De 5 vanligaste frågorna till barnmorskan

När man är gravid kan många frågor dyka upp i huvudet. Tur att det ändå finns nio månader att förbereda sig - i alla fall sig så gott det går! Men går det att vara helt förberedd inför en förlossning och vad händer efter att bebisen är född? Här har vi fem frågor och svar som är vanliga hos barnmorskan, för att göra det lite klarare innan erat barn föds.

Jag är illamående under min graviditet, hur blir jag av med det?

Att bota graviditetsillamående kan vara svårt, men det finns olika tips och tricks du kan prova för att se om det blir bättre. Prova att äta och dricka innan du kliver upp ur sängen på morgonen, inte stora mängder mat, utan ät lite men ofta. Förutom det så kan det vara bra om du vilar, lugn och ro är bra för dig. Stress och graviditet går inte alltid hand i hand.

Vad ska jag ta med mig hemifrån till BB?

Det finns inget bestämt om vad du måste ta med dig i en BB-väska. Men vill du vara förberedd är det bra att ha en liten väska redo för resan! Du kan välja lite själv, men det kan exempelvis vara toalettartiklar, kläder, bebiskläder, favoritmat eller någon typ av bok eller musik.

Ska jag skriva ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla?

Ett förlossningsbrev kan du skriva för att få ner dina tankar inför förlossningen till din barnmorska. Eftersom en förlossning inte går att förutspå så kan du skriva ner det som är viktigt för just dig och din förlossning. Brevet kan vara personligt där du kan skriva om dina styrkor och svagheter, hur du är som person, men det kan även innehålla tankar som oroar dig eller vad du ser fram emot. Frågor om smärtlindring eller frågor om mat kan också vara med, brevets innehåll är fritt att forma som du vill.

Jag känner mig osäker med mitt barn, vad kan jag göra?

Bebisar skriker, vill inte sova, vill inte äta och vill inte göra någonting som nyblivna föräldrar kanske tror att en bebis ska göra. Ingen dag är den andra lik, men tillslut kanske ni upplever att det finns en rutin i er vardag. Ni lär känna ert barn bäst, så våga lita på er egen förmåga.

Vad ska bebisen ha för kläder första tiden?

Ett par jeans och en hoodie är inte riktigt rätt för en liten bebis. Däremot kan kläder som är lätta att ta av och på vara bra för bebisen. Då kan det vara lättare att anpassa bebisens kroppstemperatur. Som förälder får ni ha koll på om det är varmt eller kallt och anpassa valet av kläder efter det. Men en mössa kan vara att rekommendera året om.

 

Informationen är hämtad från vårdguiden, www.1177.se, läs gärna mer där!