Baka semlor med barn!

Semmeldagen närmar sig med stormsteg och vad passar inte bättre då än att tillsammans med barnen spendera en dag i köket och baka era egna semlor. Här kommer några tips på hur du gör bakningen barnsligt rolig genom att experimentera med fyllningar och dekorationer!

Ju fler kockar desto bättre soppa!
Som alla vet är barn oerhört nyfikna och vill gärna testa på så mycket som möjligt. Låt därför barnen få vara med och mäta, hälla, röra och vispa ihop ingredienserna till deg och tillbehör. Även om man får vara beredd på att dra några extra drag med dammsugaren efteråt så är ju det absolut viktigaste att ni har kul tillsammans!

Tips på barnsligt goda fyllningar
Den klassiska semlan är vanligtvis fylld med mandelmassa och grädde, men är man allergisk eller inte tycker om det finns det mängder med andra smaskiga varianter! Testa att fylla semlan med vaniljsås, Nutella, saffransgrädde eller färska bär – semlan 2.0 kan bli minst lika god! 

Dekorationbakverk.png

Från bakverk till mästerverk!
När det kommer till dekoration av semlorna så finns det många roliga grepp att ta för att skapa personliga mästerverk! Här är några tips på idéer som vi tycker extra mycket om:

  • Måla och klipp ut pappersfigurer eller varför inte ta fram pepparkaksformarna från jul för att med hjälp av färgglatt strössel eller florsocker skapa fina mönster, bokstäver eller figurer på locket!
     
  • Testa att tillsätta några droppar karamellfärg i grädden och låt då barnen få välja sin absoluta favoritfärg!
     
  • Köp hem en påse blandat lösgodis och låt barnen dekorera med sina favoritkarameller

Goda recept på semlor – klassiskt, glutenfritt eller utan laktos!
 

Här nedan finner ni två stycken grundrecept på bullen, ett vanligt samt ett glutenfritt alternativ för er som gärna vill ha det! Vill ni göra semlorna laktosfria, byt då ut till smör, mjölk och grädde till mjölkfria produkter!

Luftiga semlor

1. Mortla kardemumman

2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt kall mjölk. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.

3. Arbeta degen i maskin, ca 5 min. Klicka ner smöret och fortsätt arbeta degen ytterligare 5 min. Låt degen jäsa ca 10min.

4. Dela den i 16 olika stora delar och forma till runda bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 1 timme.

5. Sätt ungen på 225°C

6.  Pensla bullarna med uppvispat ägg.

7. Grädda i mitten av ugnen 8-10min. Låt kallna.


Fullständigt recept hittar ni här: https://www.arla.se/recept/luftiga-semlor/

 

Glutenfria semlor

1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C

2. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 min

3. Blanda ner sirap eller socker, stött kardemumma, salt, uppvispat ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och släpper bunken.

4. Jäs övertäckt i bunken ca 30 minuter

5. Knåda degen lätt på mjölad bänk och dela den. Rulla varje del till en längd och dela den i 20 lika stora bitar (för 20 semlor). Forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt.

6. Täck över och jäs 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 250°C

8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna under bakduk
 

Fullständigt recept hittar ni här: http://www.ica.se/recept/glutenfri-semla-714698/

Så ta med er alla härliga tips ovan, låt fantasin flöda och skapa er familjs unika signatursemla!

Happy baking! :)

Semlor.jpg

Bildkällor: 
Bakadekorera.se
Twosisterscrafting.com
Sallysbakingaddiction.com
Arla.se
Huffingtonpost.com