Starka och mäktiga kvinnor – som Barbiedockor

Idag är det den 8:e mars och internationella kvinnodagen, och därför vill vi hylla ett antal kvinnor som har gjort ett stort historiskt avtryck. Vår tidlösa favorit Barbie har gett några av världens mest framstående kvinnor liv igen, och vi vill berätta om kvinnorna som gestaltats i form av Barbies dockor.

 

Florence Nightingale

Florence var en sjuksköterska som räknas som en av grundarna till det moderna sjuksköterskesystemet. Under 1800-talet, då hon levde, förväntades en kvinna i hennes ställning bli fru och mamma, och att istället vilja göra karriär uppfattades som revolutionärt. Men hon trotsade normen. Under Krimkriget sänkte hon dödligheten med 40% genom att förbättra hygienen på sjukhusen. År 1860 grundade hon Nightingale School of Nursing i London. Klicka hem Florence Nightingale som Barbiedocka här

barbie-kvinnodagen-2.png

Barbie Inspiring Women Docka Florence Nightingale

 

Ella Fitzgerald

Ella var en amerikansk jazzsångerska och en av de absolut största sångerskorna i världen under 1900-talet. Hon spelade in över 200 album under sin karriär, vann 13 Grammys och sålde över 40 miljoner album. Hon gick under smeknamnet Queen of Jazz. Tillsammans med Duke Ellington gav Ella en minnesvärd konsert i Stockholm år 1966. Här hittar du Ella Fitzgerald som Barbiedocka. 

barbie-kvinnodagen-3.png

Barbie Inspiring Women Docka Ella Fitzgerald

 

Susan B. Anthony

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och då är det självklart att vi vill hyllar personer som har bidragit till att detta skedde. Susan B. Anthony var en amerikansk aktivist för kvinnors politiska rättigheter som spelade en stor roll i den amerikanska kvinno- och rösträttsrörelsen. Hon reste även runt hela USA, höll tal om kvinnors rättigheter, krävde att kvinnor skulle få rösträtt och lika lön för lika arbete. År 1872 blev Susan arresterad för att hon försökte rösta, och fick betala 100 dollar i böter, vilket var väldigt mycket pengar på den tiden. Hennes handlingar väckte stor uppmärksamhet över hela landet. Hon engagerade sig även i antislaverifrågan. Med Susan B. Anthony som Barbiedocka kan barnen leka och lära känna en av vår tids mest framstående kvinnor. 

barbie-kvinnodagen-4.png

Barbie Docka Inspirerande Kvinnor - Susan B. Anthony 

 

Kvinnor inom politiken

Inom politiken har vi flera framstående kvinnor både nu och historiskt sett. Margaret Thatcher regerade Storbritannien mellan 1979–1990 och är Storbritanniens längst sittande premiärminister. Hon hade smeknamnet ”Järnladyn” på grund av hennes politik och ledarstil, och hennes liv har även filmatiserats och bär samma namn som titel. Hon drev frågor om avkriminalisering av homosexualitet och legalisering av abort. Angela Merkel är Tysklands förbundskansler och är den första kvinnan som har posten. Det har talats om att hon är vår moderna tids mest mäktiga kvinna. En annan kvinnlig politiker är norska Erna Solberg, som har varit Norges statsminister sedan 2013. Hillary Clinton ställde upp i USA:s presidentval år 2016 och var nära att kamma hem segern, och under nästkommande amerikanska presidentval så kammade Kamala Harris hem segern och är nu den första kvinnliga Vice Presidenten men också landets första afroamerikan och sydasienamerikan person på posten i amerikansk historia. Spana in Barbies politiska kampanjteam

barbie-kvinnodagen-5.png

Barbie Årets Karriär - Kampanjen Team Giftset (4 dockor) 

 

Det finns många kvinnor att hylla, för att de bidragit till ett jämställt samhälle, eller alla världens mammor som kämpar för sina barn. Den internationella kvinnodagen ger ett utmärkt tillfälle att hylla de kvinnor som är våra förebilder. Passa på att hylla världens kvinnor extra mycket idag!

 

________________________________________________

Bildkälla Florence Nightingale: www.pinterest.se

Bildkälla Ella Fitzgerald: www.pinterst.se 

Bildkälla Susan B. Anthony: www.pinterest.se