Har du rätt cykel till ditt barn?

Cykelsäsongen är här, och i dagens inlägg tipsar vi därför om saker som kan vara bra att tänka på inför ert cykelköp, samt tipsar om cyklar vi tycker om lite extra!

En storleksguide över vilken hjulstorlek du bör köpa baserat på ditt barns längd eller ålder hittar du Här!

”En cykel att växa i”
Visst kan det vara lockande att köpa en cykel som kan användas någon säsong extra. Ett ekonomiskt tänk, men tyvärr även ett riskfyllt tänk. En för stor cykel kan också innebära en stor säkerhetsrisk då barnens koordination och balans är inte fullt utvecklad och med en för stor cykel blir omöjlig att hantera på ett säkert sätt. Att köpa en cykel som är för stor för barnet kan avskräcka från att cykla, vilket i stället leder till att cykeln inte används.

Storleken på en barncykel är därför enormt viktig! Desto yngre barnet är, desto viktigare är det att cykeln är i rätt storlek.

Styret
Det är viktigt att alltid nå handtaget med båda händerna, även när man ska svänga. Barnet ska kunna vrida styret 45 grader utan att behöva släppa någon av händerna. När styret vrids i 90 grader ska det riktas mot sadeln och barnets ben, inte mot ansiktet eller magen.

Sadeln
Barnet ska alltid kunna nå ned till marken med båda fötterna samtidigt när de sitter på sadeln, åtminstone kunna stå på tå med båda fötterna samtidigt. För äldre barn räcker det att nå marken med ena foten.

Av- och påstigning
Barnet ska kunna kliva av och på själv och stanna och starta på egen hand.

Att byta cykel
Ett växande barn kommer behöva byta cykel flera gånger. Ett barn blir också väldigt lätt bli fäst vid sin cykel och det kan då bli en utmaning att byta till en större. Det är dock inte lika farligt att cykla på en cykel som är något för liten, som det är att cykla på en som är något för stor. Däremot hämmar detta barnets utveckling på cykeln och kan göra det problematiskt när det är dags att svänga, trampa och bromsa. Cykeln har med största säkerhet också en gräns för hur mycket barnet får väga för att den skall vara säker att färdas på.

Vid vilken ålder kan barnen börja cykla?
Många barn börjar cykla på balanscyklar och trehjulingar redan vid 1,5 år genom att sparka sig fram med fötterna. Men när är det egentligen lämpligt att ett barn övergår till en riktig barncykel?

Vissa forskare anser att barn egentligen inte är redo för en riktig cykel förrän de är 5–6 år, eftersom att de först då har utvecklat en bättre balans- och koordinationsförmåga. Många väljer dock att göra övergången till en barncykel mycket tidigare än så, vilket är möjligt eftersom att det finns stödhjul, cykelstång och andra tillbehör som underlättar för både barn och förälder.

Ett alternativ till övergången är att använda balanscykel upp till att barnen är runt 6 år, därefter anses barnen vara redo för övergången utan hjälp.

Att tänka på för de minsta barnens cykel
Rätt sittställning
Korrekt sittställning är när kroppen lutar något framåt.

Välj en "dammodell"
Det ska även vara lätt för barnen att själva ta sig av och på cykeln. Välj därför gärna en ram av "dammodell" så att ingenting är i vägen för benen när man ska kliva av. En annan anledning till att välja denna typ av ram istället för den som är på en "killcykel" är för att vid kraftiga inbromsningar eller kollisioner är det lätt att skada underlivet på stången på en ”killcykel”.

Stabilitet
Eftersom barn har sämre balansförmåga än en vuxen person kan det också vara bra att välja en cykel med långt avstånd mellan hjulen, då det ger bättre stabilitet. Det är också bra om cykeln är utrustad med breda däck då även det ger något bättre balans och inte rullar lika fort som smalare däck, vilket kan vara en fördel för den som springer bakom cykeln och barnet den första tiden.

Styre och framgaffel
Ett långt och rakt styre ger bästa styrningsförmågan och en något bakåtlutande framgaffel ger absolut bästa kontroll över styrningen, jämfört med en rak.

Kedjeskydd
För små barn bör man också välja en cykel med stängt kedjeskydd så att inga kläder eller dylikt fastnar i kedjan, samt så att de inte kan pilla i kedjan med sina små fingrar och göra sig illa.

pinepeak_780X500.jpg
Pinepeak Barncykel

@biskopsdotter- Nordbjörn+pinepeak närbild.jpg
Här hittar du alla cyklar från Pinepeak

cyklar.jpg
1. Pinepeak Cykel, Vit/Blå 2. Pinepeak Barncykel, White 3. Pinepeak Tricycle
4. Marvel Avengers Cykel 5. Pinepeak Barncykel, Pink

 

Sammanfattningsvis, så är den viktigaste regeln att komma ihåg att välja en cykel som är lagom just nu. En cykel som kan växa med barnet, inte en cykel som barnet ska växa i!

 

________________________________________________
Projektvasastan
pappa_franz
biskopsdotter