Att få ett syskon

Att bli storasyster eller storebror är en stor sak. Det kan kännas roligt, pirrigt och spännande men det kan även vara omvälvande och svårt. Hur förbereder familjen sig på att det ska komma in en ny familjemedlem? Hur kommer storasyskonet reagera? Vilka känslor kommer uppstå? Det pratar vi om i dagens inlägg samt listar vad våra följare tycker är det allra bästa med att ha ett syskon.

Att bli förälder igen är oftast en helt otrolig känsla, men det kommer även med nya rutiner och det blir en helt ny vardag med flera barn. Men att gå från att vara det enda barnet i familjen till att välkomna ett syskon är även det en stor förändring. Allt är liksom nytt, för alla i familjen samtidigt. 

Det är en fantastisk gåva att bli tilldelad ett syskon. Det kommer in ett till barn i familjen som en kan leka, busa, berätta hemlisar, bli kompis och dela uppväxten med. För de flesta barn är det alltså oftast positivt att få och ha syskon. Men, samtidigt blir det en stor förändring. Från att vara det enda barnet bland vuxna i familjen, haft allt fokus på sig till att det inte ska vara så längre. Plötslig ska en ny person komma in i den trygga familjebubblan och en ska axla rollen som storasyskon.

 

Så kan du förbereda barnet för en ny familjemedlem

För att barnen ska få en bra relation behöver varje barn känna trygghet och få uppmärksamhet från dig som förälder. Det är även bra att förbereda storasyskonet i tid på att det kommer in en ny person i familjen. Här nedan är några exempel.

  • Se till att det är du som förälder som berättar att barnet ska få syskon.
  • Prata om hur det kommer att bli. Utgå från barnets intresse och svara på hens frågor.
  • Fråga barnet vad hen tycker och känner om att få syskon. Var beredd på olika reaktioner och var beredd på att bemöta hens känslor. Alla reaktioner är okej.
  • Läs gärna böcker om att få syskon. Spana exempelvis in en av våra böcker från Bamse eller tryck här för en rolig fyll-i-bok för blivande storasyskon, där hen kan rita och fylla i de färgglada sidorna med tankar, funderingar och bilder under tiden innan syskonet föds. 
  • Ändra rutiner i god tid innan. Det kan till exempel vara att barnet behöver byta rum, börja sova i egen säng eller liknande.
  • Låt barnet vara delaktig i förberedelserna. Du kan till exempel låta barnet vara med och ordna syskonets säng eller leksakshylla.

 

Så kan barn reagera när den nya familjemedlemmen anlänt

Alla barn reagerar på sitt sätt när de får ett syskon. De flesta barn tycker det är både positivt och negativt. Barnet kan både vara glad och vilja vara med sitt syskon, men kan också känna sig utanför eller vara helt ointresserad av syskonet. Hur barnet visar sina känslor kan skilja sig, ofta från vilken ålder hen är.

Ibland kan barnet visa att det är jobbigt genom att bete sig yngre än vad hen är. En femåring eller sexåring kan vilja vara liten igen och bli matad med nappflaska, vilja bli buren av en förälder eller börja prata bebisspråk. Även äldre barn kan söka närhet som de gjorde när de var yngre, eller börja bråka mer för att få vara nära. Äldre barn har dessutom ofta lättare att beskriva med ord hur det känns och ibland kan många barn även säga att de vill lämna tillbaka syskonet. Det kan självklart kännas jobbigt att höra för dig som är förälder, men i stället för att bli arg så gäller det att bemöta barnets känslor eftersom detta är helt normalt.

Ibland märks även reaktionen först efter några månader. Det kan bland annat bero på att barnet har ansträngt sig men inte längre orkar göra det, eller att det tar så lång tid att förstå allt det nya.

 

Så kan du hjälpa storasyskonet

Oavsett vilka känslor som storasyskonet visar så är det helt normalt. Det bästa du kan göra som förälder är att visa hänsyn för vad barnet känner och tycker, samt förklara och visa att alla i familjen behöver vänja sig vid det nya. Det är en stor omställning och något som kan ta tid. Men kom ihåg att barnet klarar det mesta om hen får trygghet, kärlek och stöd.

Den första tiden tillsammans handlar mycket om nya rutiner och vanor. Här är några tips och råd.

  • Är ni flera vuxna är det bra om ni kan hjälpas åt med barnen. Men dela inte upp er mer än nödvändigt.
  • Låt barnet få vara med. Skuffa inte undan barnet, utan be hen om hjälp. Enkla uppgifter såsom att hämta kläder, vara med och byta blöja, tvätta och mata med nappflaska. Hen kan också sitta med nära och själv äta när du matar syskonet.
  • Låt barnet vara liten ibland, hjälp barnet att till exempel göra något som hen egentligen kan, om barnet vill.
  • Se till att storasyskonet får närhet och uppmärksamhet och be även anhöriga och vänner att ge alla barn i familjen uppmärksamhet.
  • Ge barnet egen tid, även med den förälder som är mest upptagen med syskonet. Det behöver vara en stund då ni två verkligen är tillsammans, utan bråk. Ni kan till exempel göra sådant som syskonet inte kan.
  • Lyssna på barnet, vad hen berättar och visar på olika sätt. När ni leker tillsammans, och du följer barnet, kan du också få veta hur hen känner och tycker.

 

Här är några råd för hur du kan prata med storasyskonet.

  • Förklara att små barn behöver mycket tid. Att det även var så när hen var liten.
  • Säg att du längtar efter barnet och att det blir mer tid över till hen snart.
  • Berätta för barnet att hen kommer att kunna lära sitt syskon en massa saker.
  • Prata med barnet och visa att det är okej att tycka att det är jobbigt med syskon, att det är okej att bli ledsen och svartsjuk.
  • Säg inte "du som är så stor" för ofta. Den stora vill också vara liten ibland

 

Vad är det bästa med att ha ett syskon?

Även om det kan vara svårt med syskon, så är syskonkärlek bland det finaste som finns. Vi frågade våra följare på Instagram vad det allra bästa är med att ha ett syskon - både det bästa med att vara förälder till två barn som är syskon och det bästa med att själv ha ett syskon. Vi fick in massor av fina svar och här nedan har vi samlat några av dem.  

 

”Att man alltid har någon, alltid liksom. Att man alltid har någon att älska.” – Ellen 5 år

”Att dem alltid kommer ha varandra i livet, kärleken som är mellan mina barn är underbar att se.”

”Att alltid ha någon att vända sig till, i och med motgångar finnas där för varandra oavsett vad.”

”Att man alltid har någon att leka tillsammans med.”

”Man har alltid någon vid sin sida, oavsett var man är.”

”En trygghet och bästis genom hela livet.”

”Man har alltid någon att bråka med förutom föräldrarna.”

”Någon att skylla saker på hehe. ”

”Att man alltid har någon på sin sida mot omvärlden (eller föräldrarna)”

”Dubbelt upp av allt – exempelvis garderob och leksaker.”

”En vän som finns där i vått och torrt.”

 

Har du barn i nära ålder? Då är en syskonvagn eller en ståbräda oerhört smidigt för promenaderna. Och har du lite äldre barn och vill känna dig extra trygg när de exempelvis tar sig till och från skola, förskola och andra aktiviteter utanför hemmet, så är en GPS-klocka smart. Tryck här för att spana in North 13.5 syskonpaket med deras smarta och säkra GPS-klocka.

 

________________________________________________

www.1177.se

@emmidaily