Miljötänk från barnsben – lär barnen att ta hand om miljön

Dagens barn kommer bo på morgondagens jord. Att lära de små om hur man tar hand om miljön är viktigt redan från barnsben. Miljön tas ofta upp i skolan, men hur kan man på hemmaplan lära barnen att tänka miljövänligt?

Miljön och hur vi kan minska vår klimatpåverkan är ett väldigt aktuellt ämne som är viktigt att föra vidare till nästa generation. Det kan vara invecklat, men man behöver inte vara  miljöexpert för att lära de små några enkla knep för att ta hand om miljön.

bild2 miljö.jpg

Läsa och spela

Biblioteket har ofta många bra böcker om miljö som är anpassade för barn. Om böcker inte slukas med intresse finns det många appar och spel för barn som lär ut miljötänkande på ett kul sätt. Till exempel Gro Memo, Sea Cleaner, 3D Recycle Kick.

Odla

Lär barnen ta hand om och vattna en blomma eller låt de odla enkla växter där resultat syns snabbt. Till exempel krasse, citruskärnor eller varför inte solrosor. Dessa växer snabbt, (ibland) snabbare än barnen själva, och är därför kul att följa och ta hand om.

Förebild

Viktigast är att föregå med gott exempel själv då barn lär sig och tar efter beteenden från dig. Tänk över vilka gånger du gör något vardagligt som hjälper miljön och förklara för barnen varför man gör på det sättet.

Innan barnen är stora nog att lära sig om miljö kan man som förälder välja att tänka grönt i de produktval man gör kring barnet. Exempelvis kan man välja en grön barnvagn.

miljö greentom.jpg

Greentom tillverkar sina vagnar av återvunnen plast och monterar vagnarna på många ställen jorden runt för att minska långa transporter. När de små har blivit för stora för vagnen kan man skicka tillbaka barnvagnen för återvinning! Läs mer om de olika barnvagnarna från Greentom här.

närbild gt.jpg

Sortera

Gör en lek av att sortera olika sopor i rätt påse. Spara lite olika typer av sopor, inte gammalt smör eller sur mjölk, utan burkar, hårda saker och förpackningar. Ställ upp olika typer av tunnor och kör en kasttävling. Fler poäng för rätt träffar!

Återvinn

Panta! Lär barnen att plastflaskor, burkar och glas är farliga för naturen. Och även att gamla flaskor kan bli nya flaskor. Samtidigt kan de lära sig spara och kanske belönas i affären efter det att de hjälpt till att panta. Eller varför inte fylla spargrisen hemma med pantpengar?