MamaTummy Day - en viktig dag för kvinnohälsan!

Det här är en gästpost av Katarina Woxnerud, instiftare av MamaTummy Day som infaller varje år den 25 April.

Mamatummy Day är en dag att uppmärksamma de problem som kvinnor kan drabbas av under graviditet och förlossning. De problem vi pratar om är exempelvis delade magmuskler, inkontinens, framfall som kan ge besvär som urinläckage, ont i magen och ryggen och svårt att fungera i vardagen. I Sverige riskerar 40.000 kvinnor varje år att få bestående problem med magen och över 25.000 kvinnor riskerar att få problem med inkontinens. Det här är besvär som ofta normaliseras och som man inte pratar om så mycket. Många kvinnor möts av uppfattningen att man får räkna med lite besvär efter en graviditet och förlossning och att det inte är så mycket att göra åt det.

”Det är dags att säga ifrån!”


Jag har instiftat dagen Mamatummy Day för att uppmärksamma dessa besvär och för att lyfta frågan. Det är dags att säga ifrån! Det är inte okej att läcka urin, att man ser tarmarnas rörelser mitt på magen under huden, eller att man känner att det inte går att få någon spänning i vare sig underlivet eller i magen som en följd av trasiga muskler/senor.

Många kvinnor kan bli hjälpa av lätt träning/aktivering av magens muskler för att hitta grundstödet i magen och ryggen och sedan träna mer själva. Vissa kan behöva lite mer hjälp för att hitta rätt i form av ultraljud, eller elstimulering för bäckenbottenmusklerna.

Men en del behöver operation för att återknyta muskler till senor så att man kan arbeta med dem igen. I Sverige ses fortfarande i dag operation av magmuskeldelning (rektusdiastas) inom de flesta landsting som skönhetsbesvär som kvinnan själv måste bekosta, trots stora funktionella besvär i vardagen. Det är inte rimligt!

2017 är det fjärde året som vi den 25 april bjuder på kostnadsfria föredrag, prova-på-pass och konsultationer runt om i landet liksom i Norge. I år finns vi på över 30 orter där cert MammaMagetränare hjälper och guidar dig. Du får veta mer om vad som händer på föreläsningar som ”Stark inifrån och ut – om mammamagen” och ”Du ska inte kissa på dig”. Du får även hjälp att se om du har någon magmuskeldelning, hur du arbetar med dina magmuskler och hur du kan göra för att bli bättre. Välkommen!

Läs mer på mammamage.se/mamatummyday

Med vänlig hälsning,
Katarina Woxnerud

 

mammatummyday_ibloggen.jpg