Högläsning med barn – en bokguide!

Högläsning av böcker gynnar barn på olika sätt genom hela livet. I den här guiden får du tips om vad som är bra att tänka på när du väljer bok till barn i olika åldrar för att främja utveckling, väcka nyfikenhet kring omvärlden och stärka bandet mellan förälder och barn.

Det finns många fördelar med att läsa högt för ditt barn. Sagostunder skapar massor av viktig närhet mellan barn och förälder. Dessutom gynnar det barnets utveckling och väcker nyfikenhet om hur världen hänger ihop. I den här artikeln ger vi några handfasta tips som kan vara bra att ha med sig när du väljer bok att läsa för ditt barn – från spädbarn och till att barnet går i skolan.

Första boken
När du väljer en första bok till ditt barn är ett bra alternativ att välja en i tyg eller hårdare kartong, just för att bebisen ska kunna klämma och känna utan att de går sönder.  Synen hos ett spädbarn är inte fullt utvecklad förrän efter ett par månader, så därför är ett tips att välja en bildbok med färgstarkt innehåll eller stora bilder. Böcker med delar som går att röra vid, så som spegel, speldosa, päls m.m. är roligt för de små och låter barnen så småningom upptäcka på egen hand. En annan idé är att läsa ur sin egen favoritbok från barndomen – vi brukar nämligen alla vara bäst i världen på att berätta de sagorna!

Bild 1.jpg
Från 6 månader
Med tiden som barnet växer kan man gå över till böcker som innehåller lite fler ord eller kortare meningar. Rim brukar vara en stor hit! Låt ditt barn ta del av berättelsen och ställ gärna frågor om bilderna som ”Vad är det?”, ”Var är ..?”. När barnet börjar lära sig att prata, vilket varierar från barn till barn men runt ca 1 år, så går utvecklingen snabbt framåt. Här uppskattas berättelser med innehåll som barn kan relatera till; saker de gör i vardagen, saker ni planerat in i helgen, utflykter ni tidigare gjort mm. Detta väcker ett intresse hos barnet som i sin tur kan ställa frågor och visa nyfikenhet. Var alltid öppen för barns frågor, de är viktigare än berättelsen i sig.

Bild 2.jpg

 

 

 

Från 1 år
När barn är runt 1-2 år så behöver de mycket upprepning vid inlärning av nya saker. Därför kan det vara bra med böcker som har enklare rim och sånger som de kan lära sig att komma ihåg eller känna igen. Med tiden kan man gå över till böcker som är lite mer avancerade med längre texter och lite färre bilder – dock är bilder alltid en hit! Varva lättsamma böcker med rim och sånger med böcker om häftiga äventyrsresor och de som lär ut hur saker och ting fungerar.

 

 

 

Bild 3.jpg
 

 

 

 

När barnet så småningom lärt sig att läsa själv så behöver man inte sluta med högläsning, utan nu kan ni istället turas om att läsa för varandra. En mysig sagostund tillsammans skapar ett starkt band mellan barn och förälder. Ställ gärna frågor till ditt barn efteråt om vad hen tror att boken ville berätta – barnböcker har många bra och fina budskap som ni kan prata om hemma. ❤

 

 

 

Bildkälla: scottishbooktrust.com