Tips inför bilresa med bebis

Funderar ni på att åka iväg på bilsemester eller behöver åka en längre bilsträcka med er lilla bebis? Här följer sex tips på saker som är bra att tänka på för att bilresan ska gå så smidigt som möjligt för både stora och små!

1. Välj rätt bilbarnstol!

Det viktigaste att tänka på när man ska bege sig ut i trafiken är att säkerheten är på plats. Att välja rätt babyskydd är viktigt för att ditt barn ska få en behaglig och säker bilfärd. Tänk på att:

  • Välja rätt storlek

Köp korrekt storlek och inte första skydd för era barn. Man brukar säga att det är dags att byta skydd när barnets öron är i höjd med bilbarnstolens kant.

  • Montera babyskyddet rätt

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Använd alltid bas till babyskyddet för att kunna montera det korrekt.

  • Se till att babyskyddet är E-märkt

En E-märkning innebär att babyskyddet motsvarar de säkerhetsregulatorer som finns.

  • Var försiktig om du köper begagnat.

Ett babyskydd tappar sin funktion om den varit med om en krock. Tänk på att det inte alltid syns på ett skydd om den varit med i en krock utan det kan finnas sprickor i den. Fråga alltid säljaren om babyskyddet kan ha skadats på något sätt – det är inte säkert att hen känner till att det kan påverka säkerheten! För att vara helt säker – köp bara begagnat av människor du känner och litar på.

Ett babyskydd som tickar alla boxar på den här listan, och dessutom är ett prisvärt alternativ, är babyskyddet Axkid babyfix. Vi rekommenderar att du använder Babyfix tillsammans med Babyfix Base för en smidigare och säkrare montering i bilen.

Axkid2.png

 

2. Solskydd

Det är bra om man försöker hålla bilen så sval som möjligt. Ett solskydd på fönstret är ett bra tips. Det finns en rad olika typer av solskydd att köpa med sugproppar som man fäster på fönstret men har man inte det fungerar en mörk handduk att fästa med klädnypor lika bra.

 

3. Stanna ofta

Det är bra om man från första början ställer sig in på att det tar sin tid att åka bil med ett spädbarn. Man får tänka på att bebisens kropp håller på att växa och dessutom är väldigt skör, deras små kroppar kan inte ligga för länge i babyskydden utan behöver omväxling för att kunna sträcka på kroppen. Många fikapauser på vägen gör dessutom oftast alla passagerare på bättre humör! ;)

 

4. Underhållning

Ta med dig leksaker i bilen som din knodd kan ha under resans gång.

Ett annat tips är att lyssna på bra musik som gör både dig och din lilla knodd på bra humör.

 

5. Packa din skötväska rätt!

Utöver det man brukar ha i skötväskan är det bra att ha med sig ett skötunderlag, plastpåsar, våtservetter och ett ombyte till både stora och små. Man vet aldrig när olyckan är framme!

 

6. När bör man köra?

Ett bra tips är att starta bilresan när det är dags för bebisen att sova. Om du planerar att köra när det är mörkt ute så kan det dock vara en god idé att ta med en ficklampa eller en bärbar nattlampa. Många barn tycker att det är obehagligt med ljusen som blinkar i mörkret - en lampa kan då lugna då det är en fast punkt att titta på!

Trevlig resa! :)