Vårt ansvar

Vad kan du göra?

vad kan du göra.jpg

Tvätta miljövänligt

Tvätt kräver en hel del energi och kan också slita ut dina textilier i förtid. Med några enkla knep kan du tvätta smartare och göra både plånboken, miljön och dina kläder en tjänst.

Börja med vädring
Ibland går tvätten att hoppa över. Om plagget inte är fläckat kan det räcka med en vädring utomhus för att de ska kännas fräscha igen.

Sortera din smutstvätt
Om du har tillräckligt med plats är det praktiskt att ha flera tvättkorgar för olika typer av tvätt, som till exempel ljusa och mörka textilier, eller tvätt som är olika hårt smutsad. Då blir det lättare att hålla ordning i tvättstugan. Det blir också enklare att planera din tvättning.

Välj ett miljömärkt tvättmedel
Tvättmedel innehåller en rad aktiva ämnen och en del kan vara skadliga för miljön. Genom att välja ett tvättmedel som är märkt med till exempel Bra Miljöval eller Svanen bidrar du till att mindre kemikalier spolas ut i vår natur. Tänk också på att dosera rätt. Ju mindre tvättmedel som går åt, desto mindre blir påverkan på miljön och slitaget på dina kläder.

Fyll maskinen
Vänta med att tvätta tills maskinen blir helt full. Om du inte har möjlighet att fylla hela maskinen kan du välja halv tvätt, och halva mängden tvättmedel.

Undvik att tvätta hett
Lättare smutsade tvätt blir oftast ren redan i 40°C tvätt. Genom att tvätta i 40°C istället för 60°C kan du minska din energianvändning med upp till 40 %.

Lufttorka
Torktumlaren kräver energi och kan ibland slita på fibrerna i dina textilier. Låt tvätten lufttorka så ofta du kan.

När ditt plagg är förbrukat
Skänk plagget till en vän eller donera till välgörande ändamål och i sista hand till återvinning av material för att spara på resurser.