Nattning av barn - Tips och tricks

Nattning av barn kan antigen vara riktigt klurigt eller gå som en dans. Men för de lite svårare kvällarna har vi samlat några användbara tips!

Att sova är inte särskilt kul som liten men bland det bästa och mest efterlängtade som finns när man är vuxen. Om man är vuxen och har en liten som inte vill sova är det ännu mer efterlängtat... När det är dags att natta barnen kan man behöva en del tips och tricks för att locka till sig John Blund. Här kommer en liten lista för att hjälpa dig och dem små till mer sömn!

bild2 sova.jpg

Rutiner

De små blir inte trötta vid samma tid varje kväll, men rutiner innan läggdags kan hjälpa barnet att somna vid en någorlunda bestämd tid på kvällen. Om barnet inte är trött vid läggdags kan det vara rutiner under dagen som behöver ändras, exempelvis att minska antalet tupplurar.

Steg för steg

Gå gradvis över från att lägga barnet när det redan har somnat, till att lägga det då barnet fortfarande är vaket. Vissa föräldrar använder metoden att efter nattning av barnet flytta sig längre och längre bort från spjälsängen varje kväll.

gosedjur2.jpg

Trygghet

Trygghet och närhet är viktigt för barnet, såklart hela dagen men även vid nattning. Att sitta bredvid spjälsängen hela natten fungerar kanske inte i längden, men ett mysigt gosedjur eller en mjuk snuttefilt kan ge den trygghet som behövs för en skön natts sömn.

Timing

Timing är inte alltid helt lätt. Försök att natta innan barnet blir för trött. När den lille blir alldeles för trött, eller övertrött kan det leda till att det blir en del skrik och gnäll i onödan.

nattlampa.jpeg

Nattlampa

En nattlampa som ger en dämpad belysning kan ge barnet en trygghet och skrämma bort alla dumma spöken som gömmer sig i mörkret. Den lär också barnet skillnaden mellan dag och natt. När belysningen dämpas vet barnet att det är dags att sova. Nattlampan på bilden är från Zazu.

Sångfågeln

Ha en specifik nattningssång eller ramsa som ni sjunger precis innan nattningen är barnet somnar. Detta ger en betingning hos barnet, den lille kommer alltså förhoppningsvis associera ramsan med sömn och somna lugnt i slutet av eran (skön)sång.