Träna med barn - tips för en aktiv sommar

För barn är det naturligt att röra sig och genom att spexa till det och göra träning till lek, kan du träna tillsammans med barnen på ett roligare sätt!

Träning måste inte vara jobbigt, det kan vara ett kul och härligt sätt att umgås på. Det behöver inte alls vara komplicerade lekar. Kombinera olika fartlekar, slalom mellan träden eller hoppa över små hinder. Med en boll kan man hitta på många olika lekar och svårighetsgraden anpassas givetvis efter barnets ålder. Finns det små bergsluttningar (inte Kebnekaise), är det också alltid roligt med lite bergsklättring.

För de riktigt små
När barnen är riktigt små är det perfekt att ta en joggingtur med en joggingvagn. Om barnet somnar får det helt enkelt räknas som mental träning.. Nu för tiden finns det många väldigt bra joggingvagnar att välja på.

Vagn övre.jpg

Vagn nedre.jpg

Grymma joggingvagnar från Thule hittar ni här.

 

En annan träningsform som fungerar bra är att köra lite golvträning hemma. Ta fram en träningsmatta till dig och en babyfilt till den lille. Medan du gör sit-ups och andra övningar, kan din bebis sällskapa bredvid.

Tips på övningar finns i den här videon, här tar pappan barnet till hjälp i sin träning. Det är dock väldigt tveksamt om pappan är utbildad PT…

För de lite större
För de större barnen finns det oändligt med valmöjligheter. När barnet lärt sig cykla kan man ta härliga cykelutflykter tillsammans och varför inte kombinera cyklingen med andra aktiviteter. Ett bra mål på cykelutflykten kan vara en fotbollsplan där man kan spela lite boll eller en sjö där man om sommaren kan ta sig ett dopp. Lite som ett triathlon i miniformat helt enkelt.

Cykel_iStock_000009275514Small.jpg

Cyklar, springcyklar och cykelvagnar hittar ni här.

Football STIGA Action Image 38.jpg

Fotbollar med tillbehör hittar ni här.

 

Väck tävlingsandan genom att använda ett stoppur, som ju finns i de flesta mobiler. Med hjälp av stoppuret kan du och barnet turas om att springa intervaller och vill man variera sig så är det enkelt att göra en hinderbana där både motion, styrka och smidighet aktiveras. Glöm inte bort att det viktigaste är att ha skoj tillsammans.

Många barn gillar akrobatiska övningar vilka är perfekta att utföra utomhus på en gräsmatta. Hjula, gör kullerbyttor och träna på att stå på händer. Barn är mjuka i kroppen, men ja, det finns ju en något större risk att föräldern sträcker sig. Så värm upp med lite jage innan det är dags för akrobatiska övningar!

Yoga är roligt för stora som små och kan vara riktigt lekfullt. Här kan ni se en video med exempel på hur du kan träna med ditt barn. Du själv behöver inte vara någon mästare på yoga utan ni kan lära er tillsammans. För att göra det roligare för barnet kan namnen på övningarna bytas ut mot exempelvis namn från djurriket.