpa med amningen är inget du måste stå ut med. Ammar du mycket, jättebra. Ammar ibland, jättebra. Ammar du inte alls, jättebra.

Vill ni läsa mer om att aktivt välja bort amning hittar ni det här!

 

 


___________________________________________

1177.se
cindyekman
Maria, förskolepedagog