Saker du inte visste om bröstmjölk

Från det ögonblick då du blir gravid börjar din kropp tillverka en helt ny människa. Inom en månad börjar den också bilda ett fantastiskt nytt matningssystem, nämligen den fantastiska bröstmjölken.

Bröstmjölk är inte bara fullproppad med proteiner, mineraler, vitaminer och fett i exakt de proportioner ditt barn behöver. Den är också full av tusentals skyddande ämnen, tillväxtfaktorer och celler som bekämpar infektioner och bidrar till att ditt barns hjärna utvecklas. Bröstmjölken lägger grunden för barnets framtida hälsa – och bidrar också positivt till din egen hälsa.

Faktum är att vi än i dag inte känner till bröstmjölkens alla fantastiska egenskaper. Men flera forskarteam är fullt upptagna med att studera bröstmjölken, göra nya upptäckter och ta fram nya metoder för att undersöka och analysera alla dess beståndsdelar. Men här nedan har vi tillsammans med Medela listat 10 saker du kanske inte visste om bröstmjölk och vad som gör den så unik.

 

Vad gör Bröstmjölk så unikt?

1. Bröstet är också ett organ. Brösten är även kallade för bröstkörtlar och inuti finns flera delar som producerar och transporterar bröstmjölk.

2. Din bröstmjölk är vad du äter. Maten som du äter under graviditet och amning sätter smak på fostervattnet och mjölken. Att barnet får prova på många olika smaker genom bröstmjölken kan leda till att det kan uppskatta olika smaker längre fram när du börjar ge hen fast föda.

3. Bröstmjölk = bästa skyddet. Bröstmjölken är ditt barns första skydd som hjälper till att skydda mot sjukdomar. Råmjölken som produceras de första veckorna skiljer sig helt enkelt från den mogna mjölken längre fram i amningsprocessen, den förändras för att kunna uppfylla barnets behov och utveckling. Det finns tusentals olika ingredienser i bröstmjölk och de allra flesta av dessa ingredienser kan inte återskapas på konstgjord väg.

4. Över 130 prebiotika. Bröstmjölk innehåller prebiotika, mer än 130 komplexa sockerarter (oligosackarider) som hjälper till att skydda tarmen mot olika typer av mikrober. Inga andra arter har så många speciella sockerarter, förutom möjligen elefanten.

5. Över 415 proteiner. Många av proteinerna i bröstmjölk är aktiva och har bestämda funktioner. Vissa av proteinerna kan hjälpa till att döda bakterier, och andra kan identifiera patogener. Dessa immunproteiner är vakter som skyddar mot mikroorganismer.

6. Precis rätt fett för barnet. Människomjölk är designad speciellt för människobarn. Din mjölk innehåller runt 4 % fett, medan exempelvis sälarnas och valarnas mjölk innehåller uppemot 50 % fett! Fetterna i din mjölk är viktiga för tillväxt och utveckling, och de är till och med antibakteriella.

7. Bröstmjölk främjar hjärnans utveckling. Hjärnmassan fördubblas nästan under de första sex månaderna, och vid två års ålder uppnår den mer än 80 % av dess fullvuxna storlek. Bröstmjölk innehåller fundamentala komponenter för hjärnans optimala utveckling.

8. Bröstmjölk innehåller många olika slags levande celler. Bland annat stamceller som har den fantastiska förmågan att bilda andra typer av celler.

9. Skydd mot övervikt. Det upptäcks fortfarande nya typer av hormoner i bröstmjölk som tycks kunna bidra till att skydda mot övervikt längre fram i livet.

10. Produktion av större mängd antikroppar! När antingen du eller ditt barn drabbas av sjukdom produceras bröstmjölk som innehåller en större mängd antikroppar och vita blodkroppar som bidrar till att bekämpa infektionen. Helt otroligt!

Medela-1.jpg

Medela Swing Flex Elektrisk Bröstpump

 

Så här ökar du din mjölkproduktion

Ibland kan det vara svårt att få igång mjölkproduktionen, men mjölkflödet går att forcera fram med tekniker som stimulerar dina bröst, ditt barn eller till och med ditt eget psyke. Vårdpersonalen kan till exempel rekommendera att du:

  • Provar olika avslappningstekniker för att minska eventuell ångest och oro som kan påverka mjölkproduktionen.
  • Ändrar amningsställning och/eller barnets suggrepp så att din bröstvårta stimuleras mer.
  • Har mer hud-mot-hud-kontakt med ditt barn före eller under amningen för att få igång oxytocinflödet.
  • Ammar och/eller pumpar ur oftare – minst 8–12 gånger per dygn, och det bör inte gå mer än tre timmar mellan amningstillfällena.
  • Pumpar som ett komplement till amningen – under ett genomsnittligt amningstillfälle får ditt barn i sig två tredjedelar av mjölken i ditt bröst, så om du pumpar ur eventuell kvarvarande mjölk ökar produktionen. Du kan få ut mer mjölk om du väntar ett litet tag efter att ha ammat, eftersom brösten då kan ha bildat lite mer mjölk och därmed svarar bättre på stimulansen efter en kort paus.
  • Använder en dubbelpump på båda brösten samtidigt. Det gör att kroppen måste jobba för att fylla på brösten och därmed blir van att producera mer mjölk.
  • Masserar brösten samtidigt som du ammar eller pumpar för att få mjölken att flöda lättare genom mjölkgångarna.
  • Ser till att din brösttratt (den tratt- eller koppformade del av pumpsetet som täcker bröstet) har rätt storlek – den ska inte trycka för hårt mot bröstet eftersom det kan göra att mjölkgångarna kläms ihop, och din bröstvårta ska inte gnuggas mot kanalens sidor.

Är du på jakt efter bröstpumpar kan du spana in Medelas sortiment. Här hittar du bland annat Medela bröstpump, amnings-bh och amningsinlägg. Medela är världens ledande tillverkare av amningsprodukter som underlättar amningsperioden för föräldrar världen över. De är mästare i teknologi och möter upp till medicinvetenskapens krav.

 

Medela-2.jpg

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dubbelbröstpump

 

Bröstmjölken är den perfekta kompletta måltiden för ditt spädbarn. Fantastiskt nog producerar din kropp rätt näringsämnen i rätt mängd och rätt mängd mjölk för att hela tiden tillgodose barnets dagliga behov. Oavsett hur din minsting får i sig mjölken, om du ammar eller pumpar, så är det personligt mellan dig och ditt barn. Mängd, tid, tillvägagångssätt – ni vet vad som fungerar bäst för er. Viktigast av allt är det känns bra och inte stressande eller ångerfullt. Oavsett så är bröstmjölken verkligen fantastisk – varje dag.

 

___________________________________________

Ebooks.medela.com/the-amazing-science-of-mothers-milk