Se upp för VABRUARI-dagar!

Månaden Februari är full av sjukdomar såsom vinterkräksjukan, säsongsinfluensa och RS-virus. Många småbarnsföräldrar fylls under denna tid av ångest och känslan av att inte räcka till, både gentemot sina barn och mot sin arbetsplats. Februari kallas nämligen inte vabruari utan anledning, det är nämligen den månad under året med mest VAB-dagar, vård av sjukt barn. Sjukdomarna löser av varandra och innan ditt barn hunnit bli frisk från en sjukdom hinner den smittas och insjukna i en ny. Vad kan man då göra för förebygga och underlätta under denna tid? Kolla in våra tips nedan!

illbaby.jpg

 

Tips & råd för vabruari-tiden

1. Var beredd

Nu för tiden är det mer ovanligt att ditt barn håller sig friskt under denna tid än att det blir sjukt. Förbered dig tillsammans med din partner och prata igenom innan hur ni ska tänka och gå tillväga när väl ert barn behöver vara hemma.

 

 

På vårdguiden står det klart och tydligt att man ska vara noga med att tvätta händerna innan mat och efter toalett besök. Har du ett sjukt barn hemma så ska det använda en egen handduk.

2. Var noga med hygien

  • Man ska bara använda sig av engångsnäsdukar och så fort som möjligt slänga dom.
  • Hosta/nys i armvecket och förklara för ditt barn varför det är viktigt att ni gör det.

 

  • Låt barnet stanna hemma tills det är friskt, annars kan barnet både smitta och kan bli smittad igen.
  • När barnet är friskt, tvätta snuttefiltar, leksaker och gosedjur som ditt sjuka barn använt.

 

illbaby-bear.jpg

3. Öka intaget av D-vitamin

På grund av dessa mörkare månader kan många lida av D-vitamin brist. Vi rekommenderar ett tillskott.

4. Dela på vabbandet

Vabba varannan dag eller kom på något som passar er. På vissa företag är det bättre att stanna hemma flera dagar i rad så de smidigt kan ta in en vikarie medan andra har det tvärtom. Det viktigaste är att du samarbetar med din partner.

5. Prata med din arbetsgivare

Vad passar bäst på mitt jobb? Kom fram till en plan att gå efter så slipper du mötas av en arg chef.

6. Jobba halvdag eller kvartsdag.

Dela på vabbet under dagen, den ena jobbar till lunch och den andra går på efter lunch. Det går att vabba 75%, 50%, 25% och 12,5 % på en dag.

 

7. Förbered nödlösningar

Genom att prata med närstående om de kan hjälpa till när det krisar. Det går bra att överlåta rätten till ersättning till en närstående eller vän om denne då avstår rätten till att jobba för att vara hemma med det sjuka barnet. För att få ersättning för dagarna hemma är det viktigt att man

anmäler VAB från första dagen och är noga med att ansöka om VAB den dag barnet anses friskt. Annars kan det ta längre tid att få pengarna. Ladda ner försäkringskassans VAB-app som är framtagen för att underlätta under Vabruari.

lekute.jpg

8. Uppmuntra till mycket utomhuslek

Både på dagis och hemma. Den torra luften inomhus ökar chanser till smitta och slemhinnorna i näsan blir torra och känsligare för virusangrepp. Därför har barn större chans att hålla sig friska om de är ute mycket i den friska luften.

9. Släpp skuldkänslor och ångest

Det absolut viktigaste under vabbandet är att tänka att du är hemma med ditt sjuka barn och att det i slutändan handlar om deras välmående. Det absolut bästa tipset är därför att gilla läget och göra det bästa av situitaionen!

 

Produkten har lagts i kundvagnen
Produkterna har lagts till i varukorgen