Detta vill nyblivna föräldrar att deras vänner ska veta

När ens närmsta vänner skaffar barn så förändras en hel del. Tiden för att umgås existerar inte på samma sätt, samtalsämnen byts ut och bebisen tar förstaplatsen bland viktiga personer. Det här väcker självklart mycket känslor – hos båda parter. Men det handlar om att lita på kärleken till varandra och låta saker och ting ta tid. I dagens inlägg listar vi 8 saker som nyblivna föräldrar vill att deras vänner ska veta.

 

Vi saknar er – det gör vi verkligen

Att blir förälder innebär en helt ny vardag med nya rutiner. I början handlar allt om att lyckas skapa en balans i vardagen – vilket tar tid. Därför kan det verka som att personen som nyligen blivit förälder inte hör av sig och distanserar sig från sina vänner, men det handlar främst om att tiden inte finns. Vi kan garantera att alla nyblivna föräldrar saknar sina vänner, mer än någonsin, lika mycket som vännerna saknar dem.

 

Bli gärna en del av vår vardag

Många som är kompis till en nybliven förälder kanske tänker att en inte vill störa. Tvärtom. Många föräldrar vill mer än gärna att dess kompisar blir en del av deras vardag, men självklart med respekt för bebisbubblan. Ni kanske inte kommer umgås på samma sätt som innan, men vi kan garantera att det är minst lika kul och otroligt uppskattat för den som är förälder. Fyll termosen med kaffe och ta en promenad till närmsta lekplats, hälsa på i hemmet där både barn och förälder känner sig trygga eller ses på en tidig lunch istället för en sen middag. Istället för att tänka ’’när kan du fixa barnvakt?’’ så tänk ’’när kan vi alla umgås tillsammans?’’

 

Bli kompis

Det finaste en förälder vet är när ens kompisar blir vän med dess barn. Så var inte rädd för att umgås med den nya familjemedlemmen.

 

Vi pratar om våra barn för att det är vår vardag

En nybliven förälder möts ofta av kritik för att man enbart pratar om sitt barn. Anledningen till att det lätt blir så är för den enkla anledningen till att ens barn just nu är ens vardag, vilket är helt okej. Vad som däremot inte är okej är ifall en förälder skulle avbryta en konversation med att visa bilder eller filmer på sitt barn när kompisen är mitt uppe i en berättelse – då får man lov att sätta ner foten.

 

Men vi längtar efter att få snacka skit med er

Självklart vill även nyblivna föräldrar komma bort från sin egen vardag ibland. Lyckas föräldern hitta en barnvakt och lyckas boka in en kompisdejt med dig så längtar hen ofta efter att få skvallra, lyssna, skratta – helt enkelt få snacka skit om allt eller inget med ens kompis.

 

Vi dömer inte er som inte har barn

Att vara eller inte vara förälder innebär två helt olika liv. Och många gånger känner en nybliven förälder att livet fick en ny mening, men det betyder verkligen inte att de som fått barn ser ner på de som inte lever det livet. Oftast är det tvärtom, att föräldrar ser upp till de personerna samt att de är tacksamma över det faktum att dess barn är omgiven av personer med olika liv och erfarenheter. Men, föräldrar är heller inte avundsjuka på de som inte är föräldrar. Så, kompisar ska inte behöva känna sig låsta att inte kunna prata om sina galna upptåg, den som är förälder är ofta väldigt nöjd med sin tillvaro. För livet ser olika ut för alla och det är just det som gör livet så fantastiskt.

 

Vi tycker också att barnen kan vara äckliga

Ofta pratar föräldrar gärna gott om sin vardag och deras små mirakel, men de flesta förstår att det inte alltid är verkligheten. Bajs, spya, snor, nysattacker – ibland är inte livet jätteglamoröst. Och det kan se ut som att en förälder är helt oberörd, men innerst inne är det inte jättehärligt. Dock är föräldrar programmerade för att bli mindre påverkad av dessa beteenden och händelser än vad andra blir, och tur är väl det.

 

Vi kommer att komma tillbaka

Det tar tid. Men när väl en förälder hittat sina nya rutiner och fått balans på livet så kommer de att komma tillbaka. De kommer att finnas där för sina kompisar och ni kommer börja umgås mer frekvent igen. Det bli säkert inte på samma sätt som innan, men ett sätt som fungerar bra för föräldern likaväl som för kompisen. För kompisarna är det viktigaste en förälder har och är en stor del av dess liv, vilket de hoppas på förblir så.

 

Är du kompis och känner någon som snart ska bli förälder? Kanske planeras det för baby shower? Spana då in vårt inlägg där vi går igenom hur du gör din egen blöjtårta som du kan överraska med. 

 

________________________________________________

@tehtavanimikkeenablogi

www.femina.se