Utelek!

Våren är kommen och snart är det inte långt kvar till sommaren. Det betyder att det äntligen har blivit dags att ta med sig leken utomhus och inte minst göra plats för lek i trädgården. I dagens inlägg kan du ta del av sex tips på hur du piffar upp trädgården och skapar en lekplats för hela familjen.

 

Klara, färdiga, lek! Äntligen har det blivit dags att leka ute i trädgården istället för inne på sitt rum. Utomhuslek bidrar både till motion, aktivitet och en hel del skratt. Utomhus får barnens fantasi flöda fritt och leder ofta till timmar fyllda av kreativ och aktiv lek.

Oftast kan du skapa en härlig lekplats med hjälp av det du har hemma. Här nedan ger vi dig 6 tips på hur du skapar din alldeles egna och unika lekplats.

 

1. Bygg en affär

Har ni en lekstuga i trädgården? Med lite tillbehör går det enkelt att göra om den till en affär, ett café eller något annat skoj. Bjud in vänner och familj på lite saft och fika, eller varför inte göra om stugan till ett konstgalleri och ’’sälj’’ egengjorda konstverk och teckningar. Inred lekstugan med exempelvis roliga vimplar, mysiga filtar eller ställ härliga utemöbler utanför stugan.

Gillar ni att odla grönsaker, örter eller kanske har rabarber som växer i trädgården? Då är även det här roligt att ha i anslutning till lekstugan och barnens nya ’’café.’’

 

Förstabild 3.png

Woodlii Hammock, Vit

 

2. Använd träden

Har du en stor trädgård med träd, buskar eller kanske något litet berg? Använd dessa som grund. Häng upp en skojig gunga eller utmana med en rolig repstege eller klätterrep. Om ni är riktigt händiga kan ni även bygga en egengjord trädkoja.     

 

Förstabild 4 copy 6.png

Pinepeak Trägunga

Förstabild 4 copy 8.png

Pinepeak Klätterstege Triangel

Förstabild 4 copy 10.png

Pinepeak Oval Gunga, Blå

 

3. Bygg en hinderbana

En klurig hinderbana går att skapa av nästan vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Har ni exempelvis lite brädor, stubbar, ved eller liknande är detta guld. Gör banan som en överraskning till barnen eller låt dem vara med och bygga den. Vill ni ha lite extra tillbehör, är exempelvis prylar som lektunnlar och rockringar roliga. Har ni en studsmatta i trädgården kan även denna bli en del av banan, exempelvis kanske man måste göra ett hopp till nästa station eller krypa under den.

 

Förstabild 4 copy 11.png

Pinepeak Ninja Line Introduktionsset

Förstabild 4 copy 14.png

Pinepeak Ninja Line Introduktionsset

 

4. Skapa en snabb vattenrutschkana

En lekplats är inte komplett utan en skojig rutschkana att svischa ner för. Men under de allra varmaste dagarna så är det ännu roligare med vattenlek. Då är det smart att ha en rutschkana med uttag för vattenslang. Med en vattenrutschkana, kanske en barnpool och vattenspridare så har ni förvandlat trädgården till ett roligt vattenpalats.

 

5. Skapa gömställen och hemliga gångar

Labyrinter, gömställen och hemliga gångar är något som många barn tycker är spännande och kul. Här gäller det att vara påhittig och kreativ. Kan man använda sig av någon gammal presenning? Går det att lägga stenar som skapar en labyrint? Alla möjligheter finns och ännu roligare blir det om ni skapar en karta som pekar ut alla nya gömställen.

 

6. Pimpa sandlådan

Bygg stora sandslott, baka goda sandkakor eller gräv häftiga vallgravar i en härlig sandlåda. Här kan kreativiteten flöda och bjuder in till timmar av lek och stoj. Har du en klassisk sandlåda därhemma så kan du enkelt pimpa upp den genom att exempelvis plantera fina blommor runtom. När solen bränner på kan det även vara skönt att ha ett solskydd vid sandlådan, förslagsvis ett fint parasoll. Vill du ta en enklare väg så går det även att köpa mer utrustade sandlådor - exempelvis med tak, lock för att skydda sanden eller utformade som båtar, sköldpaddor och mycket mer.

 

Förstabild 4 copy 3.png

Woodlii Sandlåda Båt

 

Känner du att ni vill komplettera med något till trädgården, då hittar du alla våra uteleksaker här.

 

________________________________________________

@anniinajalkanen

@emmakatrine.c

@mtomine